De kriminelt gode leseopplevelsene
Det er ikke bare til påske vi liker å lese krim. Krimromaner er den desidert mest populære boksjangeren året rundt. Vi i Bokklubben utforsker en ny boksjanger hver måned i 2024 og i mars kaster vi oss over mord og mysterier!
Gleden ved å løse krimgåter
Du trenger ikke leve farlig for å oppleve spenning. Bli med på nervepirrende oppdrag, skumle mysterier og underholdende
skurkejakt mellom to permer.
Kriminalromansjangeren rommer mange typer bøker, fra politikrim og detektivromaner,
til kodeknekker-krim, historisk krim, spionromaner og humoristiske kosekrimmer. De har til felles at de er vanskelige å legge
fra seg før siste side er lest.
Redaktørenes beste påskekrim-tips
Erlend, Runhild og Bente leser hundrevis av bøker for å plukke ut de vi vil anbefale dere.
Til påske leser vi gjerne krim, og blant vårens utgivelser anbefaler vi både gode, gamle helter og noen nye bekjentskaper som begeistrer og ga mersmak.
Årets Rivertonpris til Anne Holt. Vi gratulerer!
Siden hun gikk rett inn i toppsjiktet i norsk krimlitteratur med debutromanen
Blind gudinne i 1993,
har Anne Holt og hennes hovedperson Hanne Wilhelmsen holdt leserene på tå hev i foreløpig 12 bøker. Allerede andre bok, Salige
er de som tørster, ble beæret med Rivertonprisen. Nå har hun fått sin andre Rivertonpris for Tolv utemte hester.
Mesteren av øy-mystikk
Mesteren av mord og mysterier på Öland, Johan Theorin, slo av en prat med Bokklubben da han gjestet Krimfestivalen i Oslo.
Theorin vokste opp med sommerferier hos besteforeldrene på Öland, der han ble underholdt med røffe og mystiske historier. Bestefaren ble inspirasjon til hans originale detektiv, den pensjonerte skipskapteinen Gerlof. Les om forfedrene og Ölands betydning for forfatterskapet, den nye krimromanen Bumerker og mye mer.
Kontrakten med leseren
Skrevet av: Erlend Sørskaar
Publisert: 06. mars 2024
Forfattere, kanskje særlig krimforfattere har en kontrakt med leserne sine. Skriver man en krimroman så skal avtalen mellom leser og forfatter opprettholdes. Skjer det et drap (og det bør det) så må saken også oppklares. Og det skal være mulig for leseren å trekke sine egne slutninger og hypoteser. Man trenger slett ikke klare å løse krimgåten, men man skal forstå og godta hvordan etterforskeren kommer fram til løsningen på det enkelte mysteriet.
Men dette er langt fra nok for å skrive en god krimroman. Da må det pustes liv i historien, man må tro på menneskene, man må tro på forbrytelsen og forbryteren. Det må være et miljø man blir nysgjerrig på, et miljø man har lyst til å tilbringe tid i. Og, for at jeg skal være fornøyd må det være en hovedperson jeg ikke bare tror på, men jeg må ha noe igjen for å være sammen med vedkommende den tiden det tar å lese en bok, eller i mange tilfeller en hel serie.
Det hører selvsagt med til sjeldenhetene at alle disse kriteriene inntreffer samtidig, men av og til skjer det. Jeg har nemlig akkurat hatt en slik opplevelse, der alt det ovenstående inntreffer. En krimroman der alle tråder nøstes opp og der det er svært godt å være for en leser fra første til siste side. Og enda har jeg ikke nevnt språket, for det er også i en helt egen klasse.
Du har kanskje allerede gjettet det, men denne opplevelsen har du altså muligheten til å oppleve du også. Håkan Nessers Det kom et brev fra München er en slik krimroman. En krimroman som oppfyller kontrakten med leseren og som har alt.
Gled deg!
Krimsnakk i Bokklubbens podkast
Sammen med aktuelle gjester vil redaktørene i Bokklubben gi lesingen et løft. Vi vil inspirere til leseglede og nye leseopplevelser!
Hør redaktørene i Bokklubben og kjente forfattere snakke om krimbøker og mye mer i Bokklubbens podkast!
Den gjeve Rivertonprisen
Rivertonprisen er den soleklart gjeveste krimprisen her i landet og nå er de nominerte til Rivertonprisen 2023 klare. Dette er de beste krimbøkene fra i fjor:
Karin Fossum: Farvel, Farah Diba
Fossums skrivende, stødige klo er fortsatt helt unik i denne utradisjonelle
kriminalhistorien, med spennende og overraskende dype blikk inn i forbryterens verden.
Anne Holt: Tolv utemte hester
Holts tolvte roman om Hanne
Wilhelmsen er et overskuddspreget, rikt forgreinet kriminalmysterium med mange svinger og omdreininger som stilsikkert
leverer til siste side.
Ingar Johnsrud: Patrioter
Johnsrud sparer virkelig ikke på virkemidlene i denne godt komponerte
og uhyre spennende "dommedagssaga", der demokartiet er under press, både utenfra - og innenfra.
Nikolaj
Frobenius: Utryddelsen
Frobenius' korthugde psykologiske thriller har elegante vendinger, og en dirrende uhyggestemning
– ladet av hovedpersonens livsanskuelse – bygger seg opp.
Jørn Lier Horst og Thomas Enger: Offer
Horst og Engers femte samarbeidsprosjekt er sømløst, med stemningsfulle detaljer, overraskelser og cliffhangers, en sjangerbevisst
pageturner.
Hedres med revolvere, dolker og glassnøkler
I Norge deler Rivertonklubben ut Rivertonprisen hvert år. Klubben og prisen er oppkalt etter kriminalforfatter Svein Elvestads pseudonym Stein Riverton. Hans roman Jernvognen regnes fortsatt som en av de beste norske kriminalromanene noensinne. Torsdag 14. mars får vi vite hvem som er årets vinner. Se de nominerte til Rivertonprisen her.
Glassnøkkelen går til beste kriminalroman i Norden skrevet på svensk, dansk, finsk, islandsk eller norsk,
mens de i England har de The International Dagger for årets beste krim oversatt til engelsk. Prisen er oppkalt etter Dashiel
Hammetts roman The Glass Key.
Den amerikanske Edgar Awards heter egentlig Edgar Allan Poe Awards
og deles ut årlig til den beste amerikanske krimboka, -filmen, -tvserien, -novellen og -skuespillet.