Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 7: Kjerringa som ble så lita som ei teskje av Alf Prøysen

Med historiene om Teskjekjerringa ble Alf Prøysen kjent langt utover Norges grenser. I denne sjarmerende boka inviteres nye barn inn i Teskjekjerringas verden.

Tor Åge Bringsværds presentasjon

Alf Prøysen var en av de store og virkelig ruvende i norsk kulturliv, allsidig som få - men særlig var han opptatt av å fortelle, synge og skrive for barn.

På en helt særegen måte blander han fantasi og virkelighet i fortellingene sine. Bolla Pinnsvin går på skole, akkurat som andre barn, og Julenissen er en av naboene til snekker Andersen.

Særlig merker vi denne krysningen av eventyr og hverdagsrealisme i fortellingene om Teskjekjerringa, hun som på de mest ubeleilige tider - for eksempel nettopp som hun skal til å koke makaronisuppe - helt plutselig kan bli så lita som ei teskje. I disse fortellingene tar Prøysen opp arven fra folkeeventyrene, han lar kjerringa snakke med dyr og fugler - ja, til og med kopper og kar, sønnavinden og solen både hører og forstår henne. Her er mye å le av og mye å bli klok av. For i likhet med alle andre virkelig gode barnebøker, så er også dette en allbok, en bok for alle aldre - og Prøysen lar Teskjekjerringa snakke fritt om det meste, som for eksempel når han lar henne si: "Men for triste menner er det bare ett råd som hjelper, og det er blåbær på pannekaka." Skal vi ikke kalle det livsvisdom?

Teskjerringa blir opera! Alf Prøysens tekster om den bittelille, verdenskjente teskjekjerringa skal settes opp som familieopera i samarbeid mellom profesjonelle utøvere, barn og unge. Det er Prøysenhuset, Opera Lillehammer og RingsakerOperaen som er initiativtakere til prosjektet. Les mer om prosjektet >

 


Alf Prøysen ble født på husmannsplassen Prøysen i Ringsaker i 1914 og døde i 1970, bare 56 år gammel. Gjennom 25 hektiske år produserte han et stort antall fortellinger, viser og skuespill, og fortsatt regnes han som selve eneren i den norske barnelitteraturen. Alf Prøysen skrev, sang og fortalte på sin egen dialekt, og gledet både liten og stor - særlig gjennom radioen og Barnetimen for de minste.

 

Alf Prøysens foreldre var fattige på gods, men rike på livsglede. De ga Alf og søsknene hans en god barndom. Alfs mor, den ukuelige og humørfylte husmannskjerringa Julie, kan mange år senere ha gitt trekk til teskjekjerringa. Lita, lett og rask - og aldri rådløs!

Publisert: 03.12.2007