Meny
 
Bokklubben 60 år!

Kjære medlem, kjære leser

I 1961 ble Den norske Bokklubben, Norges første bokklubb lansert. Ti år senere, i 1971, ble Bokklubbens Barn etablert. Bokklubben kan dermed feire både sekstiårsdag og femtiårsdag i 2021!

Den norske Bokklubben introduserte medlemmene for forfattere som Thomas Mann, William Faulkner, Carson McCullers, Maxim Gorkij og Alberto Moravia for å nevne noen få. I løpet av de ti første årene var tolv nobelprisvinnere blant hovedbokforfatterne. Norske forfattere som Torborg Nedreaas, Sigbjørn Hølmebakk, Bjørg Vik og Jens Bjørneboe fikk solgt sine bøker i store opplag.

Barnet til et av medlemmene skrev til Bokklubben og etterlyste en egen bokklubb for barn. Oppfordringen ble tatt alvorlig, og snart så verdens første bokklubb for barn dagens lys. Det er svært mange som med glede husker bokpakkene fra Bokklubbens Barn. En av dem er Zeshan Shakar, forfatteren av Tante Ulrikkes vei og Gul bok. Han har fortalt at det var høytid da bøkene med røde og blå marihøner kom fra Bokklubbens Barn. «Jeg ble veldig glad i bøker. Jeg tror det definitivt har hatt mye å si. Ikke bare for meg som forfatter, men for skolegangen både for meg og broren min». Bøkenes og lesingens betydning for barn og ungdom er ikke blitt mindre med årene. Dessverre viser undersøkelser at lesingen går tilbake i disse aldergruppene. Å legge til rette for at barna blir lesere, er svært viktig.

Gjennom alle årene som har gått siden starten, har målet vært å bringe verdifull litteratur til de mange, å formidle mellom forfattere og lesere. Tilgang til bøker og opplevelse av litteratur er et grunnleggende behov. Kunst og kultur har avgjørende betydning for fellesskapet, ikke minst i krisetider. Lesing er perfekt egnet for hjemmelivet. Den gir store opplevelser og kunnskap, tar oss med til fremmede steder og mennesker, også i en tid der vi ikke kan møtes slik vi er vant til.

Bli med på jubileumsfeiringen! Vi feirer gjennom hele året med morsomme konkurranser, overraskelser og premier, så følg med, følg med.

Kari Møller, direktør

 

Glimt fra Bokklubbens historie
Wassmo
Har du lyst å leser mer?
Kjærstad
Sigrid Undset
Klassikere du selvfølgelig har lest …
      (eller?)