Meny
 

Forfatternes beste gavetips

En bok er en flott gave som kan åpnes igjen og igjen. Men hvilke bøker skal du velge å gi? Se forfatternes egne gavetips fra årets bøker!

 

Gavetips:
   Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

I Jørn Lier Horsts ellevte kriminalroman om Willam Wisting tar han oss med tilbake til Wistings første jobb i politiet. I Når det mørkner våkner etterforskeren i Wisting! Horst skriver spennende historier for lesere i alle aldere, og bøkene om Wisting, Clue-serien og Detektivbyrå nr. 2-bøkene blir garantert å finne under mange juletrær om noen uker. Her er forfatterens egne gode gavetips.

Karin Fossum
Hviskeren
Flere av de siste bøkene om Konrad Sejer må kunne kalles annerledes. Denne er et stillferdig, men intenst kammerspill fra innsiden av avhørsrommet, og gir deg et innsiktsfullt bilde av et menneskesinn som har gått i oppløsning.

Henning Mankell
Svenske gummistøvler
Den siste boken Mankell skrev før han døde, og den beste boken jeg har lest i år. Kanskje også en av Mankells beste. Det er en vakker historie om å eldes, om livet og om døden som venter. Og i bunnen ligger et kriminalmysterium. Les gjerne Italienske sko fra 2006 først, så får du en enda større leseopplevelse.

John Hart
Syndenes forlatelse
John Hart er en litterær spenningsforfatter og skriver både gripende og nervepirrende. Syndenes forlatelse ble en flott leseopplevelse og et dypdykk i menneskesinnet.

linje
Gavetips:
   Cecilie Enger

Cecilie Enger

Forfatteren av den forbilledlige romanbiografien om pioneren Ellisif Wessel, Himmelstormeren, tipser om gode leseopplevelser under treet:

Ali Smith
Begge deler
Begge deler er den mest originale og interessante boka jeg har lest i år. Den er en fascinerende dobbeltroman med en handling fra vår tid, og en annen fra 1400-tallet. Disse historiene overlapper hverandre, flettes i hverandre, hører sammen og utveksler ideer, menneskesyn og kunstopplevelse på en nesten uforståelig medrivende måte. Begge deler utvider seg liksom hele tiden mens man leser, og fortsetter også å gjøre det etterpå.

Vigdis Hjorth
Arv og miljø
Denne romanen leste jeg i et eneste jafs. Arv og Miljø er intens, klok, vond, komplisert og velskrevet.

Elena Ferrante
Historia om det tapte barnet
Historia om det tapte barnet er avslutningen på den lange og interessante historien om et vennskap. Det eneste som er trist ved å ha lest denne siste boken, er at jeg ikke lenger har den ulest foran meg. For noen romaner!

linje
Gavetips:
   Tom Egeland

Tom Egeland

Kjenner vi forfatter Tom Egeland rett er han i full gang med å pønske på nye historiske gåter som Bjørn Beltø må løse, etter at han litt uventet ble dratt inn i en politietterforskning i Djevelmasken. Heldigvis hadde han tid til å dele noen gode gavetips før jul:

Vigdis Hjorth
Arv og miljø
Årets snakkis - ikke uten grunn. Et urettferdig arveoppgjør er utgangspunktet for denne intense romanen om skakkjørte Bergljots frynsete forhold til familien.

Erik Fosnes Hansen
Et hummerliv
En oppvekstroman, et tidsbilde, men også et fornøyelig skråblikk på det å drive høyfjellshotell på 80-tallet. Erik Fosnes Hansen avslører seg som en uforlignelig humorist.

Åsne Seierstad
To søstre
Et journalistisk mesterstykke og en rystende beretning om hvordan to tenåringsjenter fra Bærum ble radikalisert og lokket til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

linje
Gavetips:
   Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem er travel med skriving og lanserer i disse dager oppfølgeren til de fantastiske bøkene om Slåttekarens etterkommere, Land ingen har sett. Heldigvis har han også noen gode gavetips fra årets bøker:

linje
Gavetips:
   Jon Fosse

Jon Fosse

Vår tids Ibsen, Jon Fosse, skriver fantastiske skuespill og romaner. Han ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for trilogien Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd og nevnes hyppig i forkant av Nobelprisen i litteratur hvert år. Her er Jon Fosses utmerkede boktips til enestående leseopplevelser, til noen du er glad i – gjerne deg selv:

Gunnar Gunnarsson
Advent
I si tid var Gunnar Gunnarsson ein minst like viktig forfattar som Haldór Laxness på Island, men kom heilt i skuggen av Laxness då han fekk Nobelprisen i litteratur. Advent er ei utruleg godt fortald enkel og rørane forteljing, som er utgjeven, i store opplag, på mange språk, men som av ein eller annan uskjøneleg grunn fyrst kjem på norsk i år. Må lesast.

Gyrdir Elíassons
Koparåker
I fjor fekk Oskar Vistdal, som har sett om Advent, Bastianprisen for si eminente ometjing av Gyrdir Elíassons «pastoralsonate» Ved sandelva, ein slags kort roman. I år kjem Eliassons novellesamling Koparåker ut, også sett om av Vistdal. Etter mitt syn er Gyrdir Elíasson den fremste moderne diktaren på Island. Laxness medrekna. Minst éi bok av han må ein få med seg.

Gyrdir Elíasson
Dikt i utval 1983-2012
Sidan eg fyrst er i gang med islandsk litteratur, så tek eg likså godt med endå ei bok av Gyrdir Elíasson som er forfattar av noveller og korte romanar, men òg og av lyrikk. I fjor kom eit fyldig utval av dikta hans ut, også det sett om av Oskar Vistdal, som det er vel verdt å få med seg.

linje
Gavetips:
   Unni Lindell

Unni Lindell

Krimdronning Unni Lindell begår jevnlig noen av de mest nervepirrende og spennende kriminalromanene i landet. I år har Cato Isaksen trådt litt mer i bakgrunnen til fordel for Marian Dahle. Hun etterforsker en såkalt cold case i Jeg vet hvor du bor, men det blir hett nok når gjenopptakelsen av saken utløser en brutal hevn og Mariann selv havner i knipe. Unni Lindell sine beste gavetips er ikke nifse, men veldig gode:

Vigdis Hjorth
Arv og miljø
En bok som griper fra første side. På en nesten klam og krimaktig måte klarer hun å skape intens trang til å vite hvordan denne familieromanen ender og hvordan alt egentlig henger sammen. Mesterlig Vigdis!!!!

Selma Lønning Aarø
Hennes løgnaktige ytre
En biografisk roman om forfatteren Anna Munch som på finurlig vis vikler seg inn i Knut Hamsuns liv. På grunn av det forlater hun både mann og datter og begir seg på nærmest å skygge den store forfatteren. Dette får fatale følger for dem alle. En fengende, dyp men lettlest roman. Suveren!

Ivo de Figueiredo
En fremmed ved mitt bord
Også denne en sterk, sår og vakker familiefortelling. Forfatteren sier selv at familien aldri blir ferdig med å miste hverandre. En voldelig og fjern far som fortsatt lever, men som forfatteren ikke har møtt på årevis danner grunnlaget for historien om mannen som kom til Norge fra Øst Afrika og slo seg ned i Telemark. En slags hybrid av boka " Meg eier ingen" og Nrks " Hvem tror du at du er". Fascinerende lesning!

linje
Gavetips:
   Helene Uri

Helene Uri

«Skremmende gjenkjennelig ekteskapskammerspill», skriver en begeistret anmelder om Helene Uris siste roman, Hålke. Ekteparet i romanen, som ikke vil forlate leiligheten før risikoen for å skli og brekke noe på glattisen er over, overser faren ved å være i hverandres vold innendørs. Du kan imidlertid trygt gi deg Helene Uris beste gavetips i vold, her er de:

Nina Lykke
Nei og atter nei
Dette er en roman med pinlig grad av gjenkjennelse for en middelaldrende kvinne. Jeg krympet meg, rødmet og lo høyt. En usedvanlig velskrevet og nokså fæl bok om det klassiske trekant-forholdet: hustru, ektemann - og mannens unge elskerinne, som etter hvert blir hans nye samboer.

Selma Lønning Aarø
Hennes løgnaktige ytre
Historisk roman om den glemte forfatteren Anna Munch, som nå bare huskes som den gærne dama som var besatt av Knut Hamsun. I denne boken kommer Munch selv til orde. Kanskje var ikke historien fullt så enkel.

Hilde Østby og Ylva Østby
Å dykke etter sjøhester
Sakprosabok til å bli klok av, stappfull av fakta om hjernen og hukommelse - forbilledlig formidlet av søstrene Østby, med faglig tyngde og med språklig sikkerhet.

linje
Gavetips:
   Anne B. Ragde

Anne B. Ragde

Neshovfolket er tilbake i Anne B. Ragdes roman Alltid tilgivelse, til alle Ragdefans’ store glede – og dem er det mange av. Her er Ragdes gode gavetips til jul:

En knallbra "røver-roman" om det ganske ukjente og glemte dansk-norske kolonieventyret i Karibien på midten av 1600-tallet. En page-turner, om slavehandel og straffanger, og om hvordan starte et nytt liv helt fra scratch. Dette er første bind i det som skal bli en serie på 5 bøker. Den perfekte mannfolkjulegaven!

Om Anna Munchs lengt og fascinasjon for Knut Hamsun, som hun så på som sin tvillingsjel. Til slutt meldte han henne til politiet for "stalking"... Aarø skriver så vakkert og tidsriktig. En nytelse av en roman.

Bak sin kone Katjas rygg begynner Simon å grave i dagbøker og etterlatte papirer som tilhørte hans nylig avdøde svigermor. Samtidig henger ekteskapet deres i en tynn tråd fordi Katja sliter under vekten av en tung barndom. Johansson skriver så rent og nært og bevegende, denne romanen gjorde et voldsomt inntrykk på meg. Anbefales.

linje
Gavetips:
   Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde

Norges nye krimyndling, Hanne Kristin Rohde, er ute med sin tredje bok om politietterforsker Wilma Lind. Gudmoren er i seg selv en sikker vinner under treet, mens Rohde har noen egne gode gavetips i ermet.

Åsne Seierstad
To søstre
En viktig fortelling om hva som påvirker oss mennesker. Boken tar opp et spørsmål mange av oss undres over. Hvorfor radikaliseres unge muslimer som vokser opp i vesten? En nær bok det er vanskelig å legge fra seg. Fordi den handler om oss alle.

Elena Ferrante
Historia om det tapte barnet
Som den lidenskapelige Italia-entusiast jeg er, var det bare å hengi seg til stemningen i denne fjerde Napoli-romanen. Ferrante beskriver kvinneroller på en måte vi alle nok kan kjenne oss litt igjen i. En vakker bok som gir godfølelse i sofaen, på kafe og på senga.

Svetlana Aleksijevitsj
De siste vitnene
Den siste boka av nobelprisvinneren i litteratur. Men det er ikke derfor jeg anbefaler den. Dette er barnas stemme, kvinnene og mennene som var barn da krigen brøt ut. Det gjør vondt å lese hvordan de løp ut og omfavnet en tysk soldat, fordi de trodde det var faren som kom hjem. Deres historie er nødvendig.

linje
Gavetips:
   Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Jens er sjefen, både på bestselgerlista med Min historie og karrieremessig. Her er hans sjefsgode gavetips!

Dette er en bok som handler om både Arbeiderpartiet, en statsminister og om NATO. Skreddersydd for meg! Sundvall er en ung, dyktig historiker som forteller den spennende historien om den sovjetvennlige arbeiderbevegelsen som snudde etter krigen og ble NATO-tilhengere.

Thor Gotaas er en gudbenådet formidler, og her forteller han om sitt eget skiløperliv og om møter med langrennsstjerner som Ole Ellefsæter, Petter Northug og Marit Bjørgen. Jeg liker å gå på ski, selv om jeg nok har et stykke igjen til jeg kan kalle meg middels.

Jeg leser ikke mange rockebiografier, men Springsteen skriver godt og har mye å fortelle fra en lang karriere. Jeg har truffet ham, og han er like hyggelig og jordnær som han framstår som. Jeg er sjef selv, men Bruce er The Boss!

linje
Gavetips:
   Trude Lorentzen

Trude Lorentzen

Forfatteren av Mysteriet Mamma, Trude Lorentzen, har et journalistisk forbilde, og to sterke, gode romanforfattere som sine gode bokgavetips til familie og venner:

Svetlana Aleksijevitsj
De siste vitnene
Hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj er mitt store journalistiske forbilde. Måten hun gir stemme til hverdagsmenneskene, i dette tilfelle barna, en skildring av krig fra et hjerteskjærende perspektiv – i knehøyde. Boka er dessverre like aktuell i verden i dag. Jeg gir den til ei god venninne, med klokt hode og varmt hjerte.

Elena Ferrante
Dei som flyktar og dei som blir og Historia om det tapte barnet
Vakkert, skittent og humoristisk. Historien om sjelevennene Lila og Elena skulle jo helst aldri tatt slutt! Selv har jeg bare rukket å lese ferdig toeren ennå, men sleip som jeg er gir jeg bort bok nummer tre og fire til kjæresten min, så kan jeg låne dem tilbake og finne ut hvordan det ender. (Mulig han heller ønsker seg den siste krimmen til Jørn Lier Horst, men den får han få av noen andre).

Ketil Bjørnstad
Verden som var min: syttitallet
Som barn av søttitallet og attpåtil med en far som fyller søtti år i år, blir dette min opplagte gave til pappa. Bjørnstads erindringsroman er blitt kalt en rutsjebane av historier, med Vietnam-krig, Watergate og Apollo 13 i svingene. Vel så mye fart tar nok pappa inn i lesningen om Bjørnstads eget liv – og også det livet han selv levde - alle valgmulighetene, de frigjorte damene, naiviteten og den politiske forvirringen.

linje
Gavetips:
   Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahls mysterium fra krigens dager, Kureren, ble hedret med både Brage- og Rivertonpris. Dahls gavetips er blant bøkene som kanskje ikke har vært så veldig synlige i bokhøstvrimmelen, men de er blant forfatterens egne store leseopplevelser i året som har gått.

Tron Jensen
Til Capri
En roman som setter den mannlige lengsel, erotikk og kjærlighet i sentrum. Hovedpersonen reiser til Capri med en tidligere fransklærer (-inne) for å se Villa Malaparte, bygningen utgjør scenen i Godards film Le Mepris. Filmen er om et trekantdrama. Det blir romanen også på mange måter. Reisen gjør at hovedpersonen må revurdere sitt syn både på kunsten og kjærligheten.

Victoria Kielland
Dammyr
Romanen er en poetisk strøm av tekst til Fredrikstad. Aurora finner sammen med Renate mens det dukker opp Fredrikstadmytologi i ulike varianter som kiosken på Flora, Købersaken, Lilandsaken og Lille Helvete. Fortelleren sveiper først innom Raet, Glomma, Mingevannet, Vestvannet Isterflo og Agårdselva. Alt er flettet sammen til et digert, langvarig og sanselig pust av lesing.

Stein Sørensen
4
En debut, og en høyst annerledes kriminalroman. I det ytre et gangsterepos fra Oslo fortalt som et bekjennelsesskrift. I de dypere lagene en fortelling om en høyst original hovedperson som tvinges til å gjøre dyptgripende og eksistensielle valg i begrunnet filosofi, vitenskapshistorie og kunsthistorie – og - kjærlighet som leder over til gjennomføringen av en spektakulær forbrytelse og flukten som følger.

linje
Gavetips:
   Torbjørn Færøvik

Torbjørn Færøvik

En av Norges fremste reiseskildrere, Torbjørn Færøvik, inviterer denne vinteren med på en bokreise med Orientekspressen, stappfull av anekdoter og opplevelser. Stadig reisende som han er kommer bokgavetipsene sendende fra et tropisk varmt Asia i solnedgang:

Kirsti MacDonald Jareg
Irland - En keltisk reise
Forfatteren skriver vakkert og kunnskapsrikt om Den grønne øya, om menneskene, stedene og historien. En bokperle.

Stian Bromark
Hjemreiser. Arven etter folkeutvekslingen i Hellas og Tyrkia (1923)
Fortid og nåtid veves sammen på forbilledlig vis; forfatteren behandler et tema som ennå engasjerer millioner av mennesker.

Einar Kr. Holtet
Verdens tøffeste folk - en bok om Vietnam
En journalistveteran med bred internasjonal erfaring forteller om landet som ble hærtatt og brent, for så å reise seg på ny.

linje
Gavetips:
   Per Egil Hegge

Per Egil Hegge

Språkguru Per Egil Hegge kombinerer kunnskap og humor i Den norske folkesjela. Ordene som forteller hvem vi er, en super julegave til alle språkinteresserte! Selv har han disse tre bøkene høyt på gavelisten:

Tor Bomann-Larsen
Hjemlandet - Haakon & Maud VII
7. bind av biografien om kong Haakon og dronning Maud. Dette er bindet om eksilårene i London, og blant annet får vi vite mer om grunnene til at utenriksminister Halvdan Koht måtte forlate regjeringen – en skandale som faghistorikerne ikke har våget å skrive om.

Marie Aubert
Kan jeg bli med deg hjem
En debutant som våger seg på den ytterst krevende novelle-sjangeren.

Kaja Nordengen
Hjernen er stjernen
Populærvitenskapelig og glitrende forståelig om fremskrittene i hjerneforskning – og om hva de kan bety for oss alle.

linje
Gavetips:
   Erling Pedersen

Erling Pedersen

Han levendegjør historien og forteller så spennende om konger, dronninger og andre kvinnfolk, unger og menn så du ikke klarer å legge boka fra deg. Du kommer garantert til å huske mer om kong Christian IV etter å ha lest Erling Pedersens drivende fortelling i Kongens ære, enn noen historiebok kan formidle. Her er forfatterens egne gavetips til store og små:

Lars Jonsson
Vinterfugler
Denne kunne jeg tenke meg å gi i gave til mine barnebarn, fordi jeg har vokst opp med ei mor som viste ekstra omsorg for småfuglene, og fordi folk som er glad i fugler også er glad i mennesker.

Edvard Hoem
Land ingen har sett
Han skriver stort og vakkert om folk og slekter.

Frank Aarebrot
USA på 200 sider
Det vil være av vital betydning for oss alle framover at vi vet mest mulig om vår hovedallierte og om landet vi elsker og hater.

linje
Gavetips:
   Marius N. Pettersen

Marius N. Pettersen

Sammen med turvennen Mikkel Soya Bølstad viser Marius Nergård Pettersen oss alle mikroeventyrene som venter oss rett utenfor stuedøra. Det handler om å utnytte de små smutthullene man har i en travel hverdag. Lykken er bållukt i klærne, barnåler i håret og fuglesang i hodet – uten å måtte reise langt. Ikke så overraskende da at bokgavetipsene har mer enn et snev av natur i seg – men også litt god, gammeldags brevskriving.

Peter Wohlleben
Trærnes hemmelige liv
Jeg har oppsøkt skogen og vært omgitt av trær gjennom hele livet. Men aldri har jeg lært så mye om dem, eller blitt så overrasket over hva de faktisk kan gjøre, som da jeg leste denne boka. Anbefales på det varmeste!

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley
Fra naturens spiskammer
Egentlig unngår jeg kokebøker. Men bøker som denne er fantastisk inspirerende: Om å finne god og næringsrik mat der de fleste av oss bare ser ugress og noe grønne greier med knopper på.

Shaun Usher (Redaktør)
Bemerkelsesverdige brev
En nydelig samling brev fra kjente og ukjente personer. Boka gir blant annet nye, personlige perspektiver til mange av de store hendelsene i verdenshistorien. Gjør at man får lyst til å kaste mobilen på sjøen, og begynne å skrive med penn igjen.

linje
Gavetips:
   Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd

Fortellermesteren Tor Åge Bringsværds «person»galleri i bøkene spenner vidt, fra sjøromer og katter til hele Norges Karsten og Petra, trollet Tambar og en og annen elefant. I 1001 katt har han samlet og kommentert myter, fabler og eventyr om katter fra alle tider og fra alle verdenshjørner. Også er det Ruffen, da, på nye eventyr i Ruffen og tiden som gikk i stykker.

Lindsay Mattick ; Sophie Blackall (Illustratør)
Bjørnen Winnie
Dette er boken for alle som er glade i Ole Brumm. På engelsk heter han Winnie-the-Pooh. Men hvorfor fikk han det navnet, og hva er historien bakenfor? Her er den sanne fortellingen om den lille bjørnungen Winnie som i 1914 ble reddet av en ung canadisk soldat og fulgte med ham over havet fra Winnipeg (!) til London. Der ble han venn med en gutt som het Christopher Robin, sønn av forfatteren A. A. Milne … Boken er den perfekte julegave fra alle barn til deres foreldre og besteforeldre – for Ole Brumm er en bjørn som alle generasjoner har et nært forhold til.

Tone Almhjell
Maretorn
At en ung norsk debutant kommer på bestselgerlistene i USA er ikke noe som skjer hver dag – og egentlig har det vel ikke skjedd før! Men Tone Almhjell greide det i fjor med sin Vindeltorn – og i år kommer oppfølgeren Maretorn. Også den er en fantasy-roman som fortjener internasjonal oppmerksomhet, spennende, original og godt skrevet som den er. En bok som unge lesere vil sluke. Men også for alle voksne som lenge har lurt på hva fantasy egentlig er for noe, kan Maretorn være en knirkefri inngangsdør.

Roald Dahl
SVK
Riktig nok er ikke dette en av årets bøker, men i 2016 er det hundre år siden Roald Dahl ble født og det virker som om SVK er boken man valgte å feire ham med. I mange land ble boken trykt opp igjen, samtidig som det var verdenspremiere på filmversjonen i regi av Steven Spielberg. Opprinnelig kom boken i 1982 – i det tiåret man elsket alle slags forkortelser – og SVK står for Store Vennlige Kjempe. (Den engelske original BFG – Big Friendly Giant). I boken blir Sophie røvet rett fra sengen en natt av en diger kjempe. Som altså heldigvis er snill. Men det er det slett ikke alle kjemper som er … Roald Dahl i toppform!

linje
Gavetips:
   Liv Ullmann

Liv Ullmann

For 40 år siden skrev en ung alenemor og skuespillerinne Forandringen, en ujålete og humoristisk skildring av pendlingen mellom et – tilsynelatende – glamorøst filmstjerneliv og hverdagene med datteren. «Jeg vil skrive om kjærlighet, om å være menneske - om ensomhet - om å være kvinne,» sa Liv Ullmann. Hele livet har bøker spilt en stor rolle i livet hennes. Her er hennes gode gavetips til andre bokelskere:

Vigdis Hjorth
Et lite liv
Boken er unik. En hymne til et alvorlig og livslangt vennskap. En modig bok… makeløs.

Jenny Offill
Avdeling for grublerier
Et rørende verk om kjærlighet og foreldreskap. En serie av vignetter, som er morsomme og triste – men alltid sanne.

Linn Ullmann
De urolige
Det var ikke hva jeg hadde håpet og trodd å finne i min datters bok – men snarere hva boken forventet av meg. Og jeg ble overveldet av forfatteren, som undersøker livet – i sine egne minner og i sitt eget kreative sinn. Og jeg ble beveget og jeg forsto at det å forfatte – og så å gjenkjenne – er en nødvendighet i livet.

linje
Gavetips:
   Maria Halvorsen og Eirik Espolin Johnson

Maria Halvorsen og Eirik Espolin Johnson

Maria og Eirik har skrevet den humoristiske høytlesingsboka Den uendelige og søvndyssende boka om sauene som hopper over gjerdet til småbarnsfamilier som lengter etter rolige, stille kvelder. Hvis ikke de sovner selv, da! Forfatterne ønsker alle en god jul med noen gode gavetips:

Eivind Stoud Platou
Bygg selv - håndbok i hjemmesnekring av møbler
Etter denne boka er IKEA uaktuelt.

Haddy N'jie og Lisa Aisato
Snart sover du
Vakker bok! Skulle ønske den varte uendelig ;)

Jørgen Skavlan
Vi er sterkere enn vi tror - det viktigste jeg har lært av 10 000 pasienter
Denne har vi ikke lest, men den er i alle fall på vår ønskeliste!

linje
Gavetips:
   Gudrun Skretting

Gudrun Skretting

Gudrun Skrettings kjempemorsomme Anton og andre uhell er midt i blinken for 10 – 12 åringene, og det er bare å glede seg til fortsettelsen. Den første boka om Anton har slått skikkelig godt an, med prisnominasjoner og oversettelser til andre land, og det er moro for en debutant!

Men forfatteren tok en ørliten Antonpause likevel, for å dele noen andre gode bokgavetips nå før jul:

Jo Nesbø
Kan doktor Proktor redde jula?
Denne leser jeg for tiåringen min for tiden, og vi ler like godt, både han og jeg. Jeg digger Nesbøs univers, Nesbøs penn og Nesbøs humor.

Ingrid Ovedie Volden
Alt som teller
Jeg slår et slag for en annen av årets barnebok-debutanter, nemlig Ingrid Ovedie Volden og "Alt som teller". En søt og poetisk bok om Petra som elsker partall og blir kvalm av pi.

Johansen/ Sørum
Skriv genialt!
Denne boka ligger allerede ferdig innpakket hjemme hos meg, klar for å inspirere ungdommen til skrivelyst. Forøvrig regner jeg med å få noen gode tips selv, også.

linje
Gavetips:
   Steffen Sørum

Steffen Sørum

Ikke bare skriver han genialt, han skriver genialt om å skrive genialt også! Sammen med kona Eldrid Johansen som også er forfatter, gir han supergode skrivetips til små og store forfattere i Skriv genialt! Den er så bra at den ble nominert til Brageprisen! Her er Steffens gode gavetips til bokpakker under treet:

Yuval Noah Harari
Homo Deus – en kort historie om morgendagen
I fjor storkoste jeg meg i romjulen med boken "Sapiens" av samme forfatter. Det var oppturer og nedturer og perioder helt håpløse tilstander. Likevel landet menneskeheten der den er i dag. I oppfølgeren Homo Deus går Yuval mer inn på fremtidens store utfordringer for menneskene. Nå som verken sult, sykdom eller krig truer vår eksistens, hva blir våre utfordringer? Kan vi leve evig? Bør vi leve evig? Hva med den markedsorienterte økonomien. Vil jorden klare å bære denne konsumveksten? Utførlig og klokt skrevet om kanskje våre største spørsmål.

Kyrre Andreassen
For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges
Debuten "Det er her du har venna dine" som kom i 1997 skapte stor nysgjerrighet for det kommende forfatterskapet. Og Kyrre Andreassen har levert. Årets roman handler om en elektriker som grunnet prolapser må inn i et annet yrke. Han blir lærer for en fremmedspråklig klasse. Det handler om å kjenne på livet. Å være mann i dagens samfunn og om å være underdog som biter tilbake. Andreassen sin stil kan betegnes som skittenrealisme. Stemmen flyter så fint at man bare skulle ønske å bli i romanens knappe 450 sider. Det er som å være på en jam-session med verdens beste musikere på en råtten nattklubb sent på kvelden. Boken ble nominert til Brageprisen.

Anders Kvammen
Ungdomsskolen
Debuten til Anders er i sin svarthet en trist og melankolsk historie. Som tegneserieskaper presterer Anders Kvammen å finne stemning og tomheten i samtalene og tankene som gjør "Ungdomsskolen" ikke bare til en ubehagelig opplevelse, men også en bok som blir sittende lenge etter man har lest. Streken er røff, historien dempet, men likevel beveger den oss alle.

Gavetips:
   Eldrid Johansen

Eldrid Johansen

Ikke bare skriver hun genialt, hun skriver genialt om å skrive genialt også! Sammen med mannen sin, Steffen Sørum som også er forfatter, gir hun supergode skrivetips til små og store forfattere i Skriv genialt! Den er så bra at den ble nominert til Brageprisen! Selv har hun lest mange gode bøker i år og har noen gode gavetips av de som har gjort skikkelig inntrykk. Og så ønsker hun alle en riktig GOD JUL!

