Alt om fantasy-litteratur
Fra Brødrene Løvehjerte til Dune, og fra sjøormen Ruffen til dragen Viserion: Fantasy-sjangeren byr på leseopplevelser
for
barn, ungdom og voksne.
Fantasy for nybegynnere
Du må ikke like drager og sverd for å elske fantasybøker. Sjangeren har (minst) tre hovedkategorier. Sjansen er stor for at du liker minst en av dem.
1. High fantasy. Den mest kjente gruppen fantasy-bøker. Forfatteren skaper en egen verden med sin egen indre logikk. Du møter ofte vesener av ulike raser og typer, og magi er ofte en anerkjent del av verdenen. Kjente eksempler: J. R. R. Tolkiens bøker "Hobbiten" og "Ringenes herre", "Dune" av Frank Herbert, "Game of Thrones" av George R. R. Martin, "Odinsbarn" av Siri Pettersen.
2: Urban fantasy. Vi befinner oss i vår egen verden, men det finnes et eget lag av magi, overnaturlighet eller superkrefter bare noen få vet om. Kjente eksempler: "Harry Potter" av J. K. Rowling, bøkene til Neil Gaiman, "Pippi Langstrømpe" av Astrid Lindgren.
3. Skrekk- og grøsserlitteratur. Det finnes noe overnaturlig og ikke minst skummelt i vår verden, og det kommer for å ta oss! I denne sjangeren kan vi møte vampyrer, varulver, zombier eller andre monstre. Og det finnes varianter der monstrene ikke er så skumle heller. Kjente eksempler: "Frankenstein" av Mary Shelley, "Den vesle vampyren" av Angela Sommer-Bodenburg, "La den rette komme inn" av John Ajvide Lindqvist.
Hør spesialepisode om fantasy-litteratur i Bokklubbens podkast. Gjester er forfatterne H. L. Phoenix og Catharina Wandrup.
De største klassikerne i fantasy-litteraturen
J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien skapte både en verden og en sjanger. Hans bøker om hobbitene Bilbo, Frodo og vennene deres,
trollmannen Gandalf og kampen mot den onde Sauron er grunnsteinen for det meste av moderne fantasylitteratur.
C. S. Lewis
Han fant på verdens beste klesskap. Skaperen av "Drømmen
om Narnia" og de andre bøkene fra Narnia-universet
var i tillegg en god venn av Tolkien.
Jules Verne
Til lands, til vanns og i lufta med. Denne franske
forfatteren så det magiske i vår egen verden, og
hans bøker om "En verdensomseiling under havet," "Fra jorden til månen" og "En reise til jordens indre" regnes som forløpere
til science fiction-sjangeren.
Bing & Bringsværd (samlenavn for fellesutgivelser fra Jon Bing og Tor Åge Bringsværd) regnes som stamfedrene til norsk fantasylitteratur og science fiction. På 1970-tallet oppfant de begrepet "fabelprosa" som et norsk samlenavn på fantasy-sjangeren. Og ikke minst: De redigerte Bokklubbens store fabelprosa-antologier!
Astrid Lindgren
Mio, Pippi, Ronja og brødrene Løvehjerte: Astrid Lindgrens fantastiske barnebøker har åpnet døra til fantasi-litteraturens
verden for generasjoner av barn.
Ferske fantasyfavoritter
"Fantasy som ikke er fantasy"
Anbefalte bøker for deg som tror du ikke liker fantasy, men som kan tenke deg å utforske noe som ligger i grenselandet. For kanskje liker du mer enn du tror?
Lesernes fantasy-favoritter:
Vi spurte Bokklubbens følgere i sosiale medier om hvilke fantasy-bøker de vil anbefale. Det er mange! Her bør det være noe for enhver smak.