Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Arv og miljø

roman

«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine.»

Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende

Vigdis Hjorths nye roman handler om alt vi fortier og ikke vil snakke om i en familie. Og hvor viktig det er at vi gjør nettopp det.
Vigdis Hjorth er tildelt Bokhandlerprisen 2016 og Kritikerprisen for Arv og miljø. Nå er den også nominert til Nordisk råds litteraturpris! Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Det begynner med noe så enkelt som to hytter. To familiehytter hvor mor og far har feriert sammen med fire barn helt til barna ble voksne. Nå er far død, og han og mor har skrevet et testamente. Bare to av barna skal arve hyttene, de andre to skal bli kompensert, men har ikke lenger rett til å bruke dem. For Bergljot, hovedpersonen i Arv og miljø, spiller det til å begynne med liten rolle, hun har brutt med familien for flere år siden og har et problematisk forhold til både foreldrene, de to søstrene og nevnte hytter. For broren hennes Bård, derimot, er det umulig å akseptere testamentets innhold. Etter hvert forstår også Bergljot at hun aldri vil få fred med mindre hun konfronterer familien det vonde som hendte henne da hun var barn og som ingen vil snakke om eller anerkjenne.

"Et forsøk på å beskrive det unevnelige, som til tider lykkes så godt at papiret rister når du leser."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5

Det er et brennbart og betent tema som tas opp i Arv og miljø, så til de grader, faktisk, at det er vanskelig å forstå at debatten omkring boka har handlet om alt annet enn dette. Boka griper inn i et av samfunnets helligste rom, nemlig familien, og alt det som skjuler seg i dette rommets mørke kroker. Det begås overgrep. Det forties og glattes over. Det lates som. Bergljot, som tidlig i livet blir offer for voksnes misbruk, opplever at det er hun som blir problemet, at det er hun som forårsaker ubehaget bare ved å vise seg. Til slutt klarer hun ikke lenger å være sammen med familien sin, for gjennom å late som om alt er bra, fornekter hun sin egen historie, fornekter det som er henne. 

"Det skulle ikke forundre meg om Arv og miljø blir stående som årets heftigste norske bok (...) Vigdis Hjorth har aldri spart på kruttet, men her overgår hun seg selv."
Ingunn Økland, Aftenposten

Vi behøver ikke å bære på vanskelige barndomsminner for å kjenne oss igjen i det Vigdis Hjorth skriver om. Er det noe Arv og miljø forteller oss, så er det hvor vanskelig det kan være å forholde seg til sin egen familie, omtrent like vanskelig som det er å bryte med dem. De som satte deg til verden, de som er dine brødre og søstre, blir du egentlig aldri kvitt. De fortsetter å forme og påvirke livet ditt, selv om du desperat forsøker å holde dem på armlengdes avstand. Selv lenge etter at de har gått i graven, har foreldrene våre fortsatt evnen til å såre oss, til å gjøre oss usikre, til å få oss til å føle oss som barn igjen. 

"Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte."
Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5

Historien om Bergljot presser seg fram på boksidene med en nerve og en energi som, selv til Vigdis Hjorth å være, er ganske enestående. I tillegg klarer hun å være morsom mens hun skriver om alt dette såre og vanskelige. Jeg satt og lo flere ganger mens jeg leste og ble overrasket og nesten beskjemmet over min egen latter, for det Hjorth skriver, er så mørkt og hjerterått. Jeg tror det er nettopp ved å gi oss denne latteren, som en liten lommelykt, at hun klarer å ta oss inn i dette mørket. 

"Arv og miljø er en fortvilet bok, om en desperat higen etter rettferdighet. Definitivt interessant, ytterst velskrevet og med fint utporsjonert spenning."
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Arv og miljø er en av de aller sterkeste bøkene Vigdis Hjorth har skrevet, og jeg er ganske sikker på at den vil bli stående som et av høydepunktene i forfatterskapet hennes. Det sier ikke så lite, for Vigdis Hjorths forfatterskap er et av de viktigste vi har. 

 

Medlemsvurdering:
Godt skrevet bok om misunnelse og griskhet. Kanskje litt for mye dyneløfting. Godt at en ikke har så store verdier å etterlate seg. Da kanskje barna får et beder forhold innbyrdes etter at en selv har gått bort.

Øystein Bokorm

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
342
ISBN
9788202512736
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2016
Format
21 x 14 cm
Nr
8092443
Priser
Kritikerprisen. Voksen 2016

Om forfatteren

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo, og er cand.mag. med fagene idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Hun har markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritiker-prisen 2012 for Leve posthornet! Hun har også fått Amalie Skram-prisen, Brages Hederspris og Aschehougprisen.

Medlemsblad

 

- Jeg tror på det å tørre å gå inn i ubehaget. Intervju med Vigdis Hjorth

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine.»

Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende

«Som hun kan skrive, Vigdis Hjorth, rett inn i liv og livsvalg de fleste gjenkjenner rundt oss og i oss.»

Guri Hjeltnes, VG

«Et forsøk på å beskrive det unevnelige, som til tider lykkes så godt at papiret rister når du leser.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Det skulle ikke forundre meg om Arv og miljø blir stående som årets heftigste norske bok (...) Vigdis Hjorth har aldri spart på kruttet, men her overgår hun seg selv.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Arv og miljø» er en fortvilet bok, om en desperat higen etter rettferdighet. Definitivt interessant, ytterst velskrevet og med fint utporsjonert spenning.

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Arv og miljø gjør ikke skam på at Hjorth er en av de beste forfatterne her til lands.»

Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen

"«Arv og miljø» er blant de beste bøkene Vigdis Hjorth har utgitt. Romanens litterære intensitet kan måle seg med «Om bare» (2001), dens sosiale og psykologiske dybdeboring med «Snakk til meg» (2010).(...)Hjorths forfatterskap vil bli stående som referanseverk for å forstå nære relasjoner mellom mennesker omkring årtusenskiftet.(...)Et riktig liv, i absolutt forstand, finnes ikke. Men jeg kan vanskelig tenke meg bedre lykter enn Vigdis Hjorths romaner, hvis man leter."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Teksten er følelsesmessig intens og rasende, skrevet med hjerteblod og energi. Romanen er et foreløpig høydepunkt i et forfatterskap som stadig blir mer aktuelt. Kanskje blir romanen høstens viktigste."

Astrid Fosvold, Vårt Land

"Vigdis Hjorths nye roman er rasende og klok, skjelvende og stringent."

Anne Cathrine Straume, NRK

"Vigdis Hjorths nye roman er brennbart materiale i ei sterk litterær form.(...)Vigdis Hjorth har skapt ei sterk litterær form til eit svært ømtåleg tema. Alt i Arv og miljø indikerer at Hjorth går dit det brenn."

Margunn Vikingstad, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

K
Karin Dahlen – 08.03.2019

– Den var litt tung syns jeg , det ble mye gjentagelse.

A
Anne Håberg – 06.02.2019

– Boken er veldig kjedelig.Den har ett kjedelig innhold.

M
Morten Fosse – 06.02.2019

– Arv og miljø

W
Wenchelotro@gmail.com – 05.02.2019

– Godt skrevet, men litt for mye gjentagelser

B
Brit Sandve – 31.10.2018

– Ikke hennes beste - virket litt masete, det samme opp igjen og opp igjen.

G
Gunn Kristin winsnes – 13.06.2018

– Arv og miljø

G
Gunn Kristin Winsnes – 13.06.2018

– Katharina koden

J
Jenny Bjølseth – 21.03.2018

– Jeg synes temaet Hjort bringer opp i romanen er viktig å belyse. Det er personlig og nært og man kan virkelig føle stemningene hun beskriver på kroppen. Jeg mener det er en modig roman og hun gir mye av seg selv. Skrivemåten/framstillingen er kanskje litt rotete, men gir antagelig det mest korrekte bilde av hele situasjonen. Jeg føler at dette er en bok du bør ha lest, rett og slett.

V
Vigdis – 04.03.2018

– Leste boka, og den er den desidert verste boka jeg har lest... Familietragedie på sitt aller såreste. Sjønner IKKE at denne boka er så oppskrytt... Ga bort boka til brukthandler.

A
A. Sørbø – 06.02.2018

– Intens beskrivelse av egne ,ubearbeidede opplevelser og oppvekst. Trist å lese om søskensplid og foreldresplid. Er det roman og fiktivt eller selvopplevd ,spør jeg meg ,etter å ha lest. «Jeg» i boka sliter veldig med å se andres perspektiv. Trygler om støtte for egne oppfatninger . Det er kanskje det som preger et skadet menneske.

T
Tine – 16.01.2018

– Det skal sies at jeg kun har lest 75 sider av boken. Orker faktisk ikke å lese mer. Rart hvordan enkelte ikke klarer å se annet enn det negative hos sin familie. Rart hvordan enkelte ikke klarer å skille ut hva som bør holdes privat. Rart hvordan forfatteren gjentar i det kjedsommelige. Rart at boken har fått så vanvittig god kritikk. Bør ikke tas med på ferie, om man skal unngå irritasjon over en irritasjon.

m
mari@kjetun.bo – 27.12.2017

– Arv og Miljø

A
Aud m pettersen – 28.11.2017

– Arv og miljø

S
Siri – 17.10.2017

– Arv og miljø

S
Siri – 20.09.2017

– Det ble mange "museører" og understrekinger i denne boken. Hjorth er god på å sette ord på følelser, mye traff meg rett i hjertet. Jeg synes likevel at debatten rundt boken, spesielt etter utgivelsen av søsterens bok, har vært forstyrrende. Jeg ønsket å lese en roman, men føler jeg har lest en selvbiografi, og at fortellerstemmen heter Vigdis, ikke Bergliot. Likevel, det var god lesing.

Ø
Øystein Bokorm – 19.09.2017

– Godt skrevet bok om misunnelse og griskhet. Kanskje litt for mye dyneløfting. Godt at en ikke har så store verdier å etterlate seg. Da kanskje barna får et beder forhold innbyrdes etter at en selv har gått bort.

G
Gretha – 19.09.2017

– Kjempegod

E
EvaNæss – 18.09.2017

– Utrolig godt skrevet.

E
Eli Andersen – 15.09.2017

– Arv og miljø

V
VOL. – 09.09.2017

– En bok som er veldig utleverende om familien,som for meg hører hjemme innen kjernen, spesielt igjentagende "naging" om denne hytta!Forøvrig et tema som foregår i mange familier,desverre ,selv i "de beste" som man sier.

T
Tone Innvær – 07.09.2017

– Ikke en bok jeg kommer til å anbefale.

S
Sissel Leni – 22.08.2017

– Boken er troverdig og emnet er noe mange har vært borti. Men det er heller ikke noe nytt og spennende Hjort byr på og selv om temaet er aktuelt for mange så blir det litt kjedelig.

B
Bjarnhild – 21.08.2017

– En god bok til ettertanke, en stemme for de det gjelder og økt forståelse for andre.

e
edel lille – 07.08.2017

– jeg følte veldig sterkt at det var noe av mitt liv som ble beskrevet.

S
Stine – 27.07.2017

– Veldig langdryg, gjentar mye av det samme hele tiden

G
Gunhild Versland – 20.07.2017

– Hadde store forventninger til boken basert på anmeldelser og nominasjoner. Boken fenget ikke meg. Språket er uklart, dels pga merkelig tegnsetting og stadig gjentakelse. En stor skuffelse, mitt råd vil være: La den ligge, les noe annet.

B
Bente Madsen – 13.06.2017

– En bok som virkelig fenger. Familietragedie som flere kan kjenne seg igjen i.

l
liv marie lægreid – 06.06.2017

– Arv og miljø

K
Kari Brennum – 25.03.2017

– godt skrevet- spennende, men for meg ble det litt for personlig

I
Inger S. Hurlen – 16.03.2017

– Arv og miljø

l
liv mosseby – 01.03.2017

– Intens og ikke til å legge fra seg før siste linje er lest. Tips!! Ikke les den på senga, da sovner du sent.

M
Monica Brække – 17.02.2017

– Bok om vanskelig og vondt tema, men uten nerve og stigning i handlingen. Ble kjedelig ! Dessuten liker jeg ikke måten hun skriver på. Altfor lange, og oppramsende, setninger gjør at man mister fokus. Og hvorfor trekke inn så mye om Freud og andre psykologer ? Er det for å vise at hun er belest ? Ikke nødvendig for handlingen, synes jeg.

L
Liv S Farstad – 16.02.2017

– Godt skrevet om et vanskelig tema!

L
Liv S Farstad – 16.02.2017

– Godt skrevet om et vanskelig tema!

A
Ann Kristin Strande Grefsrud – 13.02.2017

– En veldig fin bok. Spennende fra start til slutt

y
yvonn – 10.02.2017

– nydelig ,velskrevet bok,som forfatter berører skjulte problemstillinger.

G
Gro Wenche Pettersen – 09.02.2017

– Jeg har begynt å lese på boken, men gått over til annet lesestoff, da jeg synes denne var veldig kjedelig. Hele veien gjentar setningene seg, og det er skrevet for mye unødvendige kjedelige ting. Jeg vet ikke om jeg orker å lese resten av boken.

L
Lena Michelet – 03.02.2017

– Jeg lider med Bergliot. Men, denne boken er langdryg og tung.

E
Ellen – 03.02.2017

– Godt skrevet om følelser og opplevelser. Godt språk. Noen glitrende setninger og språklige virkemidler.

M
Marit Bortelid Mæland – 03.02.2017

– En bok som lever lenge i mitt minne. En slik evne til å beskrive menneskesinnet sårbarhet kan jeg ikke erindre å ha lest tidligere. virkelig er bok til ettertanke.

I
Inger Tjaberg – 02.02.2017

– Kjedelig, ga meg etter 50 sider

M
May Gylseth – 02.02.2017

– ****

M
Morten Furu – 02.02.2017

– Arv og miljø

A
Anne Lise Bergenheim – 02.02.2017

– En drivende god og viktig bok!

T
Tove – 02.02.2017

– Det spesielle Vigdis Hjorth har fått til her er å skape gjenkjennelse og sympati, for begge sider. Her er jo beskrevet å ta "side" for/mot - og temaet er, nest etter nabokrangler, noe alle har en mening om og som nordmenn er opptatt av. Språket glir lett og man føler at hovedpersonen gir leseren en gløtt inn i tankene, i det dmålige, i det rettferdiggjørende, i rollen som offer. Godt gjort!

L
Lena W. Nystrøm – 02.02.2017

– Med 'Arv og miljø' har Vigdis Hjorth gått vekk fra den levende og interessante fortellerstemmen til noe helt annet. Noe repeterende, kjedelig og smålig. Denne boken ga meg overhodet ingenting. Det er sjelden jeg føler at lesing har vært bortkastet, uansett hvor godt eller dårlig jeg liker boken, men denne boken ga meg bare irritasjon. Muligens ble det en ekstra stor skuffelse fordi Hjorth ellers er en forfatter jeg verdsetter svært høyt.

