Meny
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 5: Lillebror og Knerten av Anne-Cath. Vestly

Det er nesten utrolig hva Anne-Cath. Vestly har fått gjort i løpet av sitt liv! Hun har skrevet over 50 bøker og vært på Barnetimen for de minste flere ganger i året siden 1952, til glede for store og små. Knerten er kanskje Anne-Cath. Vestlys mest kjente figur, og mange barn har nok funnet sin egen bestevenn i en Knerten.

Presentert av Tor Åge Bringsværd og Kari Wærum

Jeg var altfor stor da NRK begynte med Barnetimen for de minste. Så egentlig lyttet jeg bare med et halvt øre. Men blant alle de snille onkel- og tante-stemmene var det én som skilte seg ut. Voksen og barnlig på samme tid. Nær og varm, sprudlende - og klok. Kom den stemmen ut av radioen ble jeg øyeblikkelig forhekset. Jeg husker jeg la fra meg alt annet - lekser, ja, til og med Donald - og satte meg tett, tett inntil apparatet. Og hadde jeg vært yngre ville jeg nok helst ha krøpet helt opp på fanget til den som snakket.

Anne-Cath. Vestly har skrevet mange bøker - og fortalt dem til oss. Nære hverdagsberetninger om Aurora i blokk Z, Guro, Kaos, Ole Aleksander Fillibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene - og fremfor alt historiene om mine to soleklare favoritter: Lillebror og Knerten. Her lærer vi at det ikke alltid er så greit å være yngstemann. For når far pendler, mor jobber og storebror går på skolen, kan en lett kjenne seg ensom av og til. Særlig hvis familien nettopp har flyttet og en ikke kjenner noen andre barn på det nye stedet. Men heldigvis finner Lillebror en fururot som ser ut akkurat som et lite menneske! For venner trenger vel ikke nødvendigvis å være såkalt "levende"?

Også når jeg leser bøkene hennes selv, er det som om jeg kan høre henne. Som om hun leser boken sammen med meg. Som om jeg hele tiden har den varme mormorstemmen hennes syngende inne i hodet.

Hvem er Knerten?
Jo, han er Lillebrors beste venn, en han kan betro seg til og dele alt med. Knerten er trofast og snill, men vet også godt hva han selv vil. Derfor gjelder det for Lillebror å først bli enig med Knerten om alt de skal gjøre. Knerten er med Lillebror overalt. Han er lett å ha med seg, for Knerten er en trepinne som ligner en liten gubbe.

Storebror Phillip, mor og far og alle som Lillebror kjenner, vet at Knerten er Lillebrors venn. Men hva skjer om noen andre tror at Knerten bare er en vanlig trepinne? Da må Lillebror passe ekstra godt på, for da kan det fort bli litt for spennende!

 


Anne-Cath. Vestly (1920 – 2008) er kjent og kjær for flere generasjoner norske barn. Hun ble født på Rena der hun fikk døpenavnet Anne-Catharina. Anne-Caths mann Johan Vestly laget tegningene til nesten alle hennes bøker, og dem er det mange av! Ole Aleksander Filibom-bom-bom kom i 1953, etter at Anne-Cath. først hadde fortalt om ham i Barnetimen for de minste. Senere kom Mormor og de åtte ungene i skogen, Lillebror og Knerten, Guro, Aurora i blokk Z og mange flere - rundt regnet førti bøker i alt.

 

Publisert: 03.12.2007