Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 25: Harry Potter og de vises stein av J.K. Rowling

Harry Potter og De vises stein er den første boka i Harry Potter-serien, skrevet av J.K. Rowling.

Harry Potter mistet foreldrene sine da han var liten, og har siden levd et trist liv hos tåpelige tante Petunia, vemmelige onkel Wiktor og slemme fetter Dudleif. Rommet hans er et usselt kott under trappa, og en glad og munter bursdag har han aldri hatt. Men så kommer dagen da Harry fyller 11 år. Alt blir forandret - som ved et trylleslag! Fra nå av blir nemlig trolldom, magi og herlige hekserier en svært viktig del av Harry Potters liv. Han får brev fra Galtvort høyere skole, der han skal lære å bli verdens flinkeste trollmann ...

J. K. Rowling, født i England i 1965, var en nyskilt og svært fattig mor da hun skrev den første boken om trollmannsskoleeleven Harry Potter. To forlag sa nei til å utgi boken, men da det tredje endelig sa ja, ble Harry Potter og de vises stein en av verdens største barneboksuksesser. J. K. Rowlings navneinitialer er delvis konstruert, men forfatteren er ekte nok. Etter å ha fullført i alt 7 bøker om Harry Potter, er hun blitt en av Storbritannias rikeste og mest kjente kvinner. Serien regnes nå som avsluttet.
J. K. – eller egentlig Joanne Rowling – bor nå med mann og tre barn på et gods i Skottland.

 

Forfatter Tor Åge Bringsværd om Harry Potter:
Et fotografi fra den amerikanske byen Boston har bitt seg fast i øynene mine. Det viser en enorm kø av mennesker, unge og gamle. Et stort ur viser at klokken er fem på tolv om kvelden, og butikken de står utenfor er faktisk en bokhandel! Mange av dere har nok allerede gjettet hva det er køen venter på.

Det er naturligvis starten på salget av en ny bok om den unge trollmannlærlingen Harry Potter! Aldri har verden opplevd en slik enorm interesse for en serie med barne- og ungdomsbøker. Syv bøker ble det alt i alt.
Harry Potter og de vises stein er den første i serien. Og om den kan det trygt sies: Dette er boken som fikk gutter til å begynne å lese igjen!

Dypest sett handler bøkene naturligvis om den evige kampen mellom Lys og Mørke, mellom Godt og Ondt. I Harry Potter og de vises sten møter vi virkelige helter og livsfarlige skurker. Og Rowling skriver så spennende at det er en fryd. Det er nesten så vi ikke orker å legge boken fra oss! Dessuten har jo fortellinger fra skolemiljø, særlig internater, alltid vært fengslende lesning – her hjemme kan det være nok å minne om Stompabøkene - og med den magiske skolen Galtvort og trekløveret Harry, Ronny og Hermine har forfatteren skapt et fargerikt miljø som virkelig treffer både barn og voksne.

Men la meg til slutt få komme med en aldri så liten advarsel: Bøkene om Harry Potter og vennene hans har over hele verden vist seg å være sterkt vanedannende! Har du først lest en av disse bøkene, er det veldig vanskelig å la være å fortsette med de seks andre også - rett og slett for å se hvordan det går! Så vær forsiktig!

 

Publisert: 30.01.2008