Meny
Velg blant 2,6 millioner titler

Ole Brumm av A.A. Milne

Bli med til Hundremeterskogen! Fortellingene om den elskelige bjørnen med bare liten forstand er så kjent at de knapt trenger noen nærmere presentasjon.

De er så fulle av visdom og humor at de heller ikke blekner når man møter dem igjen som voksen. Samtidig er de så enkle at selv ganske små barn følger spent med når den filosofiske bjørnen er ute på eventyr. Det er all grunn til å videreformidle de lune historiene om de svært så menneskelige dyrene i Hundremeterskogen til nye lesere.

Filosofisk Brumm
Ole Brumm, Nasse Nøff og de andre vennene i Hundremeterskogen er skapt med så mye innsikt og innlevelse at de har blitt stående som prototyper på menneskelige karaktertrekk. Tussis utrøstelige mismot blir briljant satt opp mot Petter Spretts ukuelige optimisme og tiltakslyst. Nasse Nøff bærer preg av at han er et Lite Dyr, og er Meget Engstelig. Ole Brumm har også blitt benyttet i filosofisk sammenheng, og kronprins Haakon siterte Ole Brumm i nyttårstalen sin. De voksne husker sikkert også debatten rundt "Ja, takk, begge deler - men det er ikke så nøye med melken".

Historien om Brumm
I 1921 fikk Christopher Robin Milne en teddybjørn i fødselsdagspresang. Den fikk navnet Edward. Christopher Robins interesse for bjørner fikk imidlertid et oppsving etter et besøk i zoologisk hage, der han ble kompis med svartbjørnen Winnie - som var en forkortelse for Winnipeg, som var stedet der bjørnen kom fra. Den første historien om Winnie-the-Pooh, eller Ole Brumm som vi kjenner ham som, ble publisert under den svært brummske tittelen "Hvor vi blir presentert for Ole Brumm og noen bier, og historiene begynner."

Trollbundet generasjoner
Aller viktigst er det likevel at Ole Brumm har trollbundet generasjoner av barn med humor og leseglede. Lite kan måle seg med å høre fornøyd klukklatter over Tigergutts mange vanvittige innfall eller Uglas særpregede staving. Boka om Ole Brumm har også den enestående egenskapen at den vokser med leserne. Hver gang man tar fram dette mesterverket av en bok, åpenbarer det seg nye, finurlige lesegleder. Derfor var Ole Brumm et enkelt valg som første utgivelse i Bokklubbens Barnebibliotek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tor Åge Bringsværd om Ole Brumm:

"Om Ole Brumm kan vi trygt si at den tilhører barn i alle aldre -  fra fire år og oppover -  slik den også tilhører de barn som er blitt så voksne at de for eksempel selv har rukket å bli foreldre. For jeg tror ingen av oss kan bli så store at vi ikke har glede av å lese om livet i Hundremeterskogen. Det er en bok det er umulig å vokse fra. Det er en bok du bare blir mer og mer glad i jo eldre du blir! Ole Brumm er et moderne eventyr. Det er en bok som hjelper oss til å bli mer mennesker."

 

A.A. Milne
OLE BRUMM
Forlag: Bokklubben
Illustrert av Ernest H. Shephard
Oversatt av Tor Åge Bringsværd og Marianne Koch Knudsen
Innb.

Publisert: 03.12.2007
Velg blant 2,6 millioner titler