– Det skal sies at jeg kun har lest 75 sider av boken. Orker faktisk ikke å lese mer. Rart hvordan enkelte ikke klarer å se annet enn det negative hos sin familie. Rart hvordan enkelte ikke klarer å skille ut hva som bør holdes privat. Rart hvordan forfatteren gjentar i det kjedsommelige. Rart at boken har fått så vanvittig god kritikk. Bør ikke tas med på ferie, om man skal unngå irritasjon over en irritasjon.
Arv og miljø
«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine»
Silje M. Stavrum Norevik, Bergens Tidende
Vigdis Hjorth er tildelt Bokhandlerprisen 2016 og Kritikerprisen for Arv og miljø. Nå er den også nominert til Nordisk råds litteraturpris! Les mer
Logg inn for å se din bonus
Det begynner med noe så enkelt som to hytter. To familiehytter hvor mor og far har feriert sammen med fire barn helt til barna ble voksne. Nå er far død, og han og mor har skrevet et testamente. Bare to av barna skal arve hyttene, de andre to skal bli kompensert, men har ikke lenger rett til å bruke dem. For Bergljot, hovedpersonen i Arv og miljø, spiller det til å begynne med liten rolle, hun har brutt med familien for flere år siden og har et problematisk forhold til både foreldrene, de to søstrene og nevnte hytter. For broren hennes Bård, derimot, er det umulig å akseptere testamentets innhold. Etter hvert forstår også Bergljot at hun aldri vil få fred med mindre hun konfronterer familien det vonde som hendte henne da hun var barn og som ingen vil snakke om eller anerkjenne.
"Et forsøk på å beskrive det unevnelige, som til tider lykkes så godt at papiret rister når du leser."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5
Det er et brennbart og betent tema som tas opp i Arv og miljø, så til de grader, faktisk, at det er vanskelig å forstå at debatten omkring boka har handlet om alt annet enn dette. Boka griper inn i et av samfunnets helligste rom, nemlig familien, og alt det som skjuler seg i dette rommets mørke kroker. Det begås overgrep. Det forties og glattes over. Det lates som. Bergljot, som tidlig i livet blir offer for voksnes misbruk, opplever at det er hun som blir problemet, at det er hun som forårsaker ubehaget bare ved å vise seg. Til slutt klarer hun ikke lenger å være sammen med familien sin, for gjennom å late som om alt er bra, fornekter hun sin egen historie, fornekter det som er henne.
"Det skulle ikke forundre meg om Arv og miljø blir stående som årets heftigste norske bok (...) Vigdis Hjorth har aldri spart på kruttet, men her overgår hun seg selv."
Ingunn Økland, Aftenposten
Vi behøver ikke å bære på vanskelige barndomsminner for å kjenne oss igjen i det Vigdis Hjorth skriver om. Er det noe Arv og miljø forteller oss, så er det hvor vanskelig det kan være å forholde seg til sin egen familie, omtrent like vanskelig som det er å bryte med dem. De som satte deg til verden, de som er dine brødre og søstre, blir du egentlig aldri kvitt. De fortsetter å forme og påvirke livet ditt, selv om du desperat forsøker å holde dem på armlengdes avstand. Selv lenge etter at de har gått i graven, har foreldrene våre fortsatt evnen til å såre oss, til å gjøre oss usikre, til å få oss til å føle oss som barn igjen.
"Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte."
Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5
Historien om Bergljot presser seg fram på boksidene med en nerve og en energi som, selv til Vigdis Hjorth å være, er ganske enestående. I tillegg klarer hun å være morsom mens hun skriver om alt dette såre og vanskelige. Jeg satt og lo flere ganger mens jeg leste og ble overrasket og nesten beskjemmet over min egen latter, for det Hjorth skriver, er så mørkt og hjerterått. Jeg tror det er nettopp ved å gi oss denne latteren, som en liten lommelykt, at hun klarer å ta oss inn i dette mørket.
"Arv og miljø er en fortvilet bok, om en desperat higen etter rettferdighet. Definitivt interessant, ytterst velskrevet og med fint utporsjonert spenning."
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
Arv og miljø er en av de aller sterkeste bøkene Vigdis Hjorth har skrevet, og jeg er ganske sikker på at den vil bli stående som et av høydepunktene i forfatterskapet hennes. Det sier ikke så lite, for Vigdis Hjorths forfatterskap er et av de viktigste vi har.
Medlemsvurdering:
Tusen takk for en flott leseropplevelse som gjorde meg klokere og traff blink :)Tone Kvam
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 342
- ISBN
- 9788202512736
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2016
- Originaltittel
- Arv og miljø
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8092443
- Priser
- Kritikerprisen. Voksen 2016
Om forfatteren
Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo, og er cand.mag. med fagene idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Hun har markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritiker-prisen 2012 for Leve posthornet! Hun har også fått Amalie Skram-prisen, Brages Hederspris og Aschehougprisen.
Medlemsblad
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herBla i boka
Anmeldelser
«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine»
Silje M. Stavrum Norevik, Bergens Tidende
«Vigdis Hjorth har skrevet sin sterkeste roman; om et seksuelt overgrep som ødelegger alle relasjoner i en familie... Vigdis Hjorth skriver om konfliktene som rulles opp på et tilforlatelig, hverdagslig språk, men det dirrer mellom linjene. Det ligger en energi, et spenningsnivå, i fortellingen som bare er der når noe virkelig står på spill.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
«Arv og miljø» gjør ikke skam på at Hjorth er en av de beste forfatterne her til lands.»
Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen
«Som hun kan skrive, Vigdis Hjorth, rett inn i liv og livsvalg de fleste gjenkjenner rundt oss og i oss.»
Guri Hjeltnes, VG
«Arv og miljø» er blant de beste bøkene Vigdis Hjorth har utgitt. Romanens litterære intensitet kan måle seg med «Om bare» (2001), dens sosiale og psykologiske dybdeboring med «Snakk til meg» (2010).(...) Hjorths forfatterskap vil bli stående som referanseverk for å forstå nære relasjoner mellom mennesker omkring årtusenskiftet.(...) Et riktig liv, i absolutt forstand, finnes ikke. Men jeg kan vanskelig tenke meg bedre lykter enn Vigdis Hjorths romaner, hvis man leter.
Tom Egil Hverven, Klassekampen
«Vigdis Hjorths nye roman er rasende og klok, skjelvende og stringent.»
Anne Cathrine Straume, NRK
«Vigdis Hjorths nye roman er brennbart materiale i ei sterk litterær form.(...) Vigdis Hjorth har skapt ei sterk litterær form til eit svært ømtåleg tema. Alt i Arv og miljø indikerer at Hjorth går dit det brenn.»
Margunn Vikingstad, Morgenbladet
«Teksten er følelsesmessig intens og rasende, skrevet med hjerteblod og energi. Romanen er et foreløpig høydepunkt i et forfatterskap som stadig blir mer aktuelt. Kanskje blir romanen høstens viktigste.»
Astrid Fosvold, Vårt Land
«Hjorth utporsjonerer hemmelighetene med ibsensk presisjon, slik at spenningsnivået opprettholdes til den siste av de 343 sidene.»
Ingunn Økland, Aftenposten
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Kjempegod
– Hadde store forventninger til boken basert på anmeldelser og nominasjoner. Boken fenget ikke meg. Språket er uklart, dels pga merkelig tegnsetting og stadig gjentakelse. En stor skuffelse, mitt råd vil være: La den ligge, les noe annet.
– Boka er godt skrive, men det blir litt opp att og opp att, terping på det same
– Arv og miljø
– Tusen takk for en flott leseropplevelse som gjorde meg klokere og traff blink :)
– Denne boka er så god, og så viktig, og kommer til å følge meg lenge. Vigdis Hjorth er god til å peke på små og store synder vi mennesker gjør mot hverandre, vi velger å se en annen vei, vi tror vi alltid kan få være nøytrale. Beskrivelsen av dynamikken i familien, i den vonde trekanten mor, far og datter, og mellom søsknene, er så godt beskrevet og hjerteskjærende. Jeg er klokere nå, enn da jeg åpnet boka første gang for en uke siden.
– En kjedelig bok som det virkelig krever innsats for å komme gjennom. En dagbok som hun blar frem og tilbake og tilbake igjen i. Denne boken angrer jeg på at jeg kjøpte. Anbefales ikke.