Meny
 
Hvem drepte Bambi? - Monika Fagerholm

Hvem drepte Bambi?

roman

; Kyrre Haugen Bakke (Oversetter)

«Enestående roman | Monika Fagerholm lar aldri leseren få en pustepause i denne brutale, opprivende og enestående intense romanen – som hun i fjor fikk Nordisk råds litteraturpris for.»

, VG Terningkast 6

På en fest blir det begått en brutal gruppevoldtekt. De fire gjerningsmennene, «guttungene», kommer fra stedets øvre sosiale lag. Guttenes foreldre gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte. Barndomsvennen Cosmo Brant vil lage film om voldtekten.

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2020

Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2020

«Nå skal vi begynne på et nytt kapittel. Og en vakker dag er det blitt så mange nye kapitler at ingenting av dette har hendt.»

Villabyen er en rolig og fasjonabel forstad til Helsingfors. Men fra kjelleren i et av de ærverdige husene dunker en dyp bass. På en fest blir det begått en brutal gruppevoldtekt der. De fire gjerningsmennene, «guttungene», kommer fra stedets øvre sosiale lag. Offeret, Sascha Anckar, gjør det ikke.

Lokalsamfunnet lukker øynene for den avskyelige forbrytelsen. Guttenes foreldre gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte. Mødrene trøster og beroliger, fedrene griper etter lommeboka. Den foretaksomme Cosmo Brant, guttenes barndomsvenn, gjør derimot det stikk motsatte. Seks år senere erklærer han at han vil lage en film om voldtekten, og den filmen skal hete Hvem drepte bambi?

Hvem drepte bambi? er en skarp og uhyggelig roman om vold og makt, om fortellinger som smuldrer opp og familier som går i oppløsning, og om en for alltid tapt uskyld. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 6 Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen
Terningkast 5 Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 258
ISBN: 9788249522408
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Vem dödade bambi?
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8180822
Nordisk Råds litteraturpris 2020
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Enestående roman | Monika Fagerholm lar aldri leseren få en pustepause i denne brutale, opprivende og enestående intense romanen – som hun i fjor fikk Nordisk råds litteraturpris for.»

, VG Terningkast 6

«Monika Fagerholms roman Hvem drepte bambi? er ikke nådig i beskrivelsen av skandalen som skaket opp den velstående villabyen. (...) bitende ironisk i utleveringen av villabyens borgerlige snobbisme, her er klassebevisst samfunnskritikk så det holder.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Nifst aktuelt om viktigheten av anstendighet ... En viktig del av fortellingens fascinasjon ligger [...] i balansen mellom klasseperspektivet og det individuelt menneskelige»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Fagerholms glitrende roman om en gruppevoldtekt viser hvordan forestillinger om uskyld og avvising av 'den andre' kan forme et helt miljø ... Overgrepet veves inn i en kollektiv fortelling om tapserfaringer, et grep som viser Fagerholms suverene håndlag»

, Vårt Land

«Fagerholm interesserer seg for ringvirkningene av voldtekten, grumset som virvles opp til overflaten i ettertid ... Hvem drepte bambi? er kraftig kost.»

, Dagens Næringsliv

«Nordisk råds litteraturpris i 2020. Den fortjener all applausen, hver eneste krone av prisen. Dessuten mange lesere ... Fagerholm kombinerer uhygge med letthet, blytung tematikk med en boblende, frydefull behandling av språket ... Så lekkert, så ledig, så nydelig gjort. Hvem drepte bambi? er ingen kosebok. Men nydelig romankunst er det like fullt»

, Dagsavisen

«Det er ikke så mange romaner av denne typen, såpass skarp og nesten ubehagelig ærlig. Romaner som går rett i strupen på dobbeltmoral og løgn og beskriver sine personer nådeløst avslørende. Vi snakker ikke om «feelgood» og underholdning, men gruppevoldtekt og stor romankunst»

, Nettavisen Terningkast 5