Min side Kundeservice Bli medlem

Klarer Jørgen Jæger sette verdensrekord i bokhandel-besøk?

Og kan gamle Nasjonalgalleriet bli et eget Fantasiens Hus? Mens det er få nye bøker i anmeldernes spalter denne uka, er det desto mer som skjer på boknytt-fronten.

Skrevet av:
Publisert:

Ukas anmelderfavoritter:

  • Maja Lunde og Lisa Aisato tegnet og skrev seg inn i mange familiers hjerter med Snøsøsteren. Nå er tredje bok i det som skal bli en årstidskvartett klar. Vindmakeren har handlingen sin lagt til sommeren. "Stort livsdrama og intense følelser" er dommen fra VGs anmelder, som triller terningkast fire. Det samme gjør Dagbladet, som mener boka er en estetisk nytelse, men at historien er i overkant lys og luftig. Aftenposten mener Lunde og Aisato vet inderlig godt hvilke strenger de skal spille på for å berøre hele familien. Vi tipper boka kommer til å ligge under ganske mange av landets juletrær om noen måneder!


  • Det er ti år siden sist Frode Grytten ga ut en roman. Men nå er Bikubesong-forfatteren endelig tilbake. Den dagen Nils Vik døde omhandler den siste dagen i livet til en vestlandsk ferjemann. Bergens Tidendes anmelder er begeistret og gir fem av seks mulige hjerter. Bokklubben-redaksjonssjef Erlend Sørsgaard mener også dette er en av høstens beste leseopplevelser. Her er det bare å glede seg.


  • Anne Cath. Vestly er høyt elsket av mange norske lesere, inkludert denne Bokklubben-sjefen. Nå foreligger en ny biografi signert Anne Helgesen. Dagbladet karakteriserer boka som et rørende portrett av en multikunstner (terningkast 4). 

Nytt fra lesingens verden:

  • Krimforfatter Jørgen Jæger har skyhøye ambisjoner for lanseringen av sin nye bok, Skjebnedøgn. Intet mindre enn 479 stopp - alle landets bokhandlere - står på besøkslista til den populære forfatteren. Startskuddet for "Tour de Jæger" går 25. september i Vadsø og avsluttes lille julaften. Hvis Jæger lykkes med prosjektet, blir det en ganske soleklar norgesrekord, melder Bok365. Er du Jæger-fan bør du altså ha gode sjanser til å treffe forfatteren i løpet av høsten. 

  • Hva bør skje i gamle Nasjonalgalleriet i Oslo? Forfatter Arne Svingen tar til orde for et Fantasiens hus for å løfte lesegleden blant barn og unge. Les mer hos Aftenposten

  • Bør bøker vurderes med terningkast? Spørsmålet er aktuelt etter at NRK fra denne uka har innført terningkast på anmeldelser av kunst og litteratur (andre kulturelle uttrykk har hatt terningkast hos allmennkringkasteren i flere år). Mange av kritikerne selv er skeptiske, og Morgenbladet oppsummerer diskusjonen i denne artikkelen.

  • Og apropos litteraturkritikk: Tidsskriftet Prosa (utgis av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening) ville finne ut om det er forskjell på hvordan kritikere med og uten minoritetsbakgrunn anmelder bøker om rasisme og diskriminering. Derfor ga de to kritikere i oppdrag å anmelde de samme bøkene. Problemet er bare at kritikerne selv ikke fikk vite at de var del av dette eksperimentet, noe som har ført til at anmelder Nora Warholm Essahili har trukket sine anmeldelser. Saken er omtalt i Klassekampen.

Jørgen Jæger. Foto: John Andresen
Jørgen Jæger. Foto: John Andresen
  • Booker-prisen er en av verdens mest anerkjente litteraturpriser. Så hvem mener juryen har skrevet årets beste bøker? Kortlista er klar, og hele to debutanter har funnet veien gjennom nåløyet. Se hele lista hos Bok365.

  • I George Orwells klassiker Animal Farm illustreres makt og korrupsjon gjennom dyrelivet på en bondegård. Samme grep finner vi i den siste romanen til NoViolet Bulawayo. Den gamle hesten er nylig kommet ut på norsk, og her plasseres Zimbabwes ekspresident Robert Mugabe i rollen som en despotisk hest som hersker over de andre dyrene på gården. Bulawayo var den første svarte, kvinnelige forfatteren som kom på kortlista til den internasjonale Bookerprisen etter debuten Vi trenger nye navn, og også denne romanen fikk plass på den eksklusive lista i fjor. Morgenbladet har gjort et intervju med forfatteren hvis du er interessert i å lære mer. 

  • Debutanter vi følger med på: Maria Olerud (ujevn, men lovende novellesamling ifølge NRK)

Dette gleder vi oss til i uka som kommer:

  • Kapittelfestivalen i Stavanger fortsetter til søndag 24. september. Blant høydepunktene den siste helga: Frode Grytten, Helene Flood i samtale med forfatter Hilde Rød-Larsen om begrepet skam, en masse barnearrangementer og - ikke minst - feiring av 70-årsdagen til Lars Saabye Christensen. Hele programmet finner du her.

  • Høstens suksessforfatter Lars Mytting møter forfatterkollega Marie Aubert til samtale om sammenvevde skjebner i litteraturen på Litteraturhuset i Oslo på onsdag.
  • Er du glad i dikt? På Litteraturhuset i Bergen blir diktene til den franske samtidspoeten Leslie Kaplan diskutert av ingen ringere enn Hanne Ørstavik og Anne Oterholm - de to norske forfatterne har nemlig gjendiktet henne. Samtalen skjer på Litteraturhuset i Bergen på torsdag.

  • Ytringsfrihetsfestivalen Stockmanndagene i Trondheim pågår fra 28. til 30. september. Informasjon og program finner du her.

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv