Min side Kundeservice Bli medlem

Om stein og jord

roman

«... les denne ambisiøse, referanserike romanen. Den fortjener det.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Gripende og levende om kampen for å forstå en families krigshistorie.

Om stein og jord er som få andre bøker om krigen. Samtidig angår den oss alle, med sin gripende og levende beskrivelse av hvilken kamp det kan være å prøve å forstå sin egen historie. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Gripende og levende om kampen for å forstå en families krigshistorie.

Om stein og jord er som få andre bøker om krigen. Samtidig angår den oss alle, med sin gripende og levende beskrivelse av hvilken kamp det kan være å prøve å forstå sin egen historie.

I romanen kommer fortelleren over en tekst skrevet av hans egen morfar - om erfaringene som nazisoldat under andre verdenskrig. Oppdagelsen blir startskuddet for en unik beretning hvor Peter Strassegger fletter to historier sammen. Begge er like fengslende som de er tankevekkende, og har handling fra så ulike steder som Østfronten, Tyskland og Bryne.

På den ene siden leser vi om morfarens opplevelser, skildret slik at vi kan lukte festene på bierstubene og kjenner smaken av skyttergravsjorda i munnen. På den andre ser vi forfatteren selv, som kjemper for å forstå sin egen historie. For hvordan skal etterkommere forholde seg til fortiden? Kan NS-frontkjempernes barnebarn og oldebarn frigjøre seg fra sin egen arv?

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
366
ISBN
9788202720445
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Om stein og jord
Format
21 x 14 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«... les denne ambisiøse, referanserike romanen. Den fortjener det.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Peter S. Strassegger får oss til å tenke - en gang til.» «Peter F. Strassegger fra Bryne, men med røtter i Østerrike, har hatt behov for å gå opp løypa til sin morfar som valgte feil side under krigen. Det gjør han på et sterkt og personlig vis som vekker mange tanker.» «... sterk og personlig, men samtidig allmenngyldig.»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Jeg har lest mange romaner om andre verdenskrig, men svært få er i nærheten så god som denne.» «Dette er sterke saker og satte dype spor i meg som leser.» «Jeg glemmer nok ikke denne romanen med det første.»

Simen Ingemundsen, Randaberg 24

«Kva kan forståast, kvar går grensene for tilgjeving, kva ringverknadar når dei levande etterkommarane? [...] Klokeleg nok riv forfattaren her blikket vekk frå morfaren og festar - nærmast som ein konsekvens av eit moralsk imperativ han, ulikt morfaren, kjenner seg bunden til - blikket på ofra. Plassen han vier historiske dagsboksnotat og tekstar skrivne av overlevande etter kringsettinga av Leningrad er eit velkomen tilskot av rå, emosjonell tyngde til prosjektet.»

Maria Horvei, Vinduet

«... eit viktig stykke litteratur.»

Marta Norheim, NRK

«Peter Strasseggers roman om en morfars landssvik er en spesielt innsiktsfull litterær refleksjon over selve det å fortelle om krigen.» «Det er lenge siden jeg har lest en så god gjengivelse av forholdet mellom skrift og sannhet [...]» «I en prosa som er så ærlig om egen utilstrekkelighet blirOm stein og jordikke bare en god roman om krigen, men også en god roman om det å skrive om krigen.»

Anna Serafima S. Kvam, BLA

«Å ta leseren med på ferden mot jeg-fortellerens vaklende og tvilende, men gradvis økende erkjennelse, er et av bokas viktigste ærend. [...] Forfatteren ville grave ut Stein for å fri seg fra tyngden av skyld. Det tror jeg Strassegger har klart med denne sterke romanen.»

Astrid Fosvold, Vårt Land

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Om stein og jord:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Kina

Sun Heidi Sæbø
Innbundet 
363,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv