Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 13: Tom Sawyer av Mark Twain

Hvis du finner på en fantastisk skøyerstrek, så regn med at Tom Sawyer har funnet på den før deg. Mark Twain skrev den fantastiske fortellingen om Tom Sawyer i 1876.

Tor Åge Bringsværds presentasjon av boken

Fra den ble utgitt i 1876, og like til våre dager, har dette vært "den store gutteboken" for alle amerikanske barn. Mark Twain (som egentlig het Samuel Langhorne Clemens) hentet inspirasjon fra sin egen oppvekst i en liten by ved Mississippi. Og ideen fikk han etter en brevveksling med en gammel venn, hvor de begge mimret om alt det ville og gærne de hadde funnet på i guttedagene. For på samme måte som Tom Sawyer var også den unge Mark Twain litt av en spilloppmaker,  og mange av episodene i boken skal minne om ting han selv har opplevd. 

Tom vokser opp hos sin tante Polly i en typisk småby. Men gutten er en urokråke som stadig kommer i trøbbel - og ingen tante i verden kan stagge ham. Han skulker skolen når han føler for det, og han klatrer ut gjennom vinduet om natten for å bli med vennen Huckleberry Finn på eventyr. Men egentlig drømmer han bare om å bli en slags ny Robin Hood - og dessuten er han nesegrus forelsket i Becky, som nettopp er flyttet til byen.

Mark Twain regnes som Amerikas største humorist - fullstendig ute av stand til å skrive tørt og kjedelig.  Så er da også beretningen om "Tom Sawyers bedrifter" blitt både morsom og spennende. Episoden hvor Tom lurer de andre barna til å male hagegjerdet for seg, er en liten, underfundig godbit - og spenning blir det mer enn nok av når Tom og Huck besøker kirkegården ved midnatt og er vitne til både gravplyndring og mord!
 
Tom Sawyer er en tidløs bok, den er like "ny" som da den ble skrevet.  Og de ekkoene den gir oss av gamle dager og livet langs de store elvene, gjør den bare enda mer fengslende.

 


Mark Twain, som egentlig het Samuel Langhorne Clemens, var født i Missouri i USA i 1835. Han skrev utallige artikler, fortellinger og romaner, mest kjent er Tom Sawyer (1876) og Huckleberry Finn (1884). Mark Twain regnes som en av verdens største humorister. Bøkene hans handler om frihet, naturglede og spennende påfunn, og preges også av en brennende rettferdighetssans. Elva Mississippi, som han kjente svært godt, er ofte levende med i det han skildrer. Mark Twains liv svingte mellom glede og sorg. Han hadde enorm suksess, men opplevde også å miste kona og flere av barna sine før han selv døde i 1910.

Publisert: 03.12.2007