Min side Kundeservice Bli medlem

Fem boknyheter du må få med deg, ukas anmelderfavoritter - og det vi gleder oss til

Uværet Hans og kunstig intelligens setter sitt preg på litteraturen. Den danske forfatterkometen Thomas Korsgaard er tilbake med et smell. Og: Fem ting vi gleder oss til i uka som kommer!

Skrevet av:
Publisert:

Det skjer utrolig mye spennende i bøkenes og lesingens verden hver uke. Her er noen saker vi i Bokklubben har festet oss særlig ved i det siste:

  • Ekstremværet Hans stopper Peer Gynt: For første gang på 35 år har Peer Gynt-festivalen på Gålå måttet avlyse flere arrangementer. Det er ekstremværet Hans som har gjort det umulig å fremføre de siste forestillingene i årets oppsetning, som for øvrig er Aksel Hennies siste sesong som Peer. 
  • Kunstig intelligens utfordrer forfatterskap: På Amazon finner forfatter Jane Friedman en rekke bøker oppført med henne som forfatter. Problemet er bare at hun aldri har skrevet disse bøkene! Hun tror de er skrevet ved hjelp av kunstig intelligens, men har slitt med å få Amazon til å fjerne bøkene eller henvisningen til henne. Les om Friedmans kamp for å bare få være forfatter av bare sine egne bøker på nettsiden hennes
  • ...og nå kommer reglene mot KI-oversettelser: Flere norske agenturer, altså de som selger rettighetene til bøker til utlandet, legger inn klausuler i sine kontrakter for å hindre automatiske oversettelser av verkene til andre språk, melder bransjebladet Bok365. Kunstig intelligens var et av de store temaene på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer før sommeren, så dette er nok bare starten på diskusjonen om mulighetene og utfordringene kunstig intelligens representerer for litteraturfeltet. 
  • Hvem blir egentlig forfattere? I feministisk filmkritikk finnes Bechdel-testen som en vurdering av kvinners plass i filmen. Nå har den danske forfatteren Glenn Bech lansert "Bech-testen": Er forfatteren i slekt med andre kulturfolk, bor hen i hovedstaden eller har hen over gjennomsnittet mye penger? Poenget er å peke på at svært mange forfattere kommer fra øvre middelklasse. Les mer om testen i Klassekampen her.
  • Hva slags bøker anbefales egentlig på TikTok? #BookTok og #Bookstagram har blitt fenomener i bokbransjen de siste årene. På de sosiale mediene Instagram og TikTok finnes det egne subkulturer for lesehester (du finner selvsagt Bokklubben begge steder også, følg oss gjerne!). Men hvilke bøker anbefales her, og hvor stort litterært mangfold bidrar dette til? Det er tema for en interessant artikkel fra Norsk Barnebokinstitutt.
Peer Gynt-festivalen måtte melde avlysning på Facebook denne uka.
Instagram er en populær kanal for å dele boktips. Men hva slags bøker blir faktisk
         anbefalt der?

Ukas anmelderfavoritter:

Dette gleder vi oss til i uka som kommer:

  • Kristopher Schau utgir barnebok - om bæsj! Les mer i dette intervjuet i Aftenposten
  • "Norges Astrid Lindgren" er redaktør Runhilds betegnelse for forfatter Maria Parr. Hun slipper boka "Oskar og eg" nå i helga - Runhild har lest, og lover at dette er en klok, varm og morsom høytlesningsbok for både store og små. 
  • Forfatterlegenden Joyce Carol Oates kommer til Litteraturhuset i Oslo. Programmet finner du her
  • Litteraturhuset i Bergen slipper høstprogrammet sitt fredag 18. august
  • ...og sesongen for høstfester og -lanseringer hos forlagene starter denne uka. Det betyr at bokhøsten 2023 offisielt er i gang! Følg Bokklubben på Facebook og Instagram for å være med oss på fester og forfattermøter utover. 

 

Skjer det noe spennende i litteraturens og bøkenes verden som du vet om? Tips meg gjerne på e-post ingeborg@bokklubben.no

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv