Meny
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 2: Trollvinter av Tove Jansson

Tove Jansson har skrevet Mummi-bøkene, og de har gjort henne verdensberømt. De er oversatt til langt over tretti språk og leses av både voksne og barn.

Mummitrollet våkner av vintersøvnen, men det er visst for tidlig? De andre mummiene sover, mummihuset er begravd i snø og havet ligger fortsatt og sover under isen. Alt er stille og rolig og fullt av forventning. Mummitrollet vil ikke være den eneste våkne blant dem som sover. Han labber ut i vinteren, ut mot mørket som kommer krypende. Mummitrollet er redd, for dette er vel farlig? Men den ukjente vinterverdenen er ikke bare kald og mørk. Plutselig får han øye på et lite lysskinn, og lyset kommer fra en snølykt som noen har bygd. Kanskje finner han en ny venn? Kanskje er ikke farligheten så farlig likevel? Kanskje er den spennende? 

 
Presentasjon av forfatter Tor Åge Bringsværd
Forlag, bokhandlere og biblioteker har en tendens til å dele mennesker inn i målgrupper, gjerne på den måten at de sorteres etter alder. Slik skaper man litterære ghettoer: små barn til venstre, større barn til høyre, ungdom rett frem og voksne en trapp opp. Heldigvis finnes det forfattere som er i stand til å sabotere slike arkivopplegg, bygge broer og grave tunneler mellom generasjonene, skape torv og møteplasser, hvor unge og gamle kan treffe hverandre og ha en felles opplevelse.

Finlands Tove Jansson er en slik "geriljaforfatter". Hennes bøker kan leses (og blir lest!) av mennesker i alle aldre. Jeg sier "er" - for selv om Tove Jansson for tiden er i himmelen - så er hun likevel sprell levende for mange av oss, og vil fortsette å være det så lenge Mummidalen forblir en del av vårt indre landskap.

Vi møter en forfatter som er oppriktig glad i alle de merkverdige figurene sine (enten det er den lille, hissige My, den poetiske Snusmumrikken, det ivrige Mummitrollet eller den dagdrømmende Mummipappa) og som hjelper dem til å finne kloke løsninger på alle deres små og store hverdagsproblemer - ikke minst takket være Mummi-mamma og vesken hennes (den som nesten bestandig inneholder alt man trenger). Kanskje vil små og store lesere oppleve tingene litt forskjellig. Men det er vel bare fint? Er det ikke nettopp slikt det blir hyggelige samtaler av?

Publisert: 03.12.2007