Min side Kundeservice Bli medlem

Lars Mytting og Simon Stranger er tilbake

Og sjekk kritikkene til "Min skam" av Nadia Ansar. Her er ukas bok-høydepunkter.

Skrevet av:
Publisert:

Anmelderfavorittene denne uka:

Endelig er Skråpånatta her. Lars Myttings avslutning av Hekne-trilogien må sies å være det mest etterlengtede bokslippet i norsk litteratur på noen år. Den har selvsagt vært hovedbok i Bokklubben og er nå på vei ut til medlemmene. Men nå er anmeldernes dom klar!

Vi gleder oss skikkelig til å lese!

Lars Mytting. Foto: Svein Finneide
  • Nadia Ansar er psykolog og forsker, og "så mye mer enn kona til Abid Raja", som Dagbladets Andreas Wiese poengterer. Hun lanserte boka Min skam denne uka.

    • Kritikerne er svært begeistret for det som blir kalt "en viktig bok" (Dagbladet, terningkast seks), "en fortelling mange kan lære av" (VG, terningkast fem) og "en klok selvbiografi om vanskelige opplevelser" (Aftenposten). NRKs Knut Hoem er mer avmålt og mener boka er i overkant tro mot kjendisbiografi-konvensjonene. 

    • Bokklubbens redaktør Bente er blant de mer begeistrede, og beskriver dette som en velskrevet bok om en jentes kamp for å bli frigjort fra et patriarkalsk samfunn. Dette blir hovedbok for fakta-elskere i Bokklubben veldig snart, det er bare å glede seg. 

    • Mange vil lese boka som en frittstående fortsettelse av Abid Rajas Min skyld og Abida Rajas Frihetens øyeblikk, som har vært to av de siste årenes mest leste bøker i Norge. Men du trenger absolutt ikke ha lest en av de andre bøkene fra samme familie for å ha glede av denne!
  • Simon Stranger skrev seg inn i norske leseres hjerter med Leksikon om lys og mørke fra 2018. Han vant Bokhandlerprisen og ble plutselig en av Norges ledende forfattere med historien om sin jødiske svigerfamilie og deres liv og flukt under andre verdenskrig, parallelt fortalt med historien om Henry Rinnan og andre ledende nazister i Trøndelag. Nå er Stranger tilbake med en ny historie fra samme periode. Museum for mordere og gjerningsmenn handler om drapene på det jødiske ekteparet Feldmann i 1942 og om grenselosene på det indre Østlandet. Adresseavisen gir et begeistret terningkast seks, mens Dagbladet og Bok365 mener dette fortjener terningkast fem. VGs anmelder mener dette er "smertefull lesning" (terningkast fire)

  • Med Skammen har nobelprisvinner Annie Ernaux har begått et av sitt forfatterskaps største verk, skriver Adresseavisen-anmelder Vigdis Moe Skarstein. Hun gir terningkast seks til beskrivelsen fra tolvåringens liv, som ifølge Moe Skarstein er "en personlig historie. Det er et tidsbilde. Det er en refleksjon rundt språk, litteratur og identitet. Det er glitrende."

  • Elon Musk er en av vår tids rikeste og mektigste menn. Men hvem er han egentlig? Det gjør den velkjente biografi-forfatteren Walter Isaacson et forsøk på å finne ut i Elon Musk. Anmelderne viser til en bok som er full av interessante anekdoter - men som kanskje ikke er en særlig god bok. Biografien får terningkast tre i både VG og Dagbladet. Er du nysgjerrig på noen høydepunkter fra boka, er de referert i en større sak i VG.

  • "Det verste med Jonas Bals sitt grundige og velskrevne storverk om fascismen, er at det er dagsaktuelt". Det skriver Dagbladet-anmelder Andreas Wiese om boka Våre kamper. Mot rasisme og fascisme 1865-1940, og mener forfatterens gjennomgang av både fascismen og antifascismens historie står til terningkast fem.

  • Tegneserier kan av og til få uttrykt det som er vanskelig å sette ord på. Martin Ernstsens ble kjent for mange med sin tegnede versjon av Sult av Knut Hamsun. I sin nye bok, Men hvem er du?,  beskriver han hvordan det er å miste en far til demenssykdom. Professor Willy Pedersen skriver i Morgenbladet at Ernstsen nok en gang makter å bruke tegneserieformatet til å behandle krevende stoff på en ny måte. 

Nytt fra bøkenes og lesingens verden:

  • Mye snakkes om nedgangen i lesing blant barn og unge. Men hva vet vi egentlig, og hva burde vi visst mer om? Jeg fikk være gjest i podkasten til Norsk Barnebokinstitutt og snakke om leseglede for de yngste - lytt gjerne her! (Advarsel: Dette er ganske nerdete.)

  • Apropos fakta om lesing blant barn og unge: De liker godt å lese når boka er spennende, men sliter med konsentrasjonen om lengre tekster. Dette og mye mer kan vi lære av den nyeste Ipsos-undersøkelsen om lesing i denne målgruppa, som du finner gjengitt hos Forleggerforeningen.

  • Debutanter vi følger med på: Håkon Marcus gikk ut med mastergrad som barnebok-forfatter fra Norsk Barnebokinstitutt i 2022. Nå debuterer han med Villdyr, første bok i en fantasyserie om Embla på 13 år. Hun tror hun er ei helt vanlig jente fra Oslo, men en vakker dag får hun vite at hun tilhører "hamløperne". 

Dette gleder vi oss til i uka som kommer:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv