Meny
1300687 Falne engler Presentert av Sigbjørn Mostue

Det begynner i en begravelse. En venn fra barndommen er gått bort, og i kirken støter Varg Veum på Jacob Aasen, en bekjent fra ungdomstiden. De har ikke sett hverandre på over tjue år. Aasen hadde på 60- og 70-tallet spilt i rockebandet Harpers, og når de går på byen for å drikke gravøl, treffer de på nok en gammel kjenning ved et av vannhullene: Johnny Solheim, vokalisten i bandet. Sistnevnte synger fortsatt sine Elvis-låter på nostalgiske seanser i Bergens uteliv, tross sterkt falmende sangstemme og synkende dametekke.

Skjeletter i skapet

I stedet for en hyggelig mimrekveld gamle rockere imellom, kommer skjelettene i skapet fram -- uhyggelige skjeletter, som bringer fortrengte minner fra fortiden fram i lyset. Så skjer det et drap, og Varg Veum begynner en personlig etterforsking som kaster mørke og dystre skygger over den uskyldige ungdomstiden i Bergens smau.

De to andre som spilte i rockebandet er allerede døde i ulykker -- men er det bare en tilfeldighet at de ikke led en naturlig død? Sammen med Veum blir leseren tatt med på en ferd inn i byens skyggeside og samtidig inn i menneskenes mest dunkle og frastøtende dyp. Etter hvert som saken opprulles blir personene avkledd for all verdighet, og deres akseptable fasade viser seg å dekke over forbrytelser og sår tiden aldri har klart å lege.

Den store forskjellen

Det er stor forskjell på god og dårlig kriminallitteratur. En god krimbok har ikke bare et spennende plot og et akselererende handlingsforløp. Den må inneholde noe mer. For det første må hovedpersonen være troverdig. Dessuten må romanen ha noe å fortelle om tiden og miljøet handlingen utspiller seg i. Den må peke på noe utover selve kriminalgåten, og ha et budskap vi kan legge oss på hjertet.

Falne engler er god krim. Den er meget god. En skulle kanskje tro at privatdetektiv-genren var utslitt, men det er langt fra tilfelle med Gunnar Staalesen. Han griper tak i nakkeskinnet ditt fra første side, og slipper deg ikke før du har lest ut boka. Mens du nøster opp mordgåten, blir du med på en utforsking av menneskesinnet. Du får ta del i poetiske betraktninger og filosofering over tiden og livet som bare de virkelig gode forfatterne behersker. Og du får utvidet din horisont og kunnskap om menneskene.

Bergen beat

Det finnes en puls i ethvert samfunn som man ikke så lett legger merke til. Det er en puls og en rytme som holdes skjult for de fleste, men som er kald og nådeløs når man får kjenne på den. Den finnes i miljøene som holder til på skyggesiden, og den finnes bak de mest plankpolerte og moralske fasader. Mens intrigen bygges opp, og mistanken forskyves fra person til person, får Varg Veum føling med denne pulsen i rocke-miljøet i Bergen. Et miljø som både i nåtid og på 60-tallet viser sider som er alt annet enn harmløse. Den ?uskyldige? rocke-generasjonen dyrket ikke bare seg selv, men dyrket samtidig fram uskyldige ofre. Varg Veums reise tilbake i tiden blir også en reise inn i ham selv. Og når selvransakelsens time er inne, har han følelsen av å «lukke døren igjen for størsteparten av livet» sitt. Ungdomstidens rosenrøde skjær er slukket, og englene er falt ned fra pidestallen. Et møte med en gammel forelskelse har rørt ved hans dypeste strenger, men han får erfare det som en av våre største forfattere uttrykte slik: «Kjærligheten er en ensom ting. Kjærligheten er noe ingen andre vet om.»

Det er sjelden man møter et så godt forsøk på å favne livets gåter som man gjør i Falne engler. Og det er sjelden man leser en så god kriminalroman.

Sigbjørn Mostue er Cand.Philol. og redaktør i Den norske Bokklubben ]]> Varg Veum er en ensom, fattig og desillusjonert privatetterforsker, med et hjerte av gull. I denne boka viser hans egen fortid seg å være viklet inn i en tragisk drapssak som har fangarmer dypt inn i menneskets mørke. Sjelden har vi sett Staalesen så god! servlet/VisBildeServlet?bildeId=4622 servlet/VisBildeServlet?bildeId=4623 Staalesen, Gunnar BK Skjønnlitteratur> Roman> Kriminalroman 2680 1326753 Gunnar Staalesen 2680 Utdrag fra Falne engler 2762