Min side Kundeservice Bli medlem

Årets mest sensasjonelle debutbok

Forlagene nærmest sloss om å få utgi debutboka til Oliver Lovrenski. Anmelderne er ekstatiske. Og: Er norske forfatteres bøker brukt i kunstig intelligens? Her er de viktigste lesenyhetene fra den siste uka.

Skrevet av:
Publisert:

Anmeldernes favoritter denne uka:

  • "En enestående debut om vold, rus, venner og oppvekst" skriver VGs anmelder om Da vi var yngre. Debutboka til 19-årige Oliver Lovrenski fra Oslo har tatt anmelderne med storm de siste dagene. Boka om en guttegjeng med en mildt sagt belastet oppvekst har vært mye snakket om i bok-kretser de siste månedene, etter at flere forlag ønsket å utgi den. Nå får Lovrenski terningkast seks i VG, NRK ("årets litterære debutant") og BOK365. Aftenposten sier at "hver setning vibrerer". Dagbladet og Adresseavisen gir terningkast fem.

    • Jeg har lest og er helt enig med anmelderne - en kort, intenst bok med en særegen skrivestil jeg ikke har sett maken til siden Zeshan Shakars debut Tante Ulrikkes veiJeg forstår også godt de som trekker linjene til Beatles av Lars Saabye Christensen. Her er det bare få lest, folkens!

    • Den unge forfatteren har selv bakgrunn fra miljøer som likner de han skriver om. Du kan bli litt kjent med ham gjennom dette intervjuet i VG.
Forfatter Oliver Lovrenski. Foto: Jarli Jordan
  • Olaug Nilssen er tilbake! Gjennom flere romaner har hun skildret livet med et sterkt autistisk barn. Dette er også den tematiske rammen for Uønska åtferd. Dagbladets anmelder mener Nilssen åpner lukkede rom, selv om det koster, og triller terningkast fem. NRKs anmelder er helt enig i både vurderingen og antall øyne på terningen, det samme er Adresseavisen.

  • Ute er både navnet på hovedpersonen og tittelen på Einar Stensengs nye bok. Vi møter en mamma på barnefri-uke i en skildring av "kokain og knulling i middelklassen," som NRKs begeistrede anmelder beskriver det - hun mener denne boka rett og slett fortjener terningkast seks!

  • Katti Anker Møller var en av norsk kvinnebevegelses store skikkelser. For drøyt hundre år siden kjempet overklassekvinnen fra Fredrikstad for abort, arverett for barn født utenfor ekteskap og andre saker vi i dag tar for gitt. Nå har Hege Duckert skrevet biografi om denne foregangskvinnen, og Dagbladets anmelder gir et begeistret terningkast fem

Nytt fra bøkenes verden:

  • Hva gjør KI med litteraturen? Minst 41 norske forfatteres bøker er brukt til å trene opp språkmotorene hos flere ulike internasjonale aktører innen kunstig intelligens (KI). Det viser kartlegginger gjort av VG og forfatterforeningen. "Rett og slett tyveri," sier forfatter Gert Nygårdshaug til Klassekampen. Flere forfattere og forleggere er sterkt kritiske til at åndsverk brukes på denne måten uten kompensasjon, og debatten om regulering er i gang. I USA har kjente forfattere som John Grisham og Michael Chabon sluttet seg til flere ulike søksmål mot aktører på dette feltet, skriver New York Times

    • Etter analyser gjort av KI har den svenske krimdronningen Camilla Läckberg blitt anklaget for å ikke være "mor" til alle sine egne bøker. Har en annen forfatter - nemlig Pascal Engman - vært skyggeforfatter på to av krimsuksessene hennes? Det er spekulasjonene i Sverige etter at AI-analyser av Läckbergs verk viser inkonsistent skrivestil. Både Läckberg selv og Engman avviser disse spekulasjonene i avisen Aftonbladet

  • "Boksalget ikke bare faller, det stuper." Det er overskriften på en stor artikkel der Morgenbladet går inn i utviklingen i det norske boksalget det siste tiåret. I bransjestatistikken ser avisa at antallet solgte papirbøker i Norge er falt med 40 prosent siden 2012 - mens lydbokstrømming har blitt en stor aktør.

    • Så hvor er tiltakene som skal fremme leselysten i Norge? Flere aktører i bokbransjen går nå i bresjen for en økt satsing på skolebibliotekene. Bonniers forlagsdirektør Alexander Even Henriksen tar i et VG-innlegg til orde for et skikkelig skolebibliotek-løft, og mener norske myndigheter er forbløffende passive. 

  • Sagaen om Isfolket kommer tilbake! Margits Sandemos sagnomsuste - og omdiskuterte - bokserie får to oppfølgerromaner, ført i pennen av forfatter Hilde Susan Jægtnes. Jeg har forlengst bekjent min kjærlighet til disse bøkene, så jeg gleder meg i alle fall. 

Det vi gleder oss til i uka som kommer:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv