Meny

 

Fem bøker for å sette i gang lesegleden

 

Skal barnet ditt begynne å lese selv? Her er barnebokekspertens tips til bøker som kan starte lesegleden hos de minste, og hvordan du kan gå frem.

Er barnet ditt nysgjerrig og klar for å bryne seg på lesing? Da er det kanskje på tide å gå til anskaffelse av noen bøker som kan pirre lesegleden. Men havet av bøker er stort – hvilke skal man introdusere først, og hvordan går man til verks slik at barnet føler mest mulig mestring?

Mie Storbekken er nyansatt i Bokklubben, og står bak Instagram-kontoen «Barnebokuniverset» og podkasten «Barnebokpodden». Som mamma til to gutter på 6 og 9 år står hun midt i den spennende fasen der barna skal lære å lese selv. Hennes aller første tips er veldig enkelt: ta frem billedbøkene barna elsket da de var mindre.

– Når barna skal begynne å lese selv, kan det være fint å starte med en historie de allerede kjenner. Når handlingen i boka er kjent, blir det lettere for barnet å lytte seg frem fra bokstavlyder til ord. Det gir rask mestringsfølelse som gir godt grunnlag for leseglede, forteller hun.

Mie jobber som digital markedsfører og innholdsprodusent i Bokklubben, og står bak kontoen Barnebokuniverset på Instagram. 

 

Mies fem boktips
Det finnes mange bøker der ute som er skrevet spesielt for barn som lærer å lese. Her er Mies fem bokanbefalinger på veien mot flytende lesing. Stikkordene er gjenkjennelse, morsomme illustrasjoner og å øke vanskelighetsnivået gradvis.

 

ABC-boka mi av Kari Grossmann
Dette er favoritten til førsteklassingen min som holder på å lære å lese! Her introduseres vi for hele alfabetet i tur og orden. Hver bokstav har fått en dobbeltside med en stor illustrasjon full av detaljer. Her finner vi en lang liste med ting man kan lete etter på bildet, og barna kan øve på lesing av både korte og lange ord samtidig som vi utforsker tegningen. Alt står skrevet med store bokstaver, og boka er slik en fin innføring for barn som holder på å lære seg bokstavene. 

 

Hopp! av Anna Fiske
Denne boka har en tydelig handling, men bare én setning på hver side, og er derfor perfekt for nybegynnere. Vi møter en gruppe barn som hopper på trampoline, og i dynamikken mellom barna oppstår det situasjoner de kan kjenne seg igjen i. Dessuten har Anna Fiske en utrolig gøyal tegnestrek, som gjør det gøy også for voksne å bidra til å knekke lesekoden.

 

Hai! av Henning Røed
En annen bok som er fin for de aller ferskeste leserne, er Hai av Henning Røed. Dette er en bok full av morsomme og interessante fakta, så den passer godt for barn som er nysgjerrige på å lære. Og med én setning på hver side, er det lett å fordøye informasjonen. I tillegg er den full av fargesterke bilder, noen av dem veldig skumle. Det engasjerer!

 

Bli med hjem av Johanne Emilie Andersen
For de litt viderekomne kan denne være et godt neste steg. Den handler om en gutt som skal være med hjem til en kompis for første gang. Han gruer seg fordi kompisen har både storebror og en stor hund. Her kan nok mange barn kjenne seg igjen.

 

Leo får en liten onkel av Tiril Valeur
Leo får en liten onkel av Tiril Valeur er kjempemorsom, og en av niåringens favoritter fra da han lærte å lese. Den handler om en gutt som ønsker seg en onkel, for det har nemlig kompisen hans. Gleden er stor når Leo får høre at (hans svært unge) mormor har blitt gravid. Leo ser for seg en kul onkel som kan ta ham med på fisketur, og han blir derfor veldig overrasket når mormor kommer hjem fra sykehuset med en bitteliten babyonkel. Boka er lettlest og skrevet på en gøyal måte slik at man får lyst til å lese videre. Den passer til alle aldre, og er morsom å lese sammen.