Meny

Fransk bestselger vinner Bokklubbens leserpris

Medlemmene våre har talt! «Å vanne blomster om kvelden» av franske Valérie Perrin er norske leseres favoritt, og vinner Bokklubbens leserpris 2022. Boka vinner over både Abida Rajas livshistorie og Jo Nesbøs siste krim.

Bildet viser bøkene som kom på første, andre og tredjeplass i
   Bokklubbens leserpris 2022: "Å vanne blomster om kvelden" av Valérie Perrin, boka om Abida Raja av Håkon
   F. Høydal og "Blodmåne" av Jo Nesbø.

Bøkene som kom på første, andre og tredjeplass i Bokklubbens leserpris 2022 (foto: Katrine Lunke)

2239 medlemmer fra hele landet stemte på sin favoritt, basert på en nominasjon gjort av våre redaktører. De utvalgte bøkene er alle personlige favoritter til redaksjonen og også blant de største bestselgerne fra 2022. Samtlige bøker har også vært hovedbok.

«Å vanne blomster om kvelden» fikk totalt 24,8 prosent av stemmene, foran Håkon F. Høydal og «Abida Raja: Frihetens øyeblikk» med 20,8 prosent og Jo Nesbøs «Blodmåne» med 13,4 prosent.

– For et år siden var Valérie Perrin og Abida Raja helt ukjente navn for de aller fleste av oss. Det er derfor ekstra hyggelig at disse to bøkene utmerker seg som de to store leserfavorittene til medlemmene våre. I utgangspunktet ulike bøker, en skjønnlitterær roman og en sakprosabok om et virkelig liv, men begge bøkene har det til felles at de er sterke og gode fortellinger om livet slik det leves, sier redaktør Erlend Sørskaar. 

Erlend og Ingeborg fra Bokklubben gir prisen til Oda Skard fra Cappelen Damm, som
   mottar prisen på vegne av Valérie Perrin.

Erlend og Ingeborg fra Bokklubben gir prisen til Oda Skard fra Cappelen Damm, som mottar prisen på vegne av Valérie Perrin (foto: Katrine Lunke)

Veldig gledelig

Prisen ble nylig delt ut. Det var Oda Skard, redaktøren til Valérie Perrin sitt norske forlag Cappelen Damm, som mottok prisen på vegne av forfatter:

– På vegne av forfatter, oversetter og forlag er det veldig gledelig å motta Bokklubbens leserpris 2022. Som redaktør setter jeg alltid stor pris på tilbakemeldinger fra lesere på bøkene vi utgir, og at nettopp denne boken ble stemt fram av Bokklubbens lesere, er inspirerende og motiverende. Det betyr at den er blitt lest og satt pris på av mange, akkurat slik jeg drømte om da jeg selv leste manuset første gang. Så tusen takk til alle dere som har stemt på «Å vanne blomster om kvelden», sier Skard.

Når vi bryter ned tallene på fylker er det det aldri en annen vinner enn enten «Å vanne blomster om kvelden», som vant i ti fylker eller «Frihetens øyeblikk», som vant i fem fylker. Bøker fra norske forfattere er også det som vi i Bokklubben anbefaler som hovedbok flest ganger i løpet av et år. Mest av alt er det de gode og brede fortellingene som berører leserne.

– Engasjerende historier vil alltid treffe leserne. Det er en fin bekreftelse å få når vi nå leter etter nye leseopplevelser medlemmene våre ikke klarer å legge fra seg. Vi lover å engasjere minst like mye i 2023 som vi gjorde i 2022, og alle år før det, sier Erlend.

 

Det er forskjeller på hvilke bøker som er mest populære rundt om i landet

Vi har også sett på hvordan populariteten til bøkene er forskjellig rundt om i landet. Med 32 prosent av stemmene er Agder eksempelvis der hvor størst andel lesere har gitt sin stemme til «Å vanne blomster om kvelden». Også i Rogaland og Møre og Romsdal fikk boka over 30 prosent av stemmene. Telemark er der hvor størst andel lesere – 30,5 prosent – har gitt sin stemme til «Abida Raja: Frihetens øyeblikk». Og Håkon F. Høydals bok om Abida Raja stikker seg typisk fram som vinner i «innlandsfylker» som nevnte Telemark i tillegg til Innlandet. Boka vinner også isolert sett i Østfold og Akershus (Ja, vi har brukt litt gamle og nye fylker om hverandre).

Her kan du se en oversikt over hvilke bøker som vant i de forskjellige landsdelene.

Jo Nesbø er interessant nok mest populær blant lesere utenfor Oslo og hadde faktisk ikke kommet høyt på lista hvis vi bare hadde spurt lesere i hovedstaden. Troms, Trøndelag, Møre og Romsdal og Buskerud er der hvor «Blodmåne» er mest populær. På samtlige av disse stedene kom Nesbøs siste krim på andreplass i leserpriskåringen.

«De kaller meg ulven» av Zeshan Shakar er også svært populær hos lesere over hele landet.

– At bøkene til Shakar er godt likt i Oslo vet vi, men det er veldig hyggelig å se at boka også er populær i så ulike områder som Vestfold, Agder og Vestland. Boka er riktignok mest populær i Oslo og minst populær i Nordland, sier Erlend avslutningsvis.

Valérie Perrin kunne dessverre ikke motta prisen selv siden hun befinner seg hjemme i Frankrike. Her forteller hun om sin siste roman som snart blir hovedbok i Bokklubben (Video: YouTube / Cappelen Damm)

Oda Skard mottok Bokklubbens leserpris 2022 på vegne av Valérie Perrin

Oda Skard fra Cappelen Damm mottok Bokklubbens leserpris 2022 på vegne av Valérie Perrin (foto: Katrine Lunke)

Disse bøkene ble nominert til Bokklubbens leserpris 2022:

1. Valérie Perrin - Å vanne blomster om kvelden (Fikk 24,8 prosent av stemmene)

2. Håkon F. Høydal - Abida Raja, Frihetens øyeblikk (20,8 %)

3. Jo Nesbø – Blodmåne (13,4 %)

4. Zeshan Shakar - De kaller meg ulven (11 %)

5. Kerstin Ekman - Løpe ulv (9,6 %)

6. Lars Elling - Fyrstene av Finntjern (6,8 %)

7. Nina Lykke - Vi er ikke her for å ha det morsomt (5,1 %)

8. Karin Fossum – Natteløperen (4,7 %)

9. Douglas Stuart - Unge Mungo (2,3 %)

10. Michel Houellebecq – Tilintetgjøre (1,5 %)

Erlend og Ingeborg viser hvilke bøker som kom på pallen til leserprisen
   2022

Erlend og Ingeborg viser hvilke bøker som kom på pallen til leserprisen 2022 (foto: Katrine Lunke)

Nå er det bare å glede seg til ny hovedbok fra Valérie Perrin

Og nå er leserprisvinner Valérie Perrin klar med ny bok. Denne har fått tittelen «De tre», og blir selvfølgelig hovedbok her i Bokklubben. Det er bare å glede seg! Vi har lest den, og vi ELSKER den!

De tre - Valérie PerrinNyTerningkast 5
Valérie Perrin

De tre

Valerie Perrin er en mester i å skrive fram sterke karakterer og hvordan valgene man tar former en. Denne gangen følger vi tre venner over tre tiår i en roman som er like sterk og brilliant som braksuksessen Å vanne blomster om kvelden.

  Les mer

Pris
384,-
Spar
55,-
Legg i