Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 20: Kabalmysteriet av Jostein Gaarder

Det var med Kabalmysteriet i 1990 at Jostein Gaarder fikk sitt gjennombrudd i Norge. Boka ble tildelt Kulturdepartementets pris og Norsk litteraturkritikerlags pris for beste barne- og ungdomsbok. Og vi som er svake for Gaarders jakt på tilværelsens sammenhenger og gåter, regner denne romanen som et av hans sterkeste kort.

Til tross for den eventyrlige suksessen med Sofies verden (1991), vil vi regne Kabalmysteriet fra året før som Jostein Gaarders egentlige gjennombruddsbok. Sammen med Julemysteriet (1992) danner disse tre ungdomsromanene en slags "filosofisk trilogi" – selv om handlingen i bøkene ikke har noe med hverandre å gjøre.

Forfatteren vil vekke leseren til å undre seg over livet og vår skjebne her på jorden. Og som hjelpemiddel til dette bruker han denne gang kortstokkens femtito kort og joker. Men la nå ingen bli skremt bort av et ord som filosofi. Du vil fort oppdage at Kabalmysteriet - som av flere regnes som Gaarders beste - er både leken og spennende, og på mange måter minner om en fantasyroman.

I boken vil den åtte år gamle Hans Thomas og faren hans legge ut på en biltur fra Arendal til Hellas for å lete etter hun som har dratt fra dem "for å finne seg selv". Lenge har de ikke hørt noe fra henne, men så plutselig får de se henne som modell i et moteblad - og bildet er tatt i Hellas.

Far og sønn pakker straks bilen og legger i vei. Slik begynner en reise som skal komme til å forandre både dem selv - og kanskje også leseren ...

Publisert: 22.12.2006