Meny
 
Cecilie Bergh, bibliotekar, vinner av Trofastprisen for 2011

Trofastprisen for 2011

Trofast er Bokklubbenes oversetterfonds pris til heder for en person som har gjort en særlig innsats for å fremme den oversatte skjønnlitteraturen i det norske litterære kretsløp. Prisen, som består av en keramisk skulptur av kunstneren Ole Martin Skaug, ble utdelt første gang i 2009. Vinner av Trofastprisen for 2011 er bibliotekar Cecilie Bergh.

Det hjelper lite med gode oversettelser hvis de ikke når ut til det lesende publikum. Og veien dit er blitt stadig lengre etter som bokanmeldelsene har skrumpet eller forsvunnet helt fra avisenes kultursider. Hvem er det da som sørger for formidlingen? Jo, landets mange fremragende bibliotekarer, som over hele landet, på småsteder og i byer, hjelper leserne å finne frem til de gode, oversatte bøkene. Bibliotekarene som arrangerer opplesninger, foredrag, poesikvelder, presentasjoner og møter med oversettere av fjern og ikke fullt så fjern litteratur. Uten bibliotekarene ville den oversatte litteraturen forsvinne nesten helt ut av syne for norske lesere. Så det er en stor gruppe mennesker vi ønsker å hedre med årets Trofast.

Ved mange biblioteker rundt i landet har det vært tatt spesielle initiativer for å formidle den oversatte litteraturen. Og det med stort hell. Et eksempel er biblioteket i Ås, som for noen år siden gikk aktivt inn for å formidle alle titler som var kjøpt inn gjennom innkjøpsordningen for oversatt skjønnlitteratur. Resultatet var ikke bare økt utlån, men også økt salg av de samme bøkene i lokale bokhandlene. Et annet eksempel er "Verden på norsk", et samarbeid mellom Deichmanske hovedbibliotek i Oslo og Norsk Oversetterforening, som kom i stand på initiativ fra noen entusiastiske unge bibliotekarer. Dette er et årvisst seminar som har vært arrangert siden 2007. Fra og med i fjor reiser seminaret også på turné til andre byer i landet: Stavanger, Trondheim og Tromsø.
Når Trofast i år går til en av initiativtakerne og ildsjelene bak "Verden på norsk", Cecilie Bergh, er det også ment som en hyllest til alle landets bibliotekarer.

Publisert: 29.05.2012