– Denne boken fungerer fint som en innføring i religionssosiologi, og det er nettopp det den skal gjøre. Den behandler velkjente temaer, som klassikerne, betydningen av definisjoner og presenterer den del sentral forskning. Det som er litt dumt, er at er par av kapitlene virker mer som teologiske enn religionssosiologiske. Forfatterne blir ofte svært navlebeskuende, og stoffet oppleves som irrelevant og kjedelig. Et eksempel er en lang diskusjon om kvinners rolle i ulike kristne felleskap. Interessant nok i et kjønnsperspektiv, men dette skulle altså være en innføringsbok. Jeg synes også det er et mangel at boken tar svært lett på nyreligiøsitet. Dette er ofte det temaet som studenter tiltrekkes mest av, og det er også det området der det foregår mest utvikling. Men som en innføring i en del sentrale begreper fungerer den som sagt fint.
Innføring i religionssosiologi
Logg inn for å se din bonus
Teoretiske diskusjoner holdes sammen med forskningsresultater fra flere religiøse tradisjoner i mange deler av verden. Boka får fram koblingene mellom religionssosiologien og utviklingen i generell sosiologi. Noen kapitler er bygd opp ut fra tema, mens andre gir korte presentasjoner av sosiologer fra Karl Marx til Patricia Hills Collins og deres perspektiver på samfunnsliv og religionens rolle. Den nye utgaven er grundig oppdatert, og mye er nyskrevet, blant annet med nye kapitler om religion og sosial klasse, sosiale og religiøse bevegelser, og religiøs ekstremisme. Boka dekker klassisk religionssosiologi så vel som vår tids temaer og fagdebatter, og byr på viktig lesing for studenter og andre som vil sette seg inn i religionssosiologi.
Inger Furseth er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, og Pål Repstad er professor emeritus i religionssosiologi ved Universitetet i Agder. Sammen har de tidligere skrevet Moderne sosiologer om samfunn og religion (Universitetsforlaget 2021).
Detaljer
- Forlag
- Universitetsforlaget
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 421
- ISBN
- 9788215069784
- Utgave
- 2. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Innføring i religionssosiologi
- Format
- 24 x 17 cm
Bla i boka
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Denne boka tar for seg mange sider ved religion. Boken starter med en innføring i sosiologi og tar videre for seg definisjoner av religion og eldre klassikere og deres syn på religion. De mest spennende kapitlene handler derimot om religion i forhold til dagens samfunn. Sekularisering, globalisering og religion i den offentlige sfæren er blant temaene som blir tatt opp. Boken visere her til ulike synspunkter i forhold til ulike debatter og egner seg derfor spesielt som en innføringsbok. Den gir et kortfattet og lett forståelig innblikk i begrepet religion og hvordan det påvirker andre deler av vår kultur. For videre lesning har den også en oversikt over bøker det lønner seg å fortsette med. På alle måter en fin bok, uten at den kommer med noe nytt.