Meny

3 tips til mer leseglede

Bilde av Ingeborg Volan, direktør i Bokklubben, som leser i en bok

Ingeborg Volan, direktør i Bokklubben

Av Ingeborg Volan, direktør i Bokklubben

Jeg lå på solsenga og var irritert: For tredje feriedag på rad skulle jeg synke inn i Ken Folletts middelalderverden. I stedet hadde jeg sendt bilder av en fugl til kjente og sjekket nyhetsnettstedene enda en gang (det hadde ikke skjedd noe viktig nå heller). 

Der lå jeg, i januar 2020, og klarte ikke komme gjennom et lite kapittel på en ettermiddag. Hva søren skjedde? Jeg, som tilbragte store deler av oppveksten med nesa i ei bok, har Tolkien, Bridget Jones og Harry Potter som sentrale referanser i livet og ikke kan tenke meg noe bedre enn å leve meg inn i en tjukk roman. 

Hvor ble det av konsentrasjonen min?
Ferien ble en øyeåpner. Jeg har jobbet med Internett og digitale medier i 20 år. Hadde det formet meg til et helt annet menneske?

Jeg oppdaget at jeg ikke var alene. En fjerdedel av oss sier at vi leser mindre enn før. Hvorfor? «Mer mobil – mindre konsentrasjon» og «mer tid på skjerm» er faktorer for henholdsvis 30 og 28 prosent av de som leser mindre enn før.

Når vi i Bokklubben snakker med medlemmene, får vi høre det samme: «Jeg er jo en leser, men jeg leser ikke så mye som før,» er et typisk sitat. «Det blir jo mye scrolling, da.» «Jeg sliter med å få konsentrert meg.»

Kvinner og menn sier det. Folk i Bergen, Sandnes og Oslo. 29-åringer og 59-åringer. Krim-fans og nobelprisvinner-lesere. Konsentrasjonssvikten rammer alle. 

Tendensen forfatter Johann Hari beskriver i boka «Stolen Focus» har truffet oss. I en gjennomgang av forskning på konsentrasjon viser Hari hvordan den moderne verden angriper oss med inntrykk. Boka kommer på norsk i februar, men i mellomtiden anbefaler vi denne sendingen av Arena i NRK P2. Mobilen og sosiale medier er bygd for å kreve oppmerksomhet fra oss. 

Betyr dette at den deilige dybdelesingen er et tilbakelagt kapittel i verden?

Mange vil lese mer
I Bokklubben er vi opptatt av hva som stimulerer eller hindrer lesegleden. Derfor fikk vi i 2022 utført en representativ spørreundersøkelse om holdninger til lesing i befolkningen. Svarene er oppløftende:

• 69 prosent av oss sier at «jeg liker å lese»

• 63 prosent «har lyst til å lese mer»

Og den viktigste grunnen til å lese, er at det er deilig. «Lesing gir meg et pusterom eller fristed» svarer nesten halvparten av oss. I tillegg leser mer enn fire av ti for å få mer kunnskap. Det finnes håp.

For min egen del fikk jeg uventet hjelp av en pandemi. Med påtvunget innesitting fant jeg ro igjen. Men det krever trening. Pushvarsler er døden for konsentrasjonen. Jeg må legge mobilen i stua mens jeg sitter et annet sted og leser, og jeg har funnet ut at lydbøker på trening fungerer fint for meg. 

Så for deg som nå kjenner at søren – 2023 skal bli året da jeg tar lesegleden tilbake, har vi samlet inn de beste tipsene fra noen av Norges ivrigste lesehester: Bokklubbens følgere i sosiale medier (for ja, de sosiale mediene har noe bra for seg også!). Kanskje kan de hjelpe deg?

 

En hyggelig lesesituasjon

Tre tips til deg som vil finne ro til å lese mer i 2023

Bokklubben-følgernes beste tips for å få en god lesevane:

1) Lag et ritual
Det kan hjelpe å lage en vane: Å lese et kvarter på senga før leggetid eller sette av 20 minutter om morgenen fungerer for noen. Andre gjør lesing til en hyggestund med en te- eller kaffekopp, et pledd og kanskje til og med stearinlys eller røkelse. 

2) Legg bort mobilen, slå av skjermen
Prøv «ikke forstyrr»-modus på mobilen eller legg den i et annet rom. Eller slå av TV-en og sett av én episodelengde, f.eks. 50 minutter, til boklesing. Det krever litt trening, men det fungerer. 

3) Prøv et nytt format og en ny lesesituasjon
Hvis du ikke har bok med deg, får du ikke lest når sjansen byr seg. Heldigvis er litteraturen bærbar. E-bøker og lydbøker utvider de mulige brukssituasjonene for litteratur. Det kan være enklere å få hørt den siste Harry Hole-boka til Jo Nesbø som lydbok mens du trener eller gjør husarbeid.