Meny
 

Vinterbyen

I Reykjavík blir en ni år gammel gutt funnet knivstukket og drept. Det er januar, iskaldt, og gutten har frosset fast i sitt eget blod.

Det går ikke lang tid før nyheten om barnedrapet ryster hele nasjonen, og presset på Erlendur, Sigurdur Oli og Elínborg blir tøft. Morderen må finnes.

Hvem kan drepe et barn?
Hvem kan finne på å drepe et uskyldig barn? Hvem kan ha det i seg? Det er spørsmål etterforskerne og de involverte i saken stiller seg. Og hvordan kan man som etterforsker skille følelser og profesjonalitet i en slik sak? Kravet om å finne den skyldige, syndebukken, gjør det vanskelig å føre en saklig og objektiv etterforskning.

Fordommer og gamle forbrytelser
Den avdøde gutten har islandsk far og thailandsk mor, og har derfor et utseende som skiller seg ut i det homogene islandske samfunnet. Det at drapet kanskje kan være rasistisk motivert, gjør det om mulig enda sårere. Fordommer, sunn fornuft og kulturrelativisme kommer til overflaten i alle samfunnslag; fra lærere til politi og fra samfunnets bedrestilte til dets absolutte utskudd. Etterforskningen trekker etter hvert i tråder som henger sammen med både fortidige og samtidige forbrytelser, avdekker gammel skam og fører til overraskende vendinger i saken. Den største sorg som ramme kan For den tause og sindige Erlendur blir den drepte gutten et ekko av hans livs store sorg - at han mistet lillebroren i en snøstorm da han selv var barn. Og vi møter den avdøde guttens mor og hennes bunnløse sorg, hennes spørsmål om hvorfor det var hennes lille gutt som måtte bøte med livet. Storebroren til den drepte gutten forsvinner den samme dagen som lillebroren blir drept. Har moren virkelig mistet begge guttene sine? Eller ligger det noe enda verre bak, en tanke ingen tør å tenke fullt ut?

Den trygge ensomheten
Erlendurs liv beveger seg i en positiv retning. Han har fått seg en kjæreste og begge barna hans ser ut til å holde hodet over vannet. Men samtidig blir hans nærmeste støttespiller gjennom mange år, Marion Briem, hans tidligere sjef, lagt inn på sykehus med galopperende lungekreft. Og Erlendur står ved en korsvei - skal han velge den velkjente og trygge ensomheten, eller skal han slippe mennesker innpå seg? I tillegg til å være en spennende krim er dette en bok om Erlendur der han og menneskene rundt ham, både kolleger og familie, må ta et oppgjør med seg selv og med sine egne fordommer, og samle mot til å møte ondskapen som bor i menneskeslekten.

Enkelt og komplisert
Indridasons bøker kan ved første øyekast virke enkle. Dialogene er korte og presise, noen har til og med sammenliknet den korthogde stilen hans med gammel islandsk sagastil. Men tematikken er langt fra enkel. Indriðason tar opp såre og kompliserte følelser, og han makter å bygge opp spenningen samtidig som han behandler mellommenneskelige
problemstillinger med stor innsikt og nennsomhet. Dette er en kombinasjon som gjør at undertegnede alltid gleder seg til å legge den årlige Indriðasonboka på skrivebordet og overføre den til norsk språkdrakt.

Publisert: 13.02.2008
Velg blant 2,6 millioner titler