Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 18: Den hemmelige hagen av Frances H. Burnett

Den hemmelige hagen kom første gang ut i USA i 1911, og har kommet i flere utgaver i Norge og andre land. Foreldreløse Mary flytter fra India til slektninger på en herregård i England.

Det nye hjemmet i Yorkshire, med hundre rom og mange hemmeligheter, og de menneskene Mary møter her, gjør at hun rent glemmer seg selv.

Presentert av Tor Åge Bringsværd

Selv om vi nordmenn kanskje ikke er så flinke til å huske navnet hennes, så er Frances Hodgson Burnett ingen hvem som helst blant verdens barnebokforfattere, og jeg tror nesten ikke det finnes noen voksne (i hvert fall ikke i besteforeldre-generasjonen!) som ikke en eller annen gang har vært i kontakt med figurene hennes. Hvem har vel ikke for eksempel latt seg begeistre av Lille Lord Fauntleroy - eller i det minste sittet klistret til radioapparatet når hørespillet sendes for hvem vet hvilken gang i Lørdagsbarnetimen?

Men hennes virkelig store klassiker er likevel Den hemmelige hagen. Helt siden 1909 har den gledet både barn og voksne - som bok, skuespill, film og tv-serie. Og hvis vi ønsker å holde oss til hagespråket - og fordi den så trofast dukker opp igjen, år etter år - kan vi si at denne fortellingen på mange måter er å ligne med en litterær staude.

Det er en enkel, men rørende historie Burnett forteller oss. Den handler om en liten, gretten og bortskjemt pike som plutselig blir foreldreløs, og den handler om en fetter som alle mener er for svak til å kunne vokse opp. Men takket være en jordnær nabogutt, en vennlig gammel gartner - og en hemmelig rosehage hvor ingen har vært på ti år - finner de en mening og noe å glede seg over. For liksom hagen gradvis begynner å blomstre igjen, så "blomstrer" også de to skakk-kjørte og forsømte barna mer og mer.

Den hemmelige hagen handler om håp og vennskap - en optimistisk bok av det slaget som verden aldri får for mange av.

 


Frances Hogdson Burnett (født i Manchester i England i 1849) er særlig kjent for barnebøkene Lille lord Fauntleroy, En liten prinsesse og Den hemmelige hagen (1911). Frances var bare fire år da faren hennes døde, og moren satt igjen med en stor barneflokk. I 1865 emigrerte familien til USA. Der begynte Frances å skrive, først små fortellinger, senere romaner der hovedpersonene ofte må takle brå omveltninger. Frances Hodgson Burnett giftet seg to ganger og fikk to sønner. Mange forarget seg over at hun kunne skille seg, men hun var likevel en populær forfatter. Hun døde i New York, USA, i 1924.

Publisert: 14.05.2008