Kaia Dahle Nyhus
Hun som kalles søster
En søt, varm. litt trist og klok bildebok om å være yngst i en familie. Unge Kaia Dahle Nyhus har allerede utgitt bøker som man legger merke til, og denne synes jeg er spesielt fin. Kul strek, fine setninger. Jeg gleder meg til å følge denne forfatteren videre!

I. V. Steinman
Balthasar Bruns detektivbyrå - mysteriet med den forsvunne katten
En klassisk detektivhistorie med duften av pipetobakk og slitne skinntøfler. Ungene er smarte, de voksne er teite og boka har en eim av svunnen tid. En tid med notatbøker og forstørrelsesglass, ikke gaming og mobiltelefon. Drivende lesning og kule illustrasjoner av Bjørn Rune Lie. En fin barnebokdebut!

Åsne Seierstad
To søstre
Jeg leser boka akkurat nå og gleder meg til hver lesestund. En sterk historie om de to tenåringsjentene Ayan og Leila som uten forvarsel forlater familien på Kolsås for å reise til Syria. I fjor på denne tiden var jeg oppslukt av Erika Fatlands Sovjetistan, i år er det denne sakprosatittelen som gir meg mest.

linje
Gavetips:
   Ingrid Ovedie Volden

Ingrid Ovedie Volden

Ingrid Ovedie Volden har skrevet den fine boka Alt som teller, om sympatiske Petra som liker partall, men blir kvalm av pi (fordi tallet aldri går opp), som riktignok har noen særegenheter, men hun har også bruspulver i hjertet. Når hun ikke skriver sjarmerende fortellinger om vennskap, kjærlighet og matematikk anmelder hun musikk i flere aviser. Også har hun noen knakende gode gavetips til jul!

Gunnhild Øyehaug
Draumeskrivar
Jeg er hodestups forelsket i Gunhild Øyehaug og alle hennes karakterer. "Draumeskrivar" er min julegave til meg selv i år, og er derfor også en opplagt anbefaling til andre!

Patti Smith
M Train
Når musikkpoet og rockeikon Patti Smith skriver om sitt eget liv, er det lite som minner om den klassiske selvbiografien. "M Train" er en favoritt blant årets oversatte titler, og er som forgjengeren "Just Kids" en perfekt gave til musikkinteresserte.

Helge Torvund
Alt brenner
Ofte hører man (også inni sitt eget hode): "Flere må lese poesi!" Helge Torvund får flere til å lese poesi. Og diktet 'Alle ventar på Leonard' fra "Alt brenner" er i seg selv grunn nok til å legge denne skatten under juletreet.

linje
Gavetips:
   Ole Jørgen Liodden

Ole Jørgen Liodden

Den erfarne ekspedisjonslederen og naturfotografen Ole Jørgen Liodden måtte sammen med medforfatter og fotograf Felix Heintzenberg bytte ut parkas med findress da den fantastisk flotte boka Arktis ble nominert til den prestisjefylte Augustprisen i Sverige i år. Vanligvis er det naturfotografiene i verdensklasse han hedres for, så ekstra ærefullt å bli plukket ut til en fagbokpris der teksten er like viktig. «En forførerisk vakker, og entusiastisk bok om seks prosent av jordens overflate som har avgjørende betydning for menneskehetens framtid,» skrev juryen. Se hva Liodden anbefaler til jul:

Tom Schandy
Ville Blikk
Dette er en delikat bildebok, med lettleste og interessante tekster. En flott gavebok for alle som er interessert i dyr og fugler – for både store og små lesere.

Lars Jonsson
Vinterfugler
Lars Jonsson er en av Europas beste fugleillustratører, og i boken «Vinterfugler» kan man nyte vakre illustrasjoner og lære mer om fuglene man treffer på ute i naturen eller på fuglebrettet.

Birger Amundsen
Uten nåde
Dette er en detaljert og interessant bok som forteller en lite kjent historie om pelsfangerlivet på Svalbard. Journalist Birger Amundsen har her gjort nøye arbeid for å fortelle en usminket og direkte historie fra dette ekstreme livet. Anbefales!