Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Lucias siste reise

roman

«Bortimot genial | Denne boka, en syttenhundre år lang reise etter Sankta Lucia, er så frodig og generøs at den rett og slett bare må leses.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Lucias siste reise av Vetle Lid Larssen har tatt både anmeldere og lesere med storm. Historien om den egenrådige ungjenta Lucias korte liv, brutale død og hennes 2000 år lange historie som ettertraktet relikvie og helgen, er en lesefest!

Les mer

149,-

399,- Spar: 250,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Gigantsalg - romaner inntil -80 % Velg flere her

Jakten på Lucia

Lucias siste reise har tatt både anmeldere og lesere med storm. Historien om den egenrådige ungjenta Lucias korte liv, brutale død og hennes 2000 år lange historie som ettertraktet relikvie og helgen, er en lesefest!

Det lå aldri i kortene at ungjenta Lucia skulle bli en verdenshistorisk størrelse. Og hvordan havnet hun i klørne på den berømte norske vikingen Harald Hardråde? Vetle Lid Larssen brukte fem år på å sanke inn stoffet til den dramatiske historien om Lucia. 

«Hold dere fast!»

Guri Hjeltnes, VG, terningkast 5

Når virkeligheten overgår fantasien
Lucias altfor korte liv, der hun så vidt rakk å være en livsglad, søkende og oppsetsig ungdom, fikk en fryktelig brutal avslutning. Det kunne like gjerne ha blitt en historisk bagatell, så hva var det med Lucia som gjorde at hun ble en helgen som alle, både gamle og unge, har et forhold til den dag i dag?

– Det har vært spesielt inspirerende å jobbe frem denne fortellingen. Jeg begynte å nøste i det for noen år siden, og ble så grepet av dette at jeg nå har jobbet fem år på heltid, sier Vetle Lid Larssen i intervju med VG.

Det startet på Sicilia, da han ramlet over en tom grav der Sankta Lucia skulle ha ligget. – Og dermed ble jeg viklet inn i en utrolig historie. Lucias siste reise er basert på virkelige hendelser og personer. Det er sant som det sies: Noen ganger overgår virkeligheten fantasien, sier Vetle Lid Larssen. 

Tenåringstrøbbel
Forfatteren lar oss møte 17-årige Lucia, som er på vei til Roma med sin syke mor. Moren forsøker å sikre Lucias framtid gjennom et arrangert giftermål, men i Roma møter ungjenta folk som gir henne nye tanker og ønsker for sin egen framtid. Hun blir betatt av den  nye, kristne trosretningen og vier mer og mer av sin tid til å hjelpe sine trosfeller. Alt må foregå i det skjulte, men da hun sier tydelig fra til sin forlovede at hun ikke akter å gifte seg med ham, hevner han seg ved å angi henne. Det blir skjebnesvangert. Hun blir tatt til fange, brutalt voldtatt og til slutt henrettet.

Så feil kan man ta
«Hør på meg nå», sier den romerske guvernøren som idømte Lucia den grusomme straffen. Han håper hun vi føye seg så hun unngår henrettelse: «Du er bare 17 år, men dette er alvor. Du kan fortsette å leke helt, men sannheten er at det vil koste deg livet. Og i det øyeblikket du er død, er det ingenting mer. Da er det slutt. Livet ditt er over. Ingen vil huske deg. Ingen vil snakke om deg. Alt dette vil ha vært forgjeves. Skjønner du hva jeg sier?»

Begynnelsen på en lang reise
Den samme guvernøren bestemmer seg for å overgi Lucias døde legeme til de kristne for at hun skal få en ordentlig grav. 1700 år senere besøker Vetle Lid Larssen gravstedet. 

– Etter at Lucia i kisten ble kidnappet av Harald Hardråde, er hun blitt forvekslet, stjålet, forfalsket, slept og båret gjennom århundrene.

– Jeg besøkte graven til Sankta Lucia på Sicilia. Det var fantastisk, forteller han. – Bortsett fra én ting: Graven var tom. Sankta Lucia var blitt stjålet 1000 år tidligere. Jeg spurte meg selv hvem som var dumdristig nok, brutal nok og uvitende nok til å stjele en berømt helgen og forsvinne? Det kunne bare være en nordmann ...

– Etter at Lucia i kisten ble kidnappet av Harald Hardråde, er hun blitt forvekslet, stjålet, forfalsket, slept og båret gjennom århundrene – fra korstogene og kampen mot tyrkerne, gjennom renessansen og Napoleonskrigene, helt frem til luftangrepene under annen verdenskrig, forteller Larssen.

Kulturhistorisk reise gjennom 2000 år
Historien forsetter faktisk helt fram til i dag.

– Det er en historie så utrolig at den overgår fantasien, ja, så full av dramatikk og absurde hendelser at jeg rett og slett var nødt til å skrive den, sier Lid Larssen.

Forfatteren har dykket ned i arkiver og reist Europa rundt for å samle stoff til denne formidable kulturhistoriske eventyrfortellingen om Sankta Lucia, om krig og selvbedrag, flukt og løgn. Som den begeistrede anmelderen i Dagbladet sier: Du må rett og slett bare lese den selv! 

«Bortimot genial ... en imponerende innsiktsfull, faktatung, sødmefylt, grotesk og til tider tragikomisk fortelling.»

Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5

 

Medlemsvurdering:
Det eneste som var galt med denne boken var at den tok slutt. Fasinerende lesning.

Turid Brænden

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Strawberry Publishing
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
632
ISBN
9788252592757
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
21 x 14 cm
Nr
8195978

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Vetle Lid Larssen (f. 1960) debuterte som forfatter med portrettsamlingen Mannfolk (1989), og har siden debuten vært en tydelig stemme i norsk offentlighet. Han har mottatt en rekke priser, som Arne Hestenes'  journalistpris og Gullpennen, og fikk svært gode anmeldelser for den selvbiografiske boka Hvordan elske en far – og overleve, som kom i 2015.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Bortimot genial | Denne boka, en syttenhundre år lang reise etter Sankta Lucia, er så frodig og generøs at den rett og slett bare må leses.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Her svinger Vetle Lid Larssen seg inn i verdenshistoriens myter og mysterier. Som en ridder til hest løfter han Sankta Lucia nennsomt gjennom århundrene. Hold dere fast! (...) Dette er virkelig et håndverk fra en dyktig forfatter, her er hardt arbeid bak små og store scener.»

Guri Hjeltnes, VG

Medlemmers vurdering

G
Gunn Nøstdal – 05.04.2022

– Er denne boka skrevet for ungdom?

T
Turid Brænden – 20.01.2022

– Det eneste som var galt med denne boken var at den tok slutt. Fasinerende lesning.

A
Anne Hilde Årseth – 13.01.2022

– For en fascinerende reise gjennom historien med Lucia som et mirakel. Så mange interessante menneske skikkelser, beskrevet av en super forfatter :) Anbefales på det sterkeste for den som er på jakt etter ekte eventyr.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Lucias siste reise:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

1795

Niklas Natt och Dag
Innbundet 
169,- 399,-
 

1794

Niklas Natt och Dag
Innbundet 
169,- 379,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv