Meny

– Jeg håper mor ville vært stolt

Av Ingeborg Volan, direktør i Bokklubben

– Dette er jo slutten på reisen. Jeg håper alle får svar på det de lurer på, sier Lucinda Rileys sønn, Harry Whittaker.

Den britiske journalisten og komikeren er blitt vant til å omtales som «sønnen til…». For det er ikke noen liten jobb han har lagt bak seg: Femti millioner lesere over hele verden venter på å få slutten på Lucinda Rileys enorme historie om Pa Salt og de syv søstre.

– Det er historien om en helt spesiell mann og et bemerkelsesverdig liv. Og det er alt jeg kan si før boka kommer ut, sier forfatteren hemmelighetsfullt.

Fikk oppdrag av mor
Hans mor døde i 2021 etter fire års kreftsykdom. Familien håpet hele tiden at hun skulle bli frisk. Derfor fikk Harry Whittaker bare én samtale med moren, som han selv omtaler som Lucinda, om det store spørsmålet: Hva ville skje med historien dersom hun skulle dø?

– Hun kalte meg inn på rommet sitt en dag, og vi hadde en samtale om hvordan hun så for seg at historien skulle ende. Hun ba meg om å skrive den ferdig for henne. Det var nok de viktigste fem timene i mitt liv. Og etterpå snakket vi aldri om det igjen, forteller han.

Men ukjent med bokseriens søstre, oppveksten i det fasjonable hjemmet deres i Sveits og det gåtefulle rundt opphavet deres var han på ingen måte.

Ingeborg Volan og Harry Whittaker

Harry Whittaker ble intervjuet av Ingeborg Volan

Har Tiggy som favoritt

– Jeg har jo lest alle bøkene så snart de kom ut av Lucindas hode, i sin reneste form, om du vil. Og vi har snakket mye om dem i de ti årene hun skrev på serien. Så jeg kjente dem nok så godt som noen kan gjøre, sier sønnen. Hans egen favoritt-søster er Tiggy, som han mener minner mye om moren Lucinda.

Mor og sønn hadde også skrevet en serie barnebøker sammen i 2018-19. Dessuten fikk han hjelp fra Hollywood. For å forberede en mulig tv-serie hadde nemlig moren skrevet 30 sider dialog mellom det sønnen kaller «to sentrale karakterer», som ga en god pekepinn til noen viktige handlingselementer. Utover det måtte Whittaker stå på egne ben.

– Mange sier de er spente på om de kan se hva Lucinda har skrevet og hva som er mine ord. Men mor skrev jo ingenting av dette. Så det er mine formuleringer, alt sammen, smiler han.

Ingen flere gjemte Riley-bøker
Flere har lurt på om det finnes andre «gjemte manuskripter» etter Lucinda Riley. Det avviser Harry Whittaker at det gjør – heller ikke krimboka «Mordene på Fleat House», som kom ut i 2022, ble funnet i en skuff. Derimot var den en av flere romaner Lucinda Riley skrev på 1990-tallet under navnet Lucinda Edmonds. Og sønnen lover at flere av morens tidlige og mer ukjente bøker vil bli utgitt på nytt.

– Og neste måned skal jeg starte arbeidet på min egen roman, sier han spent.

Whittakers egen bok blir mer typisk britisk, humoristisk, «i ånden til Nick Hornby», som han sier. Det språket kommer mer naturlig til forfatteren selv – det var en utfordring å prøve å skrive som «Lucinda». Og snart får vi se om han har klart det.

Skriver for mamma
Det er stor ståhei og mye hemmelighetskremmeri rundt lanseringen av «Atlas». Ingen må vite hvordan det hele ender før boka er i salg 11. mai. Men at det sitter 50 millioner lesere i hele verden og venter på slutten, har ikke plaget Whittaker så mye underveis.

– Jeg følte hele tiden at jeg har skrevet for én person, og det var for mamma.

– Hva tror du hun ville sagt om det du har prestert?

– Hun ville sikkert ha sagt at «jeg ville ikke formulert meg på akkurat den måten», fleiper Harry Whittaker.

– Men jeg håper jo at hun ville vært stolt.

Harry Whittaker og Lucinda Riley - Atlas