S
Sylvi R – 02.02.2017

– Det er noe med Vigdis Hjorth sine bøker. Det er så enkelt og naturlig at man tenker at dette kunne vel mange skrevet. Poenget er at det er det ikke mange som gjør. Jeg møter nok enhver bok med en viss skepsis, men her føler jeg meg hjemme fra første side, noen ganger selv mot min vilje. Denne boken er intet unntak. Velskrevet, aktuelt og den rører deg. Den rørte iallfall meg.

W
Wenche Holthe – 01.02.2017

– Skuffende. Hadde forventet meg mer av denne boken.

A
Anne Maartmann-Moe – 01.02.2017

– Arv og miljø

M
Monika Olsen – 01.02.2017

– Drivende godt skrevet! Ikke lett å legge bort. Må bare lese!

J
Jan Olav Hay – 01.02.2017

– Fengende, ikke lett å legge bort. Må bare lese!

V
Vivi-Ann – 31.01.2017

– Arv og miljø

G
Grethe Helene Vetås – 31.01.2017

– En meget velskrevet bok, men tung og dyster om nære relasjoner.

N
Nora Hoff – 31.01.2017

– Arv og miljø

B
Beate – 31.01.2017

– Jeg hadde veldig høye forventninger til denne modige og dystre boken. For min del var den litt forvirrende med "hopping" frem og tilbake i tid og steder. Uansett så er jeg veldig glad i Vigdis Hjorth :) Verdt å lese.

G
Grete Storhamar – 31.01.2017

– Arv og Miljø Vigdis Hjorth

M
Marit Rundberg – 31.01.2017

– Boken tar opp velkjente problem i familien, uenighet rundt arv, skjulte overgrep og manglende åpenhet rundt konsekvensene av dette. Formen med korte, fortettede kapittel gir boka god driv. Samtidig er skildringen lagt opp slik at sårene og bitterheten blir uendelige, det blir ingen løsning, ingen forsoning. Blir bare trist av å lese dette!

A
Aslaug Keyser – 31.01.2017

– Ganske oppskrytt. Synes boken var langtekkelig og kjedelig. Stadige gjentakelser. Anbefales ikke

E
Ellen Edvardsen – 30.01.2017

– Utrolig god, 4 helsøsken. 2 vidt forskjellige barndomsminner, og barndom. Foreldre som får en ny sjanse til å gjøre rett. På bekostning av 2 barn som har dype arr og vonde minner. Forskjellen på søsken fortsetter etter døden til faren. Bra vinkling, får en til å tenke. Skriver på en måte som engasjerer vil bare lese videre hele natten.

N
Noni Pettersen – 30.01.2017

– Arv og miljø

A
Anette – 28.01.2017

– Velskrevet, poetisk om et dystert tema. Ikke vanskelig å sette seg inn i rollefigurenes psykologiske dilemma.

D
Dordi R. Ormset - 65506750 – 28.01.2017

– Jeg likte boka godt. Har lest den i bokklubben vår, og ikke alle likte den like godt, men ganske fornøyd de andre også. Et tema som alltid er aktuelt.

R
Renate – 27.01.2017

– noen ganger går det inn for dypt i psykologien, men godt å lese og forstå forfatteren lykkes med å gjøre det tydelig at det som hovedpersonen opplevde kan forfølge et menneske hele livet

M
Marit Paulsen – 27.01.2017

– Tiltalende bok innenfor mine interesser.

M
Marit Amdal Vikan – 27.01.2017

– Arv og miljø

R
Renathe Lian – 27.01.2017

– Arv og miljø

I
Inger Dagmar Skilleås – 27.01.2017

– Greide nesten ikke å legge fra meg boken før jeg var ferdig med den.

A
Agnes – 26.01.2017

– Dette er årets hittil sterkeste leseopplevelse. Vigdis Hjort skriver rett og slett utrolig godt, og jeg hadde store problemer med å legge fra meg denne boka.

E
Elisabeth, Tønsberg – 16.01.2017

– Gledet meg til å begynne på boka , men ble skikkelig skuffet . Tvang meg til å lese den ut , siden jeg hadde kjøpt den , men den var treg å komme gjennom . Så mye gjentagelser hele tiden ,en blir lei . Utrolig at den har fått så fin anmeldelse . Var sjeleglad når den var ferdig .

T
Toril Høvik – 16.01.2017

– En virkelig god bok

G
Gry – 21.12.2016

– Endelig noen som skriver om de vanskelige relasjoner i familien, det som du kan føle og oppleve men som ingen andre kan se. Sælig mor - datter relasjonen er utrolig treffende.

K
Kari – 14.12.2016

– Det var med stor forventning jeg starta på denne boka av Vigdis Hjort; en forfatter som har skrevet mye bra, og ei bok med strålende kritikker. Mye er bra, men boka burde vært stramma opp. Begynte til slutt å glede meg til å bli ferdig, hoppa rett og slett over noen avsnitt av de mest langdryge sekvensene. Det ble rett og slett litt for mye!

M
Marit – 11.12.2016

– Denne slukte jeg. Ikke fordi den er så "lystig lesning", men fordi den gir meg følelsen av å komme tett innpå noe som er viktig. Leseren blir invitert inn i teksten som deltaker og dratt med på reisen videre. Å finne ut av det blir viktig. Dette er god litteratur. Virkelig god litteratur. Ubehagelig og medrivende - og da blir man litt klokere i etterkant. DET er kjennetegnet på en god bok. Takk til Vigdis Hjort!

R
Raillmo – 08.12.2016

– Boka er godt skrive, men det blir litt opp att og opp att, terping på det same

M
Maria L – 09.11.2016

– For en suveren roman.

m
ma-k-o@online.no – 25.10.2016

– Arv og miljø

m
ma-k-o@online.no – 25.10.2016

– Arv og miljø

T
Tone Kvam – 11.10.2016

– Tusen takk for en flott leseropplevelse som gjorde meg klokere og traff blink :)

T
Tone Kvam – 11.10.2016

– Tusen takk for en flott leseropplevelse som gjorde meg klokere og traff blink :)

E
Eirin – 11.10.2016

– Denne boka er så god, og så viktig, og kommer til å følge meg lenge. Vigdis Hjorth er god til å peke på små og store synder vi mennesker gjør mot hverandre, vi velger å se en annen vei, vi tror vi alltid kan få være nøytrale. Beskrivelsen av dynamikken i familien, i den vonde trekanten mor, far og datter, og mellom søsknene, er så godt beskrevet og hjerteskjærende. Jeg er klokere nå, enn da jeg åpnet boka første gang for en uke siden.

E
Eirin – 11.10.2016

– Denne boka er så god, og så viktig, og kommer til å følge meg lenge. Vigdis Hjorth er god til å peke på små og store synder vi mennesker gjør mot hverandre, vi velger å se en annen vei, vi tror vi alltid kan få være nøytrale. Beskrivelsen av dynamikken i familien, i den vonde trekanten mor, far og datter, og mellom søsknene, er så godt beskrevet og hjerteskjærende. Jeg er klokere nå, enn da jeg åpnet boka første gang for en uke siden.

G
Gunn Josephina Hovland – 28.09.2016

– En kjedelig bok som det virkelig krever innsats for å komme gjennom. En dagbok som hun blar frem og tilbake og tilbake igjen i. Denne boken angrer jeg på at jeg kjøpte. Anbefales ikke.

G
Gunn Josephina Hovland – 28.09.2016

– En kjedelig bok som det virkelig krever innsats for å komme gjennom. En dagbok som hun blar frem og tilbake og tilbake igjen i. Denne boken angrer jeg på at jeg kjøpte. Anbefales ikke.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Arv og miljø:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fars rygg
Ny!

Fars rygg

Niels Fredrik Dahl
Innbundet 
393,- 449,-
 

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
375,- 429,-
 

Vrakeren

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
393,- 449,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv