Meny
 
9000682 Oppfølger til Mannen som elsket Yngve "... glimrende tidsbilder ... morsom på en subtil, ironisk og likevel varm måte" Ingrid Brekke, Aftenposten]]> Presentert av Beate Barth-Nossum, informasjonsrådgiver og forfatter Om "mannen som elsket Yngve" var bifi l i tenårene, er det damene som får blodet til å bruse i studentårene. Spesielt én, skal det vise seg. Og til Jarles overraskelse er det verken de fysiske attributtene eller den intellektuelle kapasiteten som får hans 25 år gamle hjerte til å banke for Charlotte Isabel Hansen.

Tilværelsens letthet
Men først: Vi befinner oss i Bergen. Året er 1997. Prinsesse Diana er død og Jarle Klepp bakfull. Den ellers alvorstyngede litteraturstudenten har brukt natten til å investere ytterligere aksjer i sitt første "rent fysiske forhold". Jarle får oppfylt sine våteste drømmer med den gudbenådet vakre, opprørske, fem år eldre feministen Herdis Snortemo. Livet er i det hele tatt en fest for unge Jarle, som daglig utfolder seg intellektuelt med studiekameratene på Universitetet i Bergen. Sammen diskuterer de litteraturteori på et nivå de selv finner ganske imponerende. Jarle anser seg for være på rak veg inn blant kremen av den norske åndseliten.

Fortellingens ytre ramme til tross; Tore Renbergs siste mesterverk handler verken om det rene studentlivet eller kvinnene som befolker det. Boka handler om en ung mann som innhentes av virkeligheten. Og som vanlig i Tore Renbergs romaner gjør det vondt når knoppene brister og erkjennelsen vokser.

Humoristisk og underholdende
For virkeligheten innhenter Jarle brutalt og kontant en fyllesjuk morgen i 1997. For Jarle har opplevd hete, tungt berusede netter før, som syv år tidligere på en ellevill fest i Stavanger. At kvelden bar frukter har han levd lykkelig uvitende om, inntil et brev fra politiet opplyser om en viss Anette Hansen - en person Jarle for alt i verden ikke kan huske hvem er. Men hun er altså mor til hans barn, syv år gamle Charlotte Isabel Hansen. Og nå skal Charlotte Isabel komme på besøk. Det er ingen vei utenom. Bare ved sin blotte tilstedeværelse snur hun opp ned på Jarles liv. Hele hans høyakademiske fremtid, hans frihet, hans åndelige - og ikke minst fysiske - fordypelser, må vike for jenta med dukkenavnet. Det gir seg både tragiske og hysterisk morsomme utfall.

Der forgjengerne Mannen som elsket Yngve og, ikke minst, Kompani Orheim tidvis kunne være hjerteskjærende triste, er Charlotte Isabel Hansen spekket med humor. Noe som gjør boka drivende underholdende.

Satirisk distanse
Med den tredje romanen om Jarle Klepp er Tore Renberg for alvor i ferd med å skrive seg til en solid plass i norsk litteraturhistorie. Ironisk nok den samme historien som både forfatteren og hovedpersonen bruker store deler av livet på å grave seg ned i. Men der Jarle Klepp snakker om egennavnets betydning for menneskehetens utvikling, beskriver Tore Renberg akademias teoretiske øvelser med klok, satirisk distanse. Forfatteren beveger seg med betydelig språklig eleganse mellom det tungt akademiske og det lett humoristiske.

Fantastiske figurer
Som vanlig i Tore Renbergs romaner inneholder også dette universet et utsøkt knippe med karakterer. Fra den karismatiske instituttlederen og kvinnebedåreren Robert Göteborg, studiekameratene Hasse og Arild, den styggpene alenemora i naboleiligheten, for ikke å glemme den smellvakre Herdis, den høyst hverdagslige Anette Hansen og Jarles alltid like tilstedeværende mor, Sara Klepp. Handlingen som utspiller seg mellom disse menneskene foregår gjennom en fortettet uke. Men det som gjør Charlotte Isabel Hansen til noe adskillig mer enn en studentroman, er ikke bare Jarle Klepps indre oppgjør med studietidens iboende arroganse og faglige overmot. Det er møtet med livskraften til en sjuåring som settes på større prøvelser enn Jarle Klepp er villig til å se.

]]>
vis_nedtelling 3123038 10.09.2008 Om forfatteren Tore Renberg (f. 1972) debuterte i 1995 med Sovende floke, en kortprosabok som ga ham Vesaas' debutantpris. Renberg formidlet litteratur med stor entusiastisme som programleder for Leseforeningen, og han fikk det store gjennombruddet hos leserne med Mannen som elsket Yngve (2003). ]]> Utdrag 545291 Intervju 545298