Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 17: Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende

Kjenner du noen som stresser og aldri har tid? Kanskje har du dårlig tid selv? Da bør du ta deg tid til å bli kjent med Momo! En liten, fattig jente, som med stor klokskap og hjelp fra gode venner redder verden og menneskene fra de grusomme, gråkledte og effektive tidstyvene. Boken om Momo, skilpadden Kassiopeia og alle de andre fantastiske figurene til Michael Ende venter på deg.

Presentert av Tor Åge Bringsværd

I dag har nesten ingen av oss god tid lenger. Tvert imot. Vi har dårlig tid, sier vi. Eller vi har ikke tid i det hele tatt - og så skynder vi oss videre til noe annet som vi heller ikke har tid til. Så hva i all verden er skjedd med Tiden? Det er jo nesten ingen som synes at den strekker til lenger. Men kanskje vi rett og slett har glemt hvordan vi skal bruke den? Eller - skrekk og gru! - sett at det finnes noen skumle typer der ute et sted, som rett og slett stjeler minutter og timer fra oss! Det er dette boken handler om.
 
Tid er penger, sies det ofte. Og i den verden Michael Ende dikter for oss, har noen laget en bank hvor mennesker lures til sette inn den tiden de "sparer", slik at de skal kunne ta den ut - med renter! - en gang i fremtiden når de virkelig har lyst til å bruke den. Men alt kundene setter inn i denne merkelige Tidssparekassen, går bokstavelig talt opp i røyk - tiden deres stjeles nemlig av bankens gråkledde eiere, som forvandler den til sigarer (!), og hvis skurkene ikke får dampe på slike dyrebare, tørkede og sammenrullete timeblomster, kan de rett og slett ikke overleve. 

Gradvis blir samfunnet kaldere. Overalt blir det mindre av kjærlighet, vennskap og omsorg. For de som har det altfor travelt med å spare tid, har snart ikke tid til noe som helst.

Men heldigvis er det en som gjennomskuer svindelen. Den foreldreløse piken Momo tar kampen opp mot de farlige tidstyvene - godt hjulpet av professor Secundus Minutius Hora og Kassiopeia, en skilpadde som kan se en halv time inn i fremtiden.

Momo - eller kampen om tiden er en spennende og klok bok. Den hjelper oss til å tenke over hva som er viktig i livet vårt - og hva vi helst bør bruke tiden vår til.

Vennlig, vennlig fra Tor Åge Bringsværd

 Michael Ende (1929-1995) vokste opp i Tyskland. Som barn opplevde han at nazistene beslagla farens malerier, og 16 år gammel deserterte han fra hæren. Etter krigen jobbet Michael med film og teater. I 1960 hadde han stor suksess med sin første bok, Jim Knapp og lokomotivføreren Lukas. Flere fulgte, de mest kjente er Momo eller kampen om tiden, og Den uendelige historien. Fantasi, kunst og livsglede er tema i alle Michael Endes bøker, som leses verden over.

 

Publisert: 14.05.2008