Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 24: Pinocchio av Carlo Collodi

Alle kjenner Pinocchio, men få har lest den opprinnelige klassikeren.
Carlo Collodi skrev flere bøker for barn, og den mest kjente av dem er Pinocchio. Pinocchio er tredukken som så gjerne vil fortjene å bli til en levende menneskegutt.
Men han er både ubetenksom og ulydig og kommer alltid opp i underlige og farlige eventyr.

Det var en gang en vedkubbe, og da den skulle spikkes til et bordben begynte den å be for livet sitt. Dere kan tro snekkeren ble forskrekket! Han skjønte at det var en helt spesiell vedkubbe, og ga den til sin venn, Gepetto.

Dukken som kunne snakke
Gepetto skjønte at vedkubben kunne bli til en flott tredukke, og det ble den virkelig. Pinocchio vokste opp hos den snille, men fattige treskjæreren. Han var som gutter flest, rampete og full av eventyrlyst, men én viktig ting skilte ham fra de andre: Han var slett ikke et menneske, men en tredukke - og når han løy, vokste nesen hans.

En virkelig gutt?
Mer enn noe ønsket Pinocchio at han kunne være et menneske, den gode, elskelige sønnen Gepetto fortjente. Den blå feen lovte ham å oppfylle ønsket hans, dersom han kunne bevise at han var modig, lojal og ærlig. Men enda så gjerne han ville oppfylle kravene var det vanskelig ikke å la seg lure friste med på rampestreker. Snart møtte han herr Rev og herr Katt, og havner virkelig på galeien. Kom han noen gang til å lære forskjellen mellom rett og galt?

Fantastisk illustrert
Illustratøren av Pinocchio, Roberto Innocenti, ble tidligere i år tildels den prestisjetunge Hans Christian Andersenprisen for sine tegninger.
Den italienske illustratøren vant blant 26 nominerte tegnere fra hele verden. I sin begrunnelse skriver juryen: "Hans Christian Andersen prisen for illustratører 2008 hyller Roberto Innocenti som en mesterlig illustratør som behersker flere sjangere på en mektig måte ... Han portretterer klassisk barnelitteratur med et helt nytt ståsted. Hans bilders narrative uttrykk er overveldende".

Publisert: 22.12.2006