Meny
 

Bokklubben spør - forfatterne svarer

Jørn Lier Horst (f. 1970)

En av Norges mest populære kriminalforfattere. Hovedpersonen i bøkene, William Wisting, er blitt allemannseie og er også kjent fra tv-serien som bygger på bøkene. Horst har fått en rekke priser, blant annet Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petronia Award. I tillegg til bøkene med Wisting og krimromanene han skriver sammen med Thomas Enger, står Jørn Lier Horst bak CLUE-serien for barn og unge i alderen 9–14 år, samt barnas favoritt, Detektivbyrå nr. 2, for barn i aldersgruppen 6–9 år.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Det ble spart på mye i min oppvekst, men aldri bøker. For hver måned ble bokhyllene hjemme litt større. En av de første titlene jeg plukket ut fra mammas samling, må ha vært Gunnars Staalesens politiroman Rygg i rand, to i spann.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Blant alt jeg leste som liten er det en tittel som sitter godt igjen. Zinken Hopps Trollkrittet. En leken bok som tok meg med inn i en underfundig verden av ord, uttrykk, rim og regler.

Jo Nesbø (f. 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 40 millioner eksemplarer og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten har Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over, særlig med romanene om etterforskeren Harry Hole. Forfatteren har mottatt en rekke priser, deriblant Riverton-prisen hele to ganger, Glassnøkkelen og Bokhandlerprisen. Nesbø har også hatt stor suksess med flere frittstående romaner og med de fem barnebøkene om Doktor Proktor.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Vanskelig å huske. Moren min var medlem omtrent fra starten av, men jeg tipper det var Fluenes herre av William Golding da jeg var sju eller åtte år. Jeg leste at det handlet om barn, så jeg trodde det var en barnebok.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Tom Sawyer, Mark Twain

Lars Mytting (f. 1968) er fra Fåvang i Gudbrandsdalen. Han debuterte med romanen Hestekrefter i 2006. Hel ved (2011) ble en internasjonal bestselger. I 2014 fikk han Bokhandlerprisen for romanen Svøm med dem som drukner, som ble utgitt på 15 språk, og har gitt ut de to første romanene om Heknesøstrene; Søsterklokkene og Hekneveven.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Det var en introduksjonspakke med fire bøker jeg husker fortsatt tre av dem – det var Kniven på strupen av Kjartan Fløgstad (åpningsscenen inspirerte meg faktisk sterkt til egen skjønnlitterær skriving), en liten kokebok om autentiske italienske pastaretter, oversatt av Jens Holmboe (bruker den fortsatt. Dessuten er den illustrert med tegninger, og slike bøker føles aldri daterte). Den tredje var Jan Wieses Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede, som jeg leste utendørs, husker jeg. Var student og blakk, så jeg tror jeg avbestilte nesten alle de neste bøkene.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Uten tvil Jules Verne – Den hemmelighedsfulde Ø – først en forkortet versjon oversatt av en velmenende skolelærer, deretter fikk jeg tak i den komplette oversettelsen fra 1917.

Ketil Bjørnstad (f. 1952) er pianist, komponist og forfatter. Han har skrevet dikt, romaner, skuespill og debattbøker samt en rekke dokumentarromaner.

I 2008 fikk Ketil Bjørnstad den ærerike franske «Prix des Lecteurs» for romanen Til musikken (2004). Bjørnstad har blant annet skrevet de kritikerroste romanene De udødelige (2011) og Verdens ende (2012). Verden som var min. Sekstitallet (2015) var første roman i hans seksbindsserie om tiårene der han skriver sitt liv opp mot sin egen samtid. Sekstitallet ble en stor kritikersuksess, solgte over 10 000 i bokhandelen og ble nominert til Bokhandlerprisen.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Da Bokklubben kom i 1961, ble det et helt annet fokus på norsk litteratur og litteraturhistorie, samtidig som et vindu åpnet seg for verdenslitteraturen. Jeg glemmer aldri da Jens Bjørneboes Haiene ble antatt som hovedbok i 1974 allerede før den var utgitt. Og da Bokklubben Nye Bøker ble etablert i 1976, fikk også relativt smale norske forfattere anledning til å bli lansert i kjempeopplag.

Viktig var også Bokklubbens litteraturarrangementer rundt i Norge, med nylig avdøde Johan Fr. Heyerdahl i spissen. Plutselig kunne jeg, den pianospillende spirrevippen, stå på scenen med størrelser som Halldis Moren Vesaas, Harald Sverdrup og Rolf Jacobsen. Og da jeg fikk antatt min første hovedbok med Bingo! – en dyd av nødvendighet i 1981, fikk jeg penger nok til å kjøpe meg min første leilighet!

Hvilken barnebok var din favoritt?
Min favoritt blant barnebøker vil for alltid være Sølvfaks av Gabriel Scott.

Ingar Sletten Kolloen (f. 1951) har skrevet biografier om blant andre Knut Hamsun, Joralf Gjerstad og dronning Sonja. Han har vært redaktør i Bokklubbens Lyrikkvenner, leder for Aftenpostens kulturredaksjon, og er i dag tilknyttet Høgskolen i Lillehammer.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Mitt første møte med Bokklubben tror jeg var i 1965. Jeg var fjorten år. En nabo i bygda i Gudbrandsdalen der jeg vokste opp, var medlem i Bokklubben. Det var ikke så vanlig, tror jeg, for jeg visste ikke om noen andre, og jeg var inne i mange hjem. Hun hadde en stor reol med rader med Bokklubb-bøker og var veldig stolt av bøkene sine. Hun hadde nettopp fått Albert Schweitzer: Veien til livet, for i hvert fall lå den boka på et lite bord ved en stol hun pleide å sitte i og lese. Jeg hadde vært borti navnet hans på skolen, det var et eller annet med Afrika. Men det var ikke Schweitzer og hvem han var og hva han hadde utrettet som interesserte meg. Jeg fablet om å bli forfatter og var langt mer enn vanlig opptatt av ord og språk. Og det som virkelig fanget meg var tittelen på boka: Veien til livet. Jeg skrev de tre ordene opp i en hemmelig notatbok.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Jeg hørte mye på radio da jeg var barn i 1950-åra og ut i 1960-åra. Alf Prøysen var en favoritt. I hjembygda hadde bibliotekfilialen åpen tre timer en ettermiddag i uka. Etter å ha hørt et aller annet på radioen om Teskjekjerringa, så jeg utålmodig fram til neste bibliotekettermiddag. Jeg kan ennå sitere åpningen på den første boka i serien om Teskjekjerringa: «Det var en gang ei kjerring som la seg og sovna om kvelden, slik som kjerringer pleier å gjøre, og dagen etter vakna hu, slik som kjerringer pleier å gjøre, men da var kjerringa blitt så lita som ei teskje, og det pleier ingen kjerringer å bli.

Zeshan Shakar (f. 1982) er oppvokst på Stovner i Oslo. Han er utdannet statsviter og har også studert økonomi på BI. Shakar har arbeidet i ulike departementer, direktorat og nå på Oslo rådhus. For sin første roman, Tante Ulrikkes vei (2017), ble han tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Jeg vokste opp med Bokklubben Barn, blå og røde marihøner. Det var like stort hver gang bøkene kom i posten. Sett tilbake er det ikke tvil om at det var de bøkene som gjorde at jeg alltid har hatt et positivt forhold til bøker og lesing, til tross for at jeg stort sett har hengt med folk som sjelden leser.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Det er vanskelig, må vel bli Brødrene Løvehjerte.

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien og andre fortellinger. I 2016 fikk hun sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei, som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Jeg var medlem av Bokklubbens Barn, og en av bøkene jeg fikk i posten, husker jeg tittelen på i og med at den var såpass uvanlig: Ærtebærtegubligei, ønsker, ønsker, ønsker meg, sa gutten, av Traute Simons og illustrert av Josef Paleček. Jeg ser nå at den kom ut i 1975, altså var jeg ti år og kjente meg litt for gammel for denne boka, kan jeg huske. Antagelig meldte jeg meg ut like etter, for omtrent på samme tid begynte jeg i stedet å lese de voksne bokklubb-bøkene som foreldrene mine glemte å avbestille. Av disse husker jeg først og fremst novellene til Bjørg Vik. Kanskje fordi mange av dem handlet om jenter som, i likhet med meg selv, vokste opp i byen. Andre bøker jeg husker: Insektsommer av Knut Faldbakken, Ditte menneskebarn av Martin Andersen Nexø.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Pippi Langstrømpe, den første, gule, som bare heter Pippi Langstrømpe.

Tor Åge Bringsværd (f. 1939) har fått mange priser, både som forfatter og dramatiker, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. Serien om Gobi ble dessuten nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han er oversatt til over 20 språk, og teaterstykkene hans er oppført i mange land. Bringsværd skriver for alle aldre, like gjerne for barn som for voksne, og er dessuten en strålende essayist. «Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare», skrev Tor Åge Bringsværd en gang i medlemsbladet for Bokklubbens Barn.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Mitt første møte med Bokklubben var en dansk illustratør som på mange måter skapte klubbens ansikt utad og endevendte alt vi hittil hadde ment om bokomslag. Hans Jørgen Toming kom som en ung, frisk og lattermild vind inn i vår bokverden, og forandret utseendet på den totalt. Norsk bokdesign kan deles inn i TFT og TET – dvs. Tiden før og Tiden etter Toming. Venner ble vi også. For nesten seksti år siden.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Jeg var for gammel til å ha noen glede av Bokklubbens Barn, bortsett fra at jeg laget bøker for dem. Ruffen – sjøormen som ikke kunne svømme – var en ren (og veldig tidlig) bestilling fra Bokklubben og ble skrevet spesielt for dem. På Gyldendal kom den ut først mange år senere. Men da jeg selv var barn, hadde jeg mange yndlingsbøker, eller "forkjølelsesbøker", som jeg kalte dem. En hel bunke lå alltid klar på en taburett ved siden av sengen min i tilfelle jeg skulle bli syk. Og det ble jeg ofte. "Bronkittunge", sa de voksne til hverandre og så bedrøvet på meg. Så jeg fikk lest ganske mye. Bunken på taburetten var himmelhøy, men det hendte rett som det var at Bamse (naboens digre blandingshund, som mente at den eide meg) rev ned alt sammen når den ville hoppe opp i sengen til meg – og det ville den som regel. Så der lå vi nå og leste, Bamse og jeg. Vi hadde heldigvis stort sett samme smak.

Min barndoms forkjølelsesbok fremfor noen var skrevet av Leif Ytteren og het Krig og fred i Tostrups gate. Den kom bare i ett opplag, er aldri senere gitt ut igjen og det er overraskende få som husker den – men selv vet jeg at jeg har lest den sånn ca. tre hundre ganger. Med store øyne leste åtteåringen om en guttegjeng som lekte og sloss – akkurat slik vi selv likte å bruke fritiden. Men for meg, og sett fra min barndoms Ållsgate og Skien, var Tostrups gate og Oslo den gang like fjernt og eksotisk som planeten Mars. Det gikk rykter om at det til og med fantes en rulletrapp der! Ytterens bok forsvant for meg. Jeg fant den igjen for noen år siden da jeg ryddet i min mors bokhyller. Men jeg bestemte meg for IKKE å lese den. Jeg ville ikke ødelegge den helt spesielle følelsen jeg alltid har hatt for denne boken.

Jan Kjærstad (f. 1953), en av Nordens fremste forfattere, debuterte i 1980 med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Kritikerprisen, Aschehougprisen og den høythengende Henrich Steffens-prisen. Trilogien om Jonas WergelandForføreren, Erobreren, Oppdageren – ble fullført i 1999, og innbrakte ham Nordisk råds litteraturpris.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Jeg jobbet som postbud på hele 1970-tallet, på lørdagene og i feriene. Én gang i måneden måtte vi bære ut et lass med Bokklubben-bøker til alle dem som var medlemmer på ruten vi gikk. Det var et slit. Jeg fikk merke Bokklubbens popularitet så å si på kroppen.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Det må ha vært Ole Aleksander får skjorte av Anne-Cath. Vestly. Jeg var fullstendig fjetret av at han tok av seg ytterklærne for å kunne stå der i den nye, hvite skjorta. Og av at han ble syk etterpå.

Kjartan Fløgstad (f. 1944) debuterte med diktsamlinga Valfart i 1968. Han gikk fra studier til å jobbe som industriarbeider i heimbyen, før han tok jobb som «greaser» på et norsk lasteskip i internasjonal fraktfart. Kjartan Fløgstad har skrevet seksten romaner og en lang rekke essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier. Han har fått Aschehougprisen, Nordisk råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. I 2008 fekk han Brages hederspris.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Bokklubb-bøker sto jo i hyllene her og der, men mitt første direkte møte var då Lyrikklubben gav ut mine gjendiktingar av Pablo Neruda i 1973. Fire år seinare tok Bokklubben Nye Bøker min roman Dalen Portland som hovudbok, som eit av mange dristige val av unge og uetablerte forfattarar.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Opp gjennom åra har folk i alle aldrar komme til meg og sagt at dei har hatt stor glede av å lesa Dei tre røvarane av Tomi Ungerer for sine barn. Eg har hatt det på same vis med mine barn og barnebarn. Hovudgrunnen er nok dei fantastiske teikningane, og så bad Bokklubben meg omsetja tekstsnuttane i boka. Ein klår favoritt!

Gunnar Staalesen (f. 1947), Bergens store kronikør, ga ut sin første roman da han var 22 år: Uskyldstider. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 23 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og tv. I årene 1997–2000 utkom tre bredt anlagte romaner om Bergen gjennom det forrige århundret, og i høst kommer den fjerde boka i serien. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Det var da den første boken om Varg Veum, Bukken til havresekken, ble antatt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i 1977.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Jeg kommer aldri unna Ole Brumm og vennene hans, den aller første boken jeg fikk, og som jeg faktisk har i hyllene mine fremdeles.

Kari Grossmann er kjent for å skrive om det hverdagsnære, og forteller om det gjenkjennelige med et glimt i øyet. Få barnebokforfattere har større leserkrets enn Kari Grossmann. I 2017 ble hun tildelt Brages hederspris.

Hva var ditt første møte med Bokklubben?
Første møte med Bokklubben må ha vært 1995. Da startet arbeidet med SE OG SI ORDBOKA MI, som ble utgitt av Bokklubbens barn.

Hvilken barnebok var din favoritt?
Koste-Kari og de andre ungene av Astrid Lindgren, illustrert av Ingrid Vang Nyman. Min aller første favoritt!