Meny
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 8: Dagen som forsvant av Tormod Haugen

I september 1990 ble Tormod Haugen tildelt H.C. Andersen-prisen. Denne prestisjetunge prisen, som deles ut til verdens fremste barne- og ungdomsbokforfattere annethvert år, bekrefter at Tormod Haugen ikke bare er en av Nordens, men en av verdens mest interessante forfattere i dag. Dagen som forsvant er en fantastisk klassiker.

Tor Åge Bringsværds presenterer boka

Den som vil prøve å forstå hva som rører seg i et barn, må først og fremst ha bevart nervetrådene til det barnet han selv en gang har vært. For vi mennesker er lik trær, også vi har årringer i oss. Den femåring, den tiåring, den femtenåring vi en gang var, finnes fremdeles der inne - godt skjult bak skjegg og dobbelthaker.

Tormod Haugen er en forfatter som har bevart barnesinnet, aldri mistet kontakten med "de minste" i seg. Jeg vet ingen annen norsk forfatter som med større varme, varsomhet og respekt har forsøkt å skildre barns følelser og tanker.

Ofte er det vonde og vanskelige følelser han gir oss del i, slik som her i Dagen som forsvant (1983), men likevel er dette ingen trist og tung bok. Tvert imot er den full av undring og leken fantasi, ja, bent frem morsom - men fremfor alt: spennende som en røverroman! Og til alle som har et nært forhold til eventyrhelten Peter Pan: Aldri har vi møtt ham mer forvirret og bortkommen enn her! Men det er jo det Peter Pan egentlig er, et forsømt barn, og Haugen lar oss gjennomskue ham.

 


Tormod Haugen (1945 - 2008) debuterte som forfatter i 1973 med barneboka Ikke som i fjor. Dagen som forsvant ble utgitt i 1983. Tormod Haugens forfatterskap er nyskapende, variert og omfattende, og er høyt verdsatt internasjonalt. Han skriver om barns følelser, om drøm og virkelighet, og tar ofte skikkelser fra myter og eventyr med i sine fortellinger. Språket er tilpasset fortellingen og kan skifte fra bok til bok.

Tormod Haugens bøker er oversatt til over 20 forskjellige språk og leses av barn og unge verden over. I 1990 fikk Tormod Haugen den svært prestisjetunge H. C. Andersen-prisen, og han har vært innstilt til Nordisk Råds litteraturpris.

Publisert: 03.12.2007