Min side Kundeservice Bli medlem

Matrix

«Alt i alt et herlig bilde av en sterk kvinne som nekter å bøye hodet verken for skjebnen eller kongelig og keiserlig overmakt. Det hele er så uanstrengt at det rett og slett er imponerende.»

Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad

Lauren Groff har latt seg inspirere av Marie de France og skrevet en vidunderlig roman om priorinnen som ble en visjonær leder og bygde sitt kloster opp og ut av fattigdommen i 1200-tallets England.

Les mer

99,-

429,- Spar: 330,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Gigantsalg - romaner inntil -80 % Velg flere her

Erotikk og feminisme i klosteret

Lauren Groff har latt seg inspirere av Marie de France og skrevet en vidunderlig roman om priorinnen som ble en visjonær leder og bygde sitt kloster opp og ut av fattigdommen i 1200-tallets England.

Året er 1158. Dronning Eleonora av Aquitania sender sin yngre slektning Marie de France av gårde. Marie er en byrde for hoffet. Hun er uskjønn og minst tre hoder for høy, kroppen er stor og kantete ... ingen mann kan tenkes å ville gifte seg med henne. Løsningen er å bli kastet til hundene eller å stues vekk i et fattigslig nonnekloster i England.

Lauren Groff har skrevet en vidunderlig roman inspirert av Marie de France. Bare 17 år gammel kommer hun ridende ut av skogen og inn i klosteret som hun bygger opp og ut av fattigdommen. Marie leder sine nonner med varme og bestemthet – og sensualitet – i femti år. Hun er velutdannet for sin tid og stammer fra krigere og korsfarere. Å bukke under ligger ikke for henne! 

Marie er en byrde for hoffet. Hun er uskjønn og minst tre hoder for høy, kroppen er stor og kantete ... ingen mann kan tenkes å ville gifte seg med henne.

Fengslende og sanselig
Om den virkelige Marie de France vet vi ikke stort. Hun var den første franske kvinnelige forfatteren som vi kjenner til. Hun skrev fortellinger på rim, såkalte lais (på norsk Strengleikar). De var stort sett tilegnet Henrik II, eller kanskje helst dronning Eleonora. Men vi vet at Marie var uvanlig for sin tid og sitt kjønn. Marie kan altså glemme mann og et vanlig familieliv. Bak klosterveggene blomstrer imidlertid både heite følelser og verdslig nytelse uten at dette anses som stor synd. Nonnene vet å tilfredsstille hverandre. Men det er Maries mot til å gå egne veier, også når det gjelder bibelske tolkninger, arbeidskapasitet samt at hun gir fattige kvinner et hjem og en trygghet, som er fascinerende i denne romanen. Klosteret rommer mange skjebner, som gale Gytha, Goda som driver gården, nonner som har spesialiert seg til ulike oppgaver som baking og bygging. Priorinnen er en driftig kvinne, og Lauren Groff lar henne sette opp nye driftsbygninger og en ugjennomtrengelig beskyttelse av klosterveggene – en labyrint der mannlige kjeltringer rir seg bort og dør av sult i buskaset eller i et bakhold. Slik blir klosteret en egen øy – en kvinneverden som blomstrer, der livet leves og alle arbeidsoppgaver blir ivaretatt og drevet uten hjelp utenfra.

Matrix er en moderne roman om lederskap, ambisjoner og entreprenørskap. En roman om en helt spesiell kvinne som sto imot kirken i Roma og England, og en juvel for deg som elsker nydelig språk og et historisk bakteppe.

 

Medlemsvurdering:
Finfin bok. Jeg ble veldig glad i Marie de France og all de sterke kvinneskikkelsene rundt henne i klosterets miniatursamfunn. Boka blander historie, spiritualitet og middelalderens girl power på en unik måte. Anbefales.

Marita

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
282
ISBN
9788252593143
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Matrix
Format
21 x 14 cm
Nr
8204594

Medlemsblad

Utdrag

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Alt i alt et herlig bilde av en sterk kvinne som nekter å bøye hodet verken for skjebnen eller kongelig og keiserlig overmakt. Det hele er så uanstrengt at det rett og slett er imponerende.»

Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad

«Marie er en uforglemmelig heltinne, med en stor feit langfinger i været mot patriarkatets undertrykking av kvinner og undertrykkende 'slik-har-vi-alltid-gjort-det'-strukturer generelt. Ja takk og amen til det!»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Heftig roman om Gud og hjelparane hennar. (...) eit stort og fengslande drama. (...) ein svir å lese om nonneliv i mellomalderen, lett justert for å passe inn i vår samtid.»

Marta Norheim, nrk.no

«Jeg kunne lest om at disse svettende nonnene hugger trær, passer sauer og har sex i mange hundre sider til ... »

Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land

«Lauren Groff skaper en frydefull feministisk visjon inspirert av eldgamle livsformer. Matrix fikk - med god grunn - begeistret mottagelse da den utkom i USA i fjor. Romanen foreligger nå på norsk i Inger Gjelsviks flotte oversettelse.»

Ingunn Økland, Aftenposten

Medlemmers vurdering

M
Marita – 14.02.2024

– Finfin bok. Jeg ble veldig glad i Marie de France og all de sterke kvinneskikkelsene rundt henne i klosterets miniatursamfunn. Boka blander historie, spiritualitet og middelalderens girl power på en unik måte. Anbefales.

A
Anne Mette Kristiansen – 03.10.2022

– Boken fenget ikke meg - dessverre

B
Birgit Sørensen – 20.09.2022

– Nydelig bok om kvinnefellesskap.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Matrix:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv