Min side Kundeservice Bli medlem

1917 Petrograd

fanget i den russiske revolusjonen

Helen Rappaport har samlet øyenvitneskildringer fra folk som var tett på den russiske revolusjonen. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Ved inngangen til 1917 befant det seg alt fra diplomater til eventyrere og journalister i Petrograd i Russland. I februar ble tsaren styrtet av borgerlig-liberale og moderate sosialister, men da de mislyktes, var det fritt fram for Lenin og oktoberrevolusjonen.

"Denne boken er begavet historieskriving ... et dypdykk i både kjente og mer ukjente kilder - alt i en billedrik kontrastering man sjelden ser maken til."

Johan O. Jensen, Adresseavisen, terningkast 5

Samfunn i oppløsning
Mange av journalistene gjorde en imponerende jobb tross svært krevende arbeidsforhold. Sult, sensur og språkvansker var bare noe av det de måtte slite med. Det som går igjen i hele boka, er en felles følelse hos alle øyevitnene: Sjokket over å se et samfunn gå i oppløsning, politisk, økonomisk og moralsk. En av mange hårreisende scener foregår på trikken, hvor en kvinne beskylder mannen ved siden av for å ha stjålet lommeboken hennes. Han blir straks skutt, men like etter oppdager kvinnen at tyveriet aldri fant sted. Dermed blir hun også skutt.

"Fra før av er det gitt ut bøker fra revolusjonen som kunne ha fylt et lite bibliotek alene. Likevel makter den engelske forfatteren Helen Rappaport å finne en ny, original og spennende innfallsvinkel."

Trond Bilkø, Trønder-Avisa, terningkast 5

Rikt kildemateriale
Denne mesterlige beretningen av Helen Rappaport er en velkomponert dokumentarbok med over 80 kilder, hvorav mange ikke er publisert tidligere. Det er både brev, dagbøker og reportasjer som skildrer grusomhetene. – Det var en stor glede for meg å avdekke helt nytt materiale fra ukjente øyenvitner og å være i stand til å gi dem en stemme i boken min, sier forfatteren i et intervju. Både norske og utenlandske anmeldere er begeistret for boka, og det er bare å si seg enig med Morgenbladets anmelder som mener leseren nesten kan føle at man er til stede mens revolusjonens drama utspiller seg.

"Helen Rappaport gjør den russiske revolusjonen levende og sanselig (...) Om det bare skulle utkomme én bok på norsk om den russiske revolusjonen i år, er 1917 Petrograd imidlertid et utmerket valg."

Erika Fatland, Aftenposten

FAKTA OM REVOLUSJONEN

  • Februarrevolusjonen brøt ut mars 1917 og resulterte i at tsar Nikolaj II abdiserte og ble tatt til fange.
  • Tsarens avgang avluttet Romanov-familiens 300 år lange familiedynasti.
  • Lenin kom til makten i oktober 1917 og kommunistpartiet gikk fra 24 000 medlemmer til mer enn 100 000.
  • I 1918 ble hele tsar-familien henrettet.
  • Borgerkrigen mellom de røde, kommunistene som hadde grepet makten, og Den hvite armé, varte til 1922.
  • Sovjetunionen vokste fram som et resultat av at det russiske keiserriket gikk under i revolusjonen. Etter Lenins død i 1924, overtok Josef Stalin makten.
  • Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

 

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
351
ISBN
9788205468375
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Originaltittel
Caught in the revolution
Format
23 x 16 cm
Nr
8097836

Om forfatteren

HELEN RAPPAPORT (f. 1947) er en britisk forfatter med viktoriatiden og det revolusjonære Russland som spesialfelt. Hun har skrevet flere bøker tidligere, både sakprosa og skjønnlitteratur. Bøkene er oversatt til mange språk. 1917 Petrograd er hennes 12. bok og den første i norsk oversettelse.

Medlemsblad

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på 1917 Petrograd:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Liv

Dag O. Hessen
Paperback 
229,-
 
Fri
3 for 2

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
229,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv