Tøffe tak i arbeidernes slag om Nord-Sverige
Elsket du «Koke bjørn», eller lo du deg fillete av «Populærmusikk fra Vittula»? Nå er Nord-Sveriges store forfatter Mikael Niemi tilbake.
Skrevet av: Runhild Skjølaas
Publisert: 15. februar 2024
Storsuksessen Koke bjørn handlet om 1800-tallet og læstadianismen. Nå har vi forflyttet oss til 1930. Med Stein i silke har Mikael Niemi mye på hjertet. For det handler om arbeidersamfunnet i Pajala, og om forfatterens egen slekt.
De skikkelig harde 30-åra
– I 1930 kom det en stor vei-streik i Pajala, og hele samfunnet ble forandret. Fra et føydalt system der arbeiderne ikke hadde noe som helst å si, vokste det av denne streiken en sterk arbeiderbevegelse fram på bare et år. Det var store motsetninger, dramatikk og konflikter som fortsatt påvirker Pajala i dag, forteller Niemi.
Arbeiderkamper kjennetegnet mange samfunn på starten av 1900-tallet. Niemi mener frontene var enda hardere i Nord-Sverige enn andre steder.
– Min egen slekt har vært innblandet i disse hendelsene. Det har jo gjort det veldig interessant for meg å gjøre denne boken, forteller han
Forfatteren skuer bakover
Som forfatter tenker han at «Stein i silke» skiller seg fra de tidligere bøkene hans, kanskje særlig Populærmusikk fra Vittula.
– Dette er sånt man skriver når man blir eldre. Og jeg er nå 64 år. Dette handler ikke bare om jeg, meg, som mange unge forfattere skriver, som jeg selv skrev da jeg var ung. Nå handler det om "oss," "vi." Hvordan ble "vi" til? Hvordan ble vårt folk formet av de kreftene som omgir oss? Det kan man oppleve når man ser bakover. Da har man mer erfaring og følger de lange linjene, reflekterer Niemi.