Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 12: Trollkrittet av Zinken Hopp

Zinken Hopps Trollkrittet er en barnebokklassiker. Jon finner Trollkrittet og tegner seg en kamerat som heter Sofus. Så lager han en port inn til en eventyrverden. I denne boken kan du lese om alt som skjer der inne.

Tor Åge Bringsværds presentasjon av boken

Det er ikke bare Lewis Carroll - forfatteren av Alice i Eventyrland - som kan skrive tøysebøker.  I Bergen satt det inntil 1987 en dame som kalte seg Zinken Hopp, og hun var minst like tøysete. (Egentlig het hun Signe Marie Brochmann, men når hun skrev, ville hun helst hete noe annet.)

Trollkrittet regnes som en norsk barnebokklassiker og er siden utgivelsen i 1948 oversatt til tyve språk. Forfatteren henvender seg direkte til leseren - hun samtaler med oss, og noe av det mest morsomme er at vi faktisk blir bedt om å delta i handlingen! På samme måte som på ukebladenes oppgavesider kan vi nemlig her løse små og store problemer sammen med bokens personer.

Trollkrittet handler om en gutt som finner et magisk krittstykke som er slik at alt han tegner, blir virkelig! Først tegner han en gutt. Gutten blir levende - og sammen går de to inn i eventyrland gjennom en magisk krittport på et grønnmalt plankegjerde. Her møter de bl.a. papegøyen Leif, et levende alfabet, et troll som heter Komle - og de får høre om en fisk som heter Fredrik Olsen, en slem konge og om en uheldig dronning som nesten mister underbuksa. Ja, for dette er en bok hvor det virkelig vrimler av merkelige folk og dyr! Personlig liker jeg best alle diktene og sangtekstene. De er rett og slett kostelige - og selv en André Bjerke kunne ikke ha gjort dem mer sprelske.

 


Zinken Hopp ble født i Ullensvang i 1905. Mesteparten av livet sitt bodde hun i Bergen, der hun døde i 1987. Zinkens egentlige navn var Signe Marie Brochmann, men det spretne kunstnernavnet hennes passer vel så godt. Zinken Hopp var en klok og vittig person som elsket livet og litteraturen, og hun skrev noe av det morsomste som noen gang er skrevet for barn i Norge. Trollkrittet, som kom i 1948, er den mest kjente boken hennes. Zinken Hopp var også teateranmelder og oversetter.

 

Publisert: 03.12.2007