Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 10: Alice i Eventyrland av Lewis Carroll

Historien om Alice og hennes forunderlige reise i Eventyrland ble første gang utgitt i 1865. Eventyrland befolkes med fantastiske skikkelser som påskeharen og hattemakeren. Og midt oppi det hele, Alice, stadig liten, stadig stor og full av undring over alt som skjer, bare fordi hun fulgte etter en hvit kanin ned i et kaninhull.

Tor Åge Bringsværds presentasjon av boken

Dette er antagelig den mest tøysete boken som noen gang er skrevet - selve toppen på den litterære kransekaken som engelskmennene med et litt misvisende navn kaller nonsens.

Felles for slike lattermilde bøker er gleden over lek med språk, morsomme forsnakkelser og misforståelser, samtidig som man vrir og vrenger på alt man kommer over og forøvrig snur ting opp ned og trill rundt så ofte anledningen byr seg. Det er med andre ord bøker som ikke bare får oss til å le, men som samtidig vil ha oss til å se to ganger på det vi tror vi kjenner, sette spørsmålstegn ved alle selvfølgeligheter og slik få oss til å se hverdagen med friske øyne.

Lewis Carroll - som slett ikke var noen tullebukk, men tvert imot en anerkjent matematikkprofessor i Cambridge - skrev to små bøker om alt det merkelige den lille piken Alice opplevde i et eventyrland med inngang fra bunnen av et kaninhull (og på den andre siden av speilet).

Stort lenger bort fra hverdagsrealismen er det vanskelig å komme. "Helt på jordet!" vil kanskje enkelte mene. Men kan det ikke være hyggelig å kjenne litt jord og gress under føttene til en forandring, og ikke alltid bare vandre på den asfalterte landevei?

 


Lewis Carroll, som egentlig het Charles Lutwidge Dodgson, var født i England i 1832. Charles var i tillegg til berømmelsen for bøkene om Alice, en begavet matematiker, skribent og fotograf.  Alice i Eventyrland kom ut i 1865 under forfatternavnet Lewis Carroll. Han døde i 1898, 66 år gammel.

 

Publisert: 03.12.2007