Meny
Nyhet: Jonathan Strange og herr Norrell

Mektig og magisk - "Harry Potter for voksne"

Susanna Clarke jobbet i tolv år med debuten Jonathan Strange og herr Norell. Hun har brukt tiden godt.

Presentert av Pernille Rygg, forfatter

Ved enkelte sjeldne, saliggjørende anledninger skrives det underholdningsromaner som er akkurat dét: Hemningsløst og overdådig underholdende, uten noen som helst skjeling til en moral, et budskap eller en smule pedagogikk. Jonathan Strange & herr Norrell er en sånn bok, en råflott og voldsomt sjenerøs skrøne, berettet med en autoritet og en fortelleglede som, vil de surmagete hevde, kunne vært en bedre sak verdig Men løgn og forbannet dikt er som kjent mer enn verdig nok for alle som elsker litteratur og ikke bare studerer den. Denne storslåtte leken er det bare å stupe henrykt uti.

Fedreland i fare
Altså: Midt under Napoleonskrigen gjenoppstår et betydningsfullt og ytterst overraskende fenomen - den engelske magien. I helt konkret forstand, vi snakker om trolldomskunsten. Etter at det edle faget lenge har ligget på sotteseng, sørgelig underkjent, innser den rike eremitten og magikeren Gerald Norrell at nasjonen trenger ham. Og kunsten hans. Fedrelandet er i fare. Det gamle England kaller. Norrell begir seg følgelig til London for å erobre nasjonen for sin sak, den praktiske magiens nytte og anvendelse. Der har han lite hell, inntil han tas hånd om av to sosietetsherrer. Han må gjøre noe sensasjonelt, anbefaler de, for å få tilgang til maktens korridorer og innflytelse.

Svart magi
Altså griper han til noe absolutt uhørt og risikabelt. Han vekker ministeren Sir Walter Poles unge,
nettopp avdøde forlovede til live igjen. For å få til det må han påkalle en alv, et stykke svart magi som har konsekvenser langt utover det han fatter. For dermed har alven fått både tilgang til og smak for England igjen. Og denne alven er ikke en menneskevennlig Orlando Bloom, akkurat. Men Norrell har midlertidig oppnådd det han ville. Magien blir tidens heteste samtaleemne og motesak, han blir både et sosietetsfenomen og regjeringens rådgiver. Den engelske krigsinnsatsen forbedres kraftig ved magisk hjelp. Riktig schwung over sakene blir det imidlertid ikke før Norrell møter den unge entusiasten Jonathan Strange og gjør ham til sin assistent.Denne trollmannens læregutt viser seg å være både mer sosial og eventyrlysten enn mesteren - hvem skulle for eksempel trodd at trolldom hadde så mye å si for utfallet av slaget ved Waterloo? Som Wellingtons krigsmagiker utvikler Strange både svært selvstendige evner og et uavhengig sinn. Dessuten en sterk tørst etter de sider ved magien Norrell insisterer på å holde skjult for ham.

Ensom sjelereise
Det dreier seg om den engelske magiens opphav, om arven etter Ravnekongen, John Uskglass, som en gang styrte over tre riker, det engelske Northumbria, alvelandet Fairie og et mystisk rike på den andre siden av Helvete. Den forsiktige gentlemannen og borgeren Norrell frykter ingenting så mye som Uskglass og naturkreftene hans. Men ettersom alvens faenskap øker, er det til syvende og sist Ravnekongen de må nærme seg på de gamle, gjengrodde kongeveiene mellom ulike universer. Unge Strange legger ut på den typen fryktelige, ensomme sjelereiser som slike søkere etter innsikt må, enten de heter Frodo, Dante eller Olav Åsteson. Det gamle England skjelver i sine grunnvoller etter som skjebnetimen og romanfinalen nærmer seg.

Overskuddslitteratur
Hørt på maken til tull? Garantert ikke. "Harry Potter for voksne" blir formodentlig den hyppigste karakteristikken av dette voldsomme og uhyre vellykkete stykket overskuddslitteratur. Skjønt rent litterært er romanen mer å betrakte som et velplassert spark bak til unge Harry, denne magien - og den litterære tradisjonen den tilhører - er ikke noe for barn. For dette er en hyllest til og en leken videreføring av den engelske romantikken slik Bram Stoker og Mary Shelley utøvde den. I tid er vi midt oppe i det, den franske revolusjonen er nettopp over, opprørsånder er sluppet løs, verden er under forvandling. Altså svever også Shakespeare, alle romantikeres helt, over vannene. De alvene som opptrer her, har lite til felles med Tolkiens edle skikkelser, men mye med Puck, Ariel og Caliban. Og den store fyrsten Uskglass, som Strange lengter etter og Norrell frykter, er ikke den inkarnerte ondskapen, men mer en slags Pan, en ur- og naturkraft, hinsides (som det heter) godt og ondt.

Stor autoritet
Susanna Clark plasserer seg ytterst stilsikkert, originalt og med stor autoritet i denne egenartete, ur-engelske tradisjonen. Viljen til å leke hemningsløst med sjangrer, forfatterskap og omfattende viten er like stor som evnen til å fortelle en gigantisk, heidundrende skrøne. Jonathan Strange & herr Norrell er utstyrt med et rikt noteapparat, en mengde referanser til fiktive biografier, historiske avhandlinger og lærde verk innen praktisk magi. Bihistoriene er talløse, intrigene avanserte, fantasien enorm. Det er, som seg hør og bør, umulig ikke å bli revet med. I alle fall om man har så mye som et gram lekelyst igjen i seg.

Publisert: 31.05.2005
Velg blant 2,6 millioner titler