Meny

 

Hvordan bli et godt leseforbilde

 

Lyst til å spre leseglede til barna? Her er ekspertens tips til hvordan du går frem.

Identifisering, eksponering og den gode samtalen. Her er forfatter og faglig leder for forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt, Steffen Sørum, sine beste tips til hvordan du blir et godt leseforbilde.

Steffen Sørum, Norsk barnebokinstitutt

 

1. Vær en leser!
– Barn leter etter noe identifisere seg med, og der har foreldrene kanskje den viktigste rollen. Det er mye lettere å skape leseglede hos barna hvis de ser at du også opplever det. Ser de deg med en bok, at du prioriterer boka og at du snakker om den med engasjement, tenker de: “Det kan jeg også gjøre”.

 

2. Snakk om det du har lest
– Har du lest en god bok? Snakk om den ved middagsbordet! “Jeg leste at …” er en fin samtalestarter og kan få barna til å forstå at spennende ting kan finnes i bøker.

 

3. Vis at du leser
– Lesing er ofte noe som skjer på soverommet etter at barna har lagt seg, men jeg ville snudd på det, og passet på å lese mest mulig synlig. Legg deg på sofaen med boka. Og hvis noen ber deg gjøre noe annet, si: “Nei, nå leser jeg”. Da lærer de seg at det er en aktivitet de kan gjøre uten å bli mast på om andre ting. Barna mine har lært seg at hvis de sitter med en bok, slipper de å ta oppvasken, he-he. Ingen forstyrrer barn som leser!

 

 

4. Finn ut hvorfor du vil at barna skal lese
– Hvorfor vil du at barna skal like litteratur? Vi ønsker at våre barn skal være samfunnskritiske. De skal være skeptiske til det de leser på nett, men hvor skal de hente den grunnleggende kunnskapen fra? Og når pensum på skolen vokser og lesingen på fritiden reduseres, hvordan vil det ende? Forskning viser dessuten at barn som sitter med bok fremfor mobil føler seg mer “koblet til” verden. Kan det bety at den ensomheten noen føler er mangelen på å sette seg inn i andres liv og emosjoner som litteratur er så god på? Jeg tenker at dette er gode ting å være bevisst på når man oppfordrer barna til å lese.