Meny
servlet/VisBildeServlet?bildeId=5702 Av Berit Kobro

Når den staute småbrukerenka Halldis Horn blir brutalt myrdet på sin egen tram samtidig som galningen Errki er på rømmen fra asylet, synes saken å være opplagt. At han har drept før er noe alle bare vet.

Farlig gissel

Men når den klønete bankraneren Morgan stikker av med den selvsamme Errki som gissel, floker det seg til for etterforskerne. Konrad Sejer har gjennom et langt liv opparbeidet seg en klokskap, og en nestekjærlighet, som gjør det vanskelig for ham å godta det som for andre virker opplagt. Møysommelig begynner han å nøste opp trådene rundt alle de involverte.

Samtidig raver Errki og bankraneren gjennom skogen på flukt fra politiet. Den ene med whisky og pistol i hånden, den andre taus, illeluktende og totalt uberegnelig. Hvor gal er Errki? Hvor desperat er bankraneren? Kan Konrad Sejer stole på den ufyselige barnehjemsgutten som er det eneste vitnet de har i Horn-saken? Og hvem kunne egentlig ha grunn til å myrde den syttigårige småbrukerenka?

Mordere eller ofre?

Karin Fossums evne til å beskrive personer og stemninger gjør henne til en kriminalforfatter i særklasse. Hun skildrer affektmord og drap så det dirrer nervepirrende i boksidene, og vever de spennende personlighetene tett inn i handlingen. Vi røres av Konrad Sejers grundige etterforskning og hans forsiktige svermeri for en moden kvinne. Både galningen Errki, den ubegavede bankraneren Morgan, barnehjemsgutten med det uheldige navnet Kannic og alle de andre trer bemerkelsesverdig levende fram for leserens indre øye. Beskrivelsen av taperne i samfunnet er nøktern, men sår. Vi vet at de finnes, og at vi når som helst kan støte på dem. Med et annet navn, et annet utseende, men nettopp så enkle -- og sammensatte -- som dem vi blir kjent med i boka. Det er godt skrevet, og det er skremmende.

Den som frykter ulven er langt mer enn en spenningsroman. Fossums skarptseende øye og sikre penn har fanget inn skjøre, redde, sårbare menneskers store udekkede behov, og deres flukt gjennom et liv de ikke har kontroll over. Med sitt kunstneriske grep spinner hun et nett av tilfeldigheter som bestemmer handlingens gang, livets gang og et mords oppklaring. Du blir ubehagelig bevisst det syltynne skillet mellom liv og død. Slik det var for Rødhette -- og for ulven.

Berit Kobro (f. 1950) er frilansjournalist i VG ]]> 1300466 Når småbrukerenka Halldis Horn blir brutalt myrdet på sin egen tram samtidig som galningen Errki er på rømmen fra asylet, synes saken å være opplagt. Men for etterforskeren Konrad Sejer er det vanskelig å godta det som for andre virker innlysende… Den som frykter ulven Fossum, Karin BK Skjønnlitteratur> Roman> Kriminalroman 2750 1326740 Karin Fossum 2750 Utdrag fra Den som frykter ulven 2763