Min side Kundeservice Bli medlem Slik virker medlemskapet

Takk for bøkene, Solstad

Dag Solstad har satt et umiskjennelig preg på norsk litteratur, og også utgivelsene i Bokklubben. I 1996 ble Solstad kåret til en av de fire nye store av Bokklubben Nye Bøker. Han var også den forfatteren som fikk desidert flest stemmer da bokserien Århundrets bibliotek skulle kompletteres med 1990-tallets beste bøker.

 

Skrevet av:
Publisert:

Da Jon Fosse vant Nobelprisen i 2023, sa han at det er flere nordmenn som burde få Nobelprisen – blant andre Dag Solstad. – Det står jeg ved, sier han til VG. Solstad hadde fortjent å få Nobelprisen – uten tvil. Han var helt unik som forfatter, og var et klokt menneske.

En av de fire nye store
Da Bokklubben Nye Bøker kåret De fire nye store i norsk litteratur ble Dag Solstads romaner Irr! Grønt! (1969), Arild Asnes, 1970 (1971), Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land (1982) og Roman 1987 (1987) gitt ut sammen med fire utvalgte verker av de tre andre nye store; Jan Kjærstad, Herbjørg Wassmo og Kjartan Fløgstad. En fellesnevner for de fire forfatterne er at de alle har fått Nordisk råds litteraturpris (Jan Kjærstad fikk den faktisk fem år etter Bokklubbens kåring.)

De fire nye store Dag Solstad Herbjørg Wassmo Kjartan Fløgstad Jan
         Kjærstad

Kåret til 1990-tallets beste
Da Bokklubben noen år senere kompletterte bokserien Århundrets Biblioteks 100 beste bøker fra 1900-tallet med de ti beste fra 1990-tallet var Dag Solstads Genanse og verdighet den soleklare vinneren.

Århundrets bibliotek var et initiativ fra Bokklubben for å sette søkelyset på stor og viktig litteratur gitt ut etter 1900. Bokklubben inviterte i 1990 100 av Norges bokkyndige til å kåre de 100 beste bøkene, og ga ut samtlige titler med nyskrevne forfatterhefter over en periode på 16 år. 

Siden kåringen ikke fikk med århundrets siste tiår arrangerte Bokklubben en egen kåring av 1990-tallets beste bøker. På ny deltok 100 bokkyndige i avstemningen. Listen på de 10 bøkene reflekterer både kvalitet og mangfold, og Dag Solstads Genanse og verdighet (Oktober, 1994) var den boka som fikk desidert flest stemmer av samtlige nominerte.

Ble satt pris på
Dag Solstad ble tildelt Kritikerprisen flere ganger, Nordisk råds litteraturpris i 1989, Brageprisen i 2006 og Svenska Akademiens nordiske pris for sitt forfatterskap i 2017 – for å nevne noen. Han fikk også Statens æreslønn fra 2011.

– Tror du på litteraturen, Solstad?
Det har alltid blåst friskt rundt Dag Solstad. Han var ikke redd for å si det han mente, og jattet ikke med noen. I fordums dager var han også en tydelig motstander av Bokklubb-konseptet:

Jeg for min del er av den overbevisning at BNB [Bokklubben Nye Bøker, red.anm.] bør nedlegges. Den er en trussel mot den livskraftige radikale litteraturen så vel som mot venstresidas fornuft, skrev Solstad i en kronikk. 

Siden har imidlertid også Solstads bøker vært å få i Bokklubb-sortimentet, og han deltok som gjest i Bokbadet. Det kunne være risikosport å intervjue Solstad på direkten. Det fikk Eva Bratholm erfare da hun var bademester og Dag Solstad var gjest på scenen på Rockefeller der Bokklubbens originale Bokbad avholdes

Kilder: bokklubben.no, nrk.no, vg.no

Dag Solstad på scenen i Bokklubbens
         originale Bokbad på Rockefeller

En sann svir!
Den siste boka fra Solstads hånd er årets utgivelse, En sann svir! Boka har fått strålende mottakelse av anmelderne. 

«En sann svir» betyr at noe er en utsøkt nytelse, en fryd. Å lese Solstad anno 2025 er en sann svir.»

Knut Hoem, NRK

«Dag Solstad leverer til gull. Rett og slett herlig. ... Den er selvfølgelig et must for alle med en viss interesse for travsporten og dem er det mange av utover landet. Jeg vil i tillegg anbefale boka til deg som elsker litteratur og har hatt glede av Dag Solstads romaner, den siste kom i 2019. Det er nemlig noe umiskjennelig solstadsk over skrivemåten. De lange setningene, noen av dem på ett hundre ord, skaper en driv og energi som forfører leseren ... Dette er ett hundre sider for deg som er interessert både i hest og norsk litteratur – rett og slett en innertier. Eller sekser som det heter på anmelderspråket.»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv