Min side Kundeservice Bli medlem

Den blomstrende natur-litteraturen

Naturen har sin naturlige plass i litteraturen, og vi har samlet et knippe bøker der naturen er hjertelig til stede.

Skrevet av:
Publisert:

Maja Lunde tok verden med storm med sin klima-kvartett, Bienes historie, BlåPrzewalskis hest og Drømmen om et tre. Hun står på skuldrene til Knut Faldbakken , som skrev såkalt cli-fi (kort for 'clima change fiction' eller klimaromaner på godt norsk, altså romaner om menneskeskapet klimaendringer) allerede på 1970-tallet.  De to Uårbøkene er fortsatt skremmende aktuelle.

Gert Nygårdshaug var også tidlig ute med miljøbevissthet i Mengele Zoo (1989), første bok i Mino-serien

Islandske Auður Ólafsdóttir vant den Islanske bokhandlerprisen for Eden – en underholdende, klok og medrivende roman om alt fra metoo og klimautfordringer til utdøende språk og lengselen etter fellesskap. 

Arvejord av finlandssvenske Maria Turtschaninoff, tar oss med på en flere hundre år lang slektssaga i Østerbotn. Familienpå Neverbacka som vi følger fra første spadetak på 1600-tallet lever av og med naturen, blant gylne multer, magiske myrer, mystiske dyr og skogsvesener. «Denne bør du lese. Det er tidlig, men «Arvejord» kan bli den beste boka jeg anmelder i år,» skriver anmelder Steinar Brandslet i Stavanger Aftenblad og gir terningkast 6.

I Kerstin Ekmans mesterverk av en (liten) roman, Løpe ulv, er naturen en viktig karakter i fortellingen. "Naturskildringene er med på å heve den litterære kvaliteten til aller ypperste nivå," skriver VGs anmelder Sindre Hovdenakk og gir terningkast 6.

Lars Lenths satiriske krimromaner med Rino Gulliksen og Leno Vangen i hovedrollene har et mer alvorlig budskap enn den sprelske og forfriskende skrivestilen kanskje får en til å tro. Han tar for seg miljøkriminalitet og naturpolitiske brannfakler med glimt i øyet. 

Brit Bildøen var mer aktuell enn hun kunne ane da hun ga ut Gult farevarsel. Samtidig som det gikk ut gule farevarsler over det ganske land på grunn av stor nedbør som førte til jordras og oversvømmelser kunne vi lese Bildøens spennende roman om akkurat en sånn hendelse og hva som kan utspille seg når folk (og dyr) blir sperret inne av naturens lunefullheter. 

Uforlignelige Tor Åge Bringsværd har skrevet en klok og morsom bok for voksne i alle aldre om fellesskap, naturens sårbarhet og kunsten å se skogen for mer enn bare trær – ikke minst forteller Sanders om han som bodde i det hule valnøtt-treet før Ole Brumm.

Nobelprisvinner Sigrid Undset er først og fremst berømt for etteretligheten i sine middelalder-romaner, men hun var også en naturskildrer av verdensformat. Hun var genuint interessert i botanikk og elsket å være ute i naturen, noe som kommer til uttrykk i forfatterskapet hennes. I tillegg til slående skildringer av omgivelsene speiles og utdypes ofte romankarakterens liv og føleser i naturen, som i Kristin Lavransdatter. Legg merke til det neste gang du leser en Undset-roman! Det kommer til uttrykk allerede i et av hennes tidligste verker (hun skrev den før sin første bokutgivelse), diktsamlingen Ungdom

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv