Gjør klar for bokhøst med førsteklasses leseopplevelser
«Jeg vet bare om ett tidsfordriv som aldri synes å trette, og det er lesning,» sa den berømte polfareren og eventyreren Roald Amundsen. Med en god bunke bøker vet du at du har en opplevelsesrik høst foran deg.
Skrevet av: Runhild Skjølaas
Publisert: 13. september 2024
Vi i Bokklubben er så heldige at vi får lese bøkene før de utgis, og vi leser så mye vi kan fra alle forlagene for å kunne gi gode anbefalinger til deg. Vil du bare glemme alt og lese deg helt bort, lære noe nytt, få med deg boka alle snakker om, løse mysterier eller oppdage en ny favoritt? Vær så god!
Karin Fossum – I begynnelsen var mørket
Norsk krimlitteraturs førstedame, Karin Fossum, gjør oss både klokere og mer undrende, og kanskje litt skremt. En forfatter i verdensklasse, fastslo Dagbladets anmelder i fjor.
«(...) en av de smarteste krimforfatteren vi har i landet, spesielt hvordan hun tankevekkende skriver om hva mennesker er i stand til å gjøre, både på godt og vondt.»
Simen Ingemundsen, Randaberg 24, om Farvel, Farah Diba (2023)
Fosssum er den fremste til å skildre mennesker som står litt på siden av samfunnet, med en varme og oppmerksomhet de sjelden er forunt. Hennes eminente kriminaletterforsker Eddie Feber er en god lytter og en som vil på innsiden av forbrytelsen, inn i menneskesinnets mørkeste kroker der årsaken til forbrytelsen oppstår. Han vil dit tanken på en forbrytelse forvandles til en skjebnesvanger handling.
I begynnelsen var mørket er fjerde frittstående bok med Eddie Feber som etterforsker.
Jan Kjærstad — Valgdager
Kjære medlem,
Det er ekstra gjevt for en forfatter å
bli anbefalt av Bokklubben.
Hvorfor? Fordi Bokklubbens lesere tilhører de mest nysgjerrige i landet; dessuten er de kresne, de går for kvalitet. Jeg håper
jeg kan tilby det.
Hvorfor tenker vi så mye på penger?
Jeg har skrevet om en person som blir en av de rikeste
i Norge. Men det er ikke rikdommen i seg selv som interesserer meg, men de historiene som ligger bak. Om brødre, om venner,
om kjærester, om leiligheter og hus. Om statsministere, om reiser og hemmelige pasjoner. Og hvorfor står det et konsertflygel
i en øde fjellhytte med gress på taket?
Hvis du ikke har sett en flyvende Cadillac, hvis du ikke har sittet på
en sjømannskneipe i Singapore, hvis du ikke har tatt på hornet til et neshorn, hvis du ikke har sett en livsdrøm gå opp i
flammer, bokstavelig talt, så er denne romanen noe for deg. Og enda mer hvis du ikke har opplevd at den store kjærligheten
kan komme inn bakdøren mens du sitter og stirrer mot hovedinngangen.
Hvor mye koster lykke?
I hovedpersonens
barndom hadde ettøringene et ekorn på den ene siden, og femøringene en elg. La du fem ekorn etter hverandre, fikk du en elg.
Ren magi. Det er denne magien jeg har vært på jakt etter da jeg skrev romanen Valgdager.
Med beste hilsen
Jan Kjærstad
Trude Teige – Mormors utrolige venninner
— Krigshistorie er i stor grad skrevet av menn og handler om menn. I mange år har jeg
lett etter de ukjente historiene.
Jeg fant dem da jeg stilte spørsmålet: Hvor er kvinnene? Mitt mål er ikke å endre fortellingen om krigen, men å utvide den.
Jeg hadde ikke planlagt å skrive en trilogi, tre romaner som kan lese uavhengig av hverandre. Men det har det altså blitt,
og jeg håper du har lyst til å lese om Mormors utrolige venninner.
Trude Teige
«Trude Teige har nedlagt mye research og hopper inn i et stort drama og bretter det ut proft og effektivt, mellom 1944 og 1953 [...] Teige har et seriøst fundament, og hun har villet skildre en mindre kjent del av krigshistorien, også kvinnenes [...] en lettlest bok med trøkk og driv.»
Guri Hjeltnes, VG
Jørn Lier Horst – Tørt land
I år er det 20 år siden debuten med den aller første boka om William Wisting,
Nøkkelvitnet (2004).
Bokserien teller nå, med den blodferske Tørt land, 18 bøker. Horst er et oppkomme av ideer til nye krim-mysterier
og vi gleder oss til hvert nye sak med det siste innen etterforskningsmetoder, og å følge Wistings opp- og nedturer i livet
sammen med journalistdatteren Line, barnebarnet og sønnen Thomas.
William Wisting-bøkene har realistiske rammer
rundt fiksjonen. Den tidligere etterforskeren bruker sin egen erfaring fra selv å ha gått rundt på åsteder der noe kriminelt
nylig har skjedd, møtene med vitner og pårørende, og folk som har vært utsatt for, eller begått forbrytelser. Han tar oss
lesere med på innsiden av politiarbeidet, og gir mysteriene tidsaktuelle rammer som vi kjenner oss igjen i.
Jussi Adler-Olsen – Sju kvadratmeter med lås
Avdeling Q står overfor sin største utfordring når deres egen sjef er satt i fengsel. Mens Carl Mørck kjemper i blinde mot en ukjent bakmanns håndlangere, må Rose, Assad og Gordon trosse en direkte ordre fra øverste hold og forsøke å nøste opp i den gamle boltepistolsaken. En sak med lange og innviklede tråder som strekker seg helt tilbake til Avdeling Qs begynnelse.
I den etterlengtede finalen for Avdeling Q trer de gode fram som onde, de onde som gode, og ofrene som de sterkeste av dem alle.
«En fengslende avslutning. Jussi Adler-Olsen viser igjen en effektiv fortellerteknikk, slik at boksidene nærmest vendes av seg selv.»
Geir Rakvaag, Dagsavisen
Sju kvadratmeter med lås er tiende, frittstående bok i serien om Carl Mørck og avdeling Q av Jussi Adler-Olsen.
Lucinda Riley – Skjult skjønnhet
Skjult skjønnhet er en frittstående roman av forfatteren bak verdenssuksessen
"De syv søstre".
Den medrivende fortellingen om familiebånd, mørke hemmeligheter og skjebnens lunefulle veier en godbit for alle
Riley-lesere. Da Lucinda Riley døde så alt for tidlig og før hun fikk fullført siste bind av Syv søstre-serien holdt sønnen
sitt løfte til moren om å skrive den ferdig. Nå har han bearbeidet en av morens tidlige, frittstående romaner som hun utga
under forfatternavnet Lucinda Edmonds.
– Da jeg leste mammas gamle bok, Hidden Beauty, ble jeg igjen
full av beundring for de episke universene hun skapte ut fra sin fortellerglede og utrolige fantasi. Akkurat som serien De
syv søstre, handler The Hidden Girl (ny tittel for den bearbeidede utgaven) om familiehemmeligheter som går gjennom
generasjoner, blandet med en dyster spådom fra fortiden, sier Harry Whittaker.
Romanen ble opprinnelig utgitt i 1994 med tittelen Hidden Beauty under Lucinda Rileys tidligere navn, Lucinda Edmonds.
Ingeborg Arvola – Vestersand
Arvola har også i denne romanen skrevet vidunderlig om den vakre Brita og det kvenske miljøet i Sør-Varanger. Brita Caisa er en historisk person, nemlig Arvolas tipptippoldemor. Askan-Mikko skal også ha levd. Det er hverdag og vintermørkt, snødrevet fyker rundt hushjørnene. Mannfolkene drikker seg fulle etter dagens harde arbeid. Og det er hvalfangst. Brita og Mikko er løslatt fra fengsel, men har ikke noe sted å bo. Brita Caisa føder … og venter.
«Mange hadde store leseropplevelser med forgjengeren, de blir neppe skuffet over denne.» «... flotte skildringer av naturen, arbeidet og fellesskapet i dagliglivet, skildringer som løfter fortellingen, gjør den større enn seg selv.» «... spenningen holder seg uansett, så vi allerede gleder oss til bind tre.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Anne B. Ragde – Hennes siste fantastiske dager
Livet kan forandre seg på et blunk. I det ene øyeblikket gjør du noe helt hverdagslig og sedvanlig og aner fred og ingen fare. I det neste er livet slik du kjenner det forandret for alltid. For Anne B. Ragde skjedde det livsendrende øyeblikket mens hun var alene med hunden sin. Livet slik hun kjente det, slik hun tok det for gitt, var plutselig over. Og det var takket være hunden at hun overlevde.
– Jeg husket ikke hvem jeg var. Jeg ante ikke at jeg var forfatter heller, men det verste var at jeg ikke kjente igjen barnebarnet mitt, sier Anne B. Ragde. Hun blir rørt av å tenke tilbake på 4. juli 2019, dagen da hjerneslaget rammet henne. Og månedene som fulgte hvor hun måtte kjempe seg tilbake, bli kjent med seg selv på nytt og finne tilbake til sitt eget språk. – Det var helt forjævlig, men jeg har lært mye og er ikke lenger redd for døden. I boken Hennes siste fantastiske dager deler jeg alt, både på godt og vondt. Og selv om den handler om slaget mitt, er den skrevet ganske humoristisk, sier Ragde.
Camilla Läckberg – Drømmer av bronse
Camilla Läckberg er en av Sveriges mest leste forfattere. Bøkene hennes er solgt i mer enn 35 millioner eksemplarer i over 60 land. Hun ble inspirert til bokserien om Faye av Fay Weldons En hunndjevels bekjennelser. Läckberg kan kunsten å underholde fra første side, det er bare å glede seg til Fayes snedige krumspring i Drømmer av bronse.
Da Faye oppdager at faren hennes er på frifot fra fengsel blir hun kald av skrekk. Etter at hun kom seg vekk fra det voldelige hjemmet og reddet moren sin fra ham vil han ha hevn. Hun bestemmer seg for å gå i dekning og pønske ut et mottrekk, men noen kommer henne i forkjøpet. Faye må igjen ut i krigen, og med nye og gamle lojale venner i ryggen har hun tenkt å vinne denne gangen også.
Yuval Noah Harari – Nexus
Bestselgeren Sapiens kom med den banebrytende historien om hvordan informasjonsnettverk har skapt, og destabilisert, vår verden. I løpet av 100 000 år har vi mennesker oppdaget, oppfunnet og erobrert. Hvorfor befinner verden seg nå i krise? Er vi rustet for valgene vi må i forhold til kunstig intelligens?
«Harari påpeker at oppfinnelsen av kunstig intelligens sannsynligvis er viktigere enn oppfinnelsen av både trykkpressen, telegrafen og skriften, i og med at KI er den første teknologien som er i stand til å ta beslutninger og finne idéer på egenhånd, og dessuten handle på eget initiativ.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
– Den historiske delen av boken er avgjørende for å kunne forstå dagens utvikling og fremtidens scenarioer, skriver Yuval Harari. – Fremveksten av KI er etter manges mening den største informasjonsrevolusjonen i historien, men vi kan ikke forstå den uten å sammenligne den med forgjengerne.
John Ajvide Lindqvist – Rommet i jorden
John Ajvide Lindqvist introduserte oss for datahackeren Kim, forfatteren Julia og ungjenta Astrid i den forrykende spennende første boka i Blodstormen-serien (om forbrytelsen som gjorde Astrid foreldreløs), Skriften i vannet.
«John Ajvide Lindqvist er skummel. Skummelt flink. (... ) Han leker med kriminalromanens karakterer og ingredienser. Samtidig avsløres menneskets mørke.»
Arbetarbladet, Bodil Juggas
Da han levde som einstøing hadde Kim full kontroll over livet sitt. Nå har han forfatteren – og tidligere politiinspektør – Julia Malmros og den foreldreløse ungjenta Astrid på døra stadig vekk. Det er forstyrrende, men samtidig noe han ønsker velkommen i livet sitt. Men så går alt over styr. Ingen skulle vite at han holder noen fanget i kjelleren, og da Astrid og Julia nærmest snubler over hemmeligheten hans settes alt på spill …
Lindqvist er full av overskudd og påfunn fra første til siste side, med en god dose svart humor, spenning og overraskelser.
Riktig god lesing!
Vil du vite mer om hvorfor Lindqvist begynte å skrive krim? Se den utrolige historien bak Skriften i vannet.
Lars Saabye Christensen – Herr Knapps uforrettede saker
Å bli gammel var aldri noe Herr Knapp hastet etter. Tvert imot. Hvem haster etter sånt? Han er fortsatt ikke ferdig med barndommen. Eller ungdommen. Eller familien. Eller medmennesker. Eller kjærligheten. Å, forelskelsens øyeblikk! I Paris, sommeren 1959, da han gikk på museer og gallerier, eller bare gatelangs, med sin framtidige kone, og de leste franske dikt, særlig Verlaine, «hvordan var det diktet igjen, om regnet som regner i Paris og hjertet?» Hvorfor husker han ikke det?
«Ingen annen norsk forfatter kan klemme inn like mye sjarm, sorg, glede og livsvisdom på 143 små sider som Lars Saabye Christensen.»
Nettavisen
Inger Auestad – Planter i Norge
Bli kjent med plantene du ser rundt deg i det daglige. Planter i Norge er rikt illustrert med flotte og detaljerte illustrasjoner, og en god oversikt over vanlige planter i Norge. Biolog Inger Auestad presenterer det brede utvalget av norske plantefamilier og plantegrupper, og forklarer hvordan man kan kjenne dem igjen. Hun krydrer med fakta og anekdoter så du får en spennende, overkommelig og lett introduksjon til plantene rundt oss. Tips: En vakker og nyttig gavebok!
Mímir Kristjánsson – Pabbi
Mímir Kristjánsson har tidligere skrevet om mora si, i boka Mamma er trygda, der han forteller om tiår med kreftsyk mamma som har så store smerter at sønnen må kjøpe hasj til henne. Men fyll og drukkenskap er også en del av familiehistorien, og Pabbi er en dypt personlig og velskrevet historie med mange gode betraktninger rundt alkoholbruk og -misbruk.
«en besettende leseopplevelse ... raust og modig»
Jonas Hansen Meyer, NRK
Abid Raja – Vår ære og vår frykt
Vi har latt oss imponere og begeistre av Abid Raja og kona Nadia Ansars historier om
skyld, skam og livsendringer. At de
er så modige gjør oss litt klokere. I sin nye bok har Abid omsider åpnet opp for storfamilien igjen, for forsoning.
– Jeg fortsetter der jeg satte punktum i Min skyld, men tar med leseren inn i møtene med storfamilien – og inn
i min egen familie med både kone og barn, sier åpenhjertige Raja til VG. Han har hatt over hundre kildesamtaler i arbeidet
med boka og han har et klart mål: – Å få folk til å skjønne hva som skjer akkurat nå; i Oslo – i land som Sverige, Danmark
og Frankrike – og det vi ser i England akkurat nå. Det er konflikter overalt. Fra ungdomskriminalitet her hjemme til opptøyer
i England.
«Her er Abid Raja presis og sterk, og viser en ny utfordring alle bør ta på alvor.»
Andreas Wiese, Dagbladet
Stein Ringen – Fortellingen om Skandinavia
Hva er det med Skandinavia som gjør at vi har endt opp med å bli de mest demokratiske
nasjonene med noen av de lykkeligste
innbyggerne i verden? Hvordan kan en region med en historie preget av så mye dramatikk, så mange kriger, konflikter og vekslende
unioner ha blitt så fredelig og vellykket?
Med et utvidet NATO er Skandinavia igjen en sentral del av Europa,
og dets historie viktig for å forstå regionen vi bor i.
Fra sitt utkikkspunkt i Oxford ser Ringen på det skandinaviske underet med et forfriskende utenfrablikk. Han utfordrer den klassiske fortellingen om de skandinaviske landene og gir oss en uventet nylesning av historien.
Lisa Ridzén – Tranene flyr mot sør
Tranene flyr mot sør er en kritikerrost og bestselgende debutroman som har blitt et internasjonalt fenomen og utgis i 30 land. Romanen handler mye om forholdet mellom far og sønn. Bo når ikke helt fram til Hans som gjør det han kan for faren, om enn ikke med glede. Bo plages med at han kanskje ikke har vært en god nok far, men han kan ikke ha vært like ille som sin egen far, gammer’n, som lett tydde til ørefiker? Han vil ikke være som gammer’n!
«en rørende vakker og uhyre aktuell bok" (...) «så gjennomført bra at jeg knapt greier å forstå at dette er en debutant" (...) "Dette er sommerens vakreste bok. Punktum!»
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
Det er med stor innsikt, vemod og varme Liza Ridzén har skrevet om livets siste kapittel. Om hvordan det er å bli så gammel at du må ha hjelp til stadig mer. Men det er også en historie om Bos liv, og kjærligheten til en hund.
Roman Krznaric: Historie for fremtiden
Krznaric viser hvordan tidligere tiders nasjoner og imperier har overlevd kriser og endringer. Historien kan gi oss et nytt syn på fremtiden – og slik styrke troen på demokratiet og forhindre økologisk kollaps. Det er mulig å løse vår tids problemer bare vi organiserer oss, samarbeider og hjelper hverandre.
Historie for fremtiden er en bok som inspirerer og gir håp.
«Den australske filosofen Roman Krznaric leter i historien etter ideer som kan hjelpe oss i møte med dagens kriser. […] Krznaric er ikke ute etter å tilby oss lettkjøpt optimisme. Likevel mener han altså at historien også gir eksempler på samfunn som har løst problemer som tilsvarer de vi står overfor i dag. […] verdt å lese.»
Dag O. Hessen, Morgenbladet
«Roman Krznaric utfordrer vanetenkningen […] forener enorme kunnskapsmengder med en unik evne til slagkraftig argumentasjon og levende fortellinger. […] Når boka dessuten er godt overført til norsk av Rune R. Moen, kunne ikke høstens sakprosa få en bedre start.»
Tore Linné Eriksen, Klassekampen
Are Kalvø – Berre bønder lengtar heim
Han har tatt bygd-mot-by (og by-mot-bygd) på grundig alvor. Først flytter han til Norges
minste kommune, øya Utsira, og
etterpå til metropolen London. Målet er å finne ut hva som er best, en gang for alle. Jeg har humret og ledd og kjent meg
igjen i både by- og bygdefolkene. Herlig, humørfylt og underholdende!
For alle som bor eller har bodd i bygd eller
by, les!
Are Kalvø turnerer i høst med et standupshow med samme tittel som boka.