Min side Kundeservice Bli medlem

Massepsykologi og jeg-analyse ; En illusjons fremtid

Massepsykologi og jeg-analyse (1921) tar utgangspunkt i Gustav Le Bons Massenes psykologi (1895). Massen hos Le Bon likner den primitive urhorden i Totem og Tabu. Men Le Bon kunne ikke forklare hvordan massen lot seg føre og forføre av illusjoner og fantasier. Les mer

369,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Massepsykologi og jeg-analyse (1921) tar utgangspunkt i Gustav Le Bons Massenes psykologi (1895). Massen hos Le Bon likner den primitive urhorden i Totem og Tabu. Men Le Bon kunne ikke forklare hvordan massen lot seg føre og forføre av illusjoner og fantasier. I motsetning til sine forgjengere la Freud vekt på om massen har en fører. Han analyserte to såkalt kunstige masser: kirken og hæren, sosiale organisasjoner skapt gjennom ytre tvang, påbud og lover.

Få år før Adolf Hitlers Min kamp kom ut, beskrev Freud hvordan individets egenskaper blir svekket, tanker og følelser tilpasset og ensrettet. Resultatet er aggressive hand.linger og en regressiv og primitiv sjelstilstand. Freuds analyse har fortsatt en uro.vek.kende aktualitet.

I En illusjons fremtid (1927) tar Freud utgangspunkt i at religionens grunnlag er men.neskelig avmakt og hjelpeløshet. Religionen oppfyller i fantasien de eldste, sterkeste og mest påtrengende ønskene til mennesket. Religionen forsoner personlige og sosiale konflikter ved å oppfylle behovet for trygghet og lengselen etter en farsfigur. Mennesket vil aldri klare seg uten illusjoner, men religionen er ifølge Freud farligere enn andre selvbedrag fordi den i motsetning til vitenskapen hviler på dogmer som er beskyttet av tankeforbud og derved immunisert mot kritikk.

Detaljer

Forlag
Solum Bokvennen
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
193
ISBN
9788279904007
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Massenpsychologie und Ich-Analyse ; Die Zukunft einer Illusion
Format
22 x 14 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Massepsykologi og jeg-analyse ; En illusjons fremtid:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen
-25 %

Stormen

William Shakespeare
Paperback 
224,- 299,-
 

Sekter

Audhild Skoglund
Innbundet 
299,- 329,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv