– Jeg så for meg et menneskehode i haugen med smalahove
Da Randi Fuglehaug første gang skrev krim fra hjembygda Voss, var hun svært bekymret for hva sambygdingene skulle si. Men både de og leserne har omfavnet lokaljournalist Agnes Tveit.
– Hovedpersonen er rå, frekk og freidig, og så liker jeg det bygdepolitiske bakteppet, mener Bokklubbens redaktør Bente Einan Eriksen om bøkene til Randi Fuglehaug.
Forfatter Fuglehaug kommer fra Voss og bor i Oslo, og må sies å tilhøre et svært produktivt forfattersegment. De siste fire årene har hun jobbet annenhver uke med ungdomslitteratur og annenhver uke med krim. På denne måten har hun snart utgitt 11 bøker på fire år og skapt både et ungdomsbokunivers (Halve kongeriket, kanskje bedre kjent som netflixsuksessen Royalteen) med Anne Gunn Halvorsen, og nå er hun klar med tredje bok i krimserien om Agnes Tveit: Skallebank.
– Jeg liker puslespillarbeidet som krimforfatter, å legge ut små spor underveis. Men jeg liker også vekselarbeidet med ungdomslitteratur. Slik unngår jeg å gå lei, forteller Fuglehaug.
I likhet med de to forrige bøkene er handlingen i Skallebank lagt til et spesielt arrangement på Voss.
Som krimleser bedyrer forfatteren at hun selv ikke er glad i bestialske drap og groteske handlinger. Derfor mener hun at hun vanligvis skriver krim som også funker for lesere som i utgangspunktet ikke leser så mye krim. Men så hadde hun en visjon:
– Første bok skjer på Ekstremsportveka og andre bok på Vossajazz. Så jeg hadde alltid tenkt at tredje bok må skje på det mest vossiske av det vossiske, smalahovesleppet om høsten. Ingenting skriker Voss som smalahove – og ingenting skriker krim som avhogde hoder. Og tidligere var det i alle fall slik at gamle bønder satt i et telt på smalahovesleppet og svidde av sauehodene på gamlemåten, over åpen ild. Tenk om det hadde dukket opp et menneskehode i haugen?
Og dermed er scenen satt for lokaljournalist Agnes Tveits nyeste sak. Og Agnes Tveit er en heltinne Bokklubbens redaktører har svært stor sans for: Lite selvhøytidelig, pragmatisk, men også med sine egne ting å styre med. I denne boka er hun blitt politisk journalist, og det viser seg å finnes en hel del lokalpolitiske intriger i vossesamfunnet også.
Voss er perfekt for krim, hevder Fuglehaug. Stedet er smått nok til at mange kjenner hverandre og bygdedyret finnes, men det er internasjonalt nok til at du har litt gjennomtrekk. Og det skjer en del der, så det er mange muligheter, mener forfatteren.
Men hun var jo i tvil: Hva ville vossingene si? Derfor var lettelsen stor da lokalavisa Hordaland etter første bok om Agnes Tveit skrev at «denne boka har Voss ventet på». Og etter bok to ble det enda bedre.
– Overskriften sa at «Bergen har Varg Veum, men Voss har Agnes Tveit».
Hør hele intervjuet med Randi Fuglehaug i Bokklubbens podkast: