Min side Kundeservice Bli medlem

Klassikere du selvfølgelig har lest … (eller?)

Noen utdrag fra den uunnværlige boka FRA SHAKESPEARE TIL KNAUSGÅRD – 66 KLASSIKERE DU NATURLIGVIS HAR LEST av Janne Stigen Drangsholt

Vi baserer mye av vår litteraturkunnskap (og annen kunnskap) på litterære klassikere. Den som har gjort hjemmeleksa si her, får gleden av å imponere i jobblunsjer, på julebord og på fotballkampenes sidelinjer. De gode (kloke) klassikerne har budskap som passer inn i mange sammenhenger, og er fremdeles aktuelle. Du må bare skjønne hvilke som passer å trekke frem når … Så hvordan står det til med dine kunnskaper om de typiske klassikerne? For du har jo selvfølgelig lest dem?

Hva er en klassiker
Janne Stigen Drangsholt har gjort det enkelt for oss. Både gjennom sine programmer på radio, men også med boka Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest. Her får du korte humoristiske oppsummeringer av bøkene. Men hva kjennetegner en klassiker? Drangsholt skriver: En litterær klassiker er et verk som regnes blant de fremste og mest aktede i historien til et land eller en kulturkrets. Men man kan også legge til andre karakteristika. Som at en klassiker er et verk man kan lese mange ganger og fremdeles oppdage nye ting ved. Eller at det fremdeles har noe å si oss, selv om det kanskje er flere hundre år siden det ble skrevet.

Vi har plukket ut noen få beskrivelser av klassikere fra boka til Drangsholt og gjengir utdrag:

 

DON QUIJOTE

MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA

Utgivelsesår: 1605, 1615

Boken oppsummert
Fattig spansk aristokrat leser for mange ridderromaner.
Så kjemper han mot vindmøller.
Så dør han.

Hvorfor er det en klassiker?
Fordi Miguel de Cervantes rett og slett fant opp den europeiske romanen med Don Quijote, noe som for øvrig er ironisk når man ser hvor dårlig hovedpersonen kommer ut av å lese bøker. Handlingen går stort sett ut på at en landadelsmann ved navn Quijad mister evnen til å skille mellom fiksjon og virkelighet, og følger opp med å ta seg navnet Don Quijote de la Mancha («ridderen av den bedrøvelige skikkelse»). Så tvinger han en av landsbyboerne, Sancho Panza, til å bli væpneren sin. Deretter drar de ut for å bekjempe ondskap i form av sauer og vindmøller. Dette er morsomt og spennende.

Hvordan imponerer du?
Noen ganger treffer man på kverulanter som maser om at dette ikke er en fullverdig roman. Det er en pikareskroman, vil de kanskje si. Da er det viktig å vite at pikareskromanen er en slags forgjenger til den ekte romanen, og at den kjennetegnes av svak struktur. (Du stopper munnen på folk når du vet hva en pikareskroman er!)

Sitat: Den største galskap et menneske kan begå i dette liv, er å legge seg til å dø uten å drepes av andre makter enn tungsinnet.

 

KRIG OG FRED

LEO TOLSTOJ

Utgivelsesår: 1869

Boken oppsummert
Det er krig. Lenge. Så blir det fred.

Hvorfor er det en klassiker?
Man kan rett og slett ikke delta i en dannet samtale om litteratur uten at noen kommer trekkende med en av de store russiske forfatterne. Og den noen kan like gjerne være deg. Dessuten er det lettere å huske navnet til Tolstoj enn Dostojevskij, selv om sistnevnte muligens har litt høyere status blant kultureliten. Handlingen i Krig og fred foregår tidlig på 1800-tallet og tar for seg ulike krigshandlinger som alle kan knyttes opp til Napoleon og hans invasjon av Russland. Romanen beskriver først og fremst livet i overklassen, samtidig som selve krigen selvfølgelig går aller hardest utover bøndene.

Hvordan imponerer du?
Når det gjelder Tolstoj, så har han et litt spesielt historiesyn, og mener at enkeltmennesker som Napoleon (som altså starter den såkalte Fedrelandskrigen ved å invadere Russland) har null betydning, og at det er selve de historiske prosessene – eventuelt en guddommelig kraft – som bestemmer alt. Her går det an å humre litt av ironien i at han forklarer denne teorien ved å fokusere på skjebnene til enkeltkarakterer.
(Ikke alle liker at man humrer over Tolstoj, så se an dem du utsetter for din briljering)

Sitat: Så lenge det er liv er det også lykke.

 

DEKAMERONEN

GIOVANNI BOCCACCIO

Utgivelsesår: 1353

Boken oppsummert
Folk fra overklassen drar på hytta for å unngå pesten.

Hvorfor er det en klassiker?
Dette er den første novellesamlingen som ble skrevet i Europa, og når noe gjøres for første gang og i tillegg gjøres bra, ender man gjerne opp med klassikerstatus. Verket er ganske omfattende og består av hundre noveller som er samlet av følgende ramme: Pesten herjer i Firenze, og tre menn og syv kvinner fra overklassen reiser til en herskapsvilla på landet for å unngå smitte. Her korter de tiden ned med å fortelle hverandre historier. Hver dag får de tildelt et spesielt emne, og vi kommer innom alt fra erotikk til tragedie og humor.

Hvordan imponerer du?
Det er alltid lurt å kunne noen fakta om tittelen, og her er det slik at decamerone er satt sammen av de greske ordene for «ti» (déka) og «dag» (heméra). Altså er det slik at de unge oppholder seg ti dager sammen i denne herskapsvillaen. Vi som har gjennomgått pesten i moderne tid, vet at ti dager med selvisolasjon kanskje er litt knapt, men det var vel grunnen til at de ikke klarte å bli kvitt svartedauden i middelalderen.

Sitat: Det er ein menneskeleg egenskap å ha medkjensle med dei som vert hardt røynde, og jamvel om det sømer seg alle menneske, så ventar ein seg det aller mest av dei som sjølve har hatt trong til trøst og funne det hjå andre.

 

 

 

Vil du vite mer om de resterende 63 utvalgte klassikerne, så er Janne Drangsholts bok en god investering for overlevelse i det sosiale liv samt egen sjelelige utvikling.

«Full pott til lettlest klassikerliste. ... Her får man altså en underholdende bok som gjør deg klokere på andre bøker og dermed litt smartere, òg får deg til å smile.»
Janne Bjørgan, Bergens Tidende  

«Snarvei til dannelse. ... Drangsholts bok er ikke bare nyttig for bløffmakere. Her er også mye å hente for folk som er ivrige (ekte) lesere, og som gjerne vil ha litt større innsikt i litteraturteori.»
Inger Bentzrud, Dagbladet  

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv