Meny
Boktips for de aller minste

Boktips for de aller minste

Det er aldri for tidlig å gi barna bøker. Barn har tidlig glede av bilder og farger, og ved å introdusere bøker tidlig, «lese» og oppleve bøkene sammen med barnet, skaper man en god og trygg vane som barnet vil ha stor glede av senere i livet.

Barnets første bøker ser kanskje ikke ut som tradisjonelle bøker, men nettopp derfor fanger de barnets oppmerksomhet og interesse. De er gode å ta på, har ingen skarpe kanter, og de handler om ting og personer som barnet møter i hverdagen. Etter hvert nærmer bøkene seg de «vanlige» bøkene, men innholdet er fremdeles hentet fra barnets nærmeste omgivelser. Ta barnet på fanget, pek og fortell, og la etter hvert barnet fortelle deg hva som skjer i boka. Dere er garantert en hyggelig stund sammen.

Barnets egen historie
Begynn gjerne med å fortelle små historier selv. De fleste foreldre gjør nok dette helt intuitivt fra barnet er ganske lite. Hvorfor ikke gjøre disse små fortellingene til en del av stelle- eller kveldsritualet? La barnet være en del av fortellingen. Du kan for eksempel klistre bilder av barnet og familie, venner, husdyr og leker inn i en bok og ha dette som utgangspunkt for dine egne fortellinger.

Rim og regler
Babyer og små barn elsker å høre kjente stemmer, og de har tidlig stor glede av rim og regler. De forstår neppe hva som blir sagt den første tiden, men rytmen, gjentakelsene og de etter hvert kjente ordene, ser man fort at barnet setter pris på. Språkforskere er enige om at rim, sanger og regler er svært gunstig for barnas språkutvikling. Syng også gjerne for barnet ditt. Sanger er lette å huske og bringer ofte tilbake minner både hos foreldre og barn. Og selv om du kanskje synes at stemmen din ikke alltid holder, så kan du være sikker på at barnet ditt vil elske nettopp din stemme – det er jo DU som synger! Rim, regler og sanger kan man begynne med så snart man har fått barnet i armene for første gang – dette er en ypperlig måte å være sammen på.

Pekebøker
Pekebøker kan være så mangt. De aller enkleste har gjerne bare ett fotografi eller én illustrasjon per side: ball, bamse, flaske eller katt, hund og ku. Bildene er ofte hentet fra barnets hverdag, og gleden er stor når barnet kjenner igjen «sin» bil eller flaske! Andre enkle pekebøker har flere bilder på samme side – gjerne gruppert etter et tema. Et av poengene med disse bøkene er selvsagt å utvide barnets ordforråd, men det er vel så viktig å sitte sammen, se på bilder og bli vant til å lese sammen. Tøybøkene er ofte helt enkle pekebøker. Og det fine med disse bøkene er selvsagt at de verken har skarpe hjørner eller papir som kan tygges i stykker. Tøybøker kan du introdusere tidlig. Det kan være en fordel at barnet selv kan holde boka, men tøybøker og bildebøker som kan henges opp på for eksempel lekegrinda eller senga, kan selvsagt henge der helt fra starten av. Pekebøker i kartong kan man gjerne «lese» sammen med barnet fra det er rundt et halvt år. Vent ikke den helt store entusiasmen med én gang, og tro heller ikke at barnet vil «lese» lange stunder av gangen. Men etter hvert vil barnet kjenne igjen både lesesituasjonen og boka – og da er lesegleden der! Dyrebøker har en naturlig plass nå. Barn flest er svært opptatt av dyr – både å se dem på bilder og å herme dyrelyder. Begynn gjerne med helt enkle bøker med ett bilde på hver side. Etter hvert kan man satse på mer avanserte bøker med flere bilder og litt tekst som kan leses etter hvert som barnet blir større. Disse bøkene har nemlig en tendens til å være favorittbøker lenge.

Flotte bøker i starten: