Meny
Bokbadet på Rockefeller 7 desember 2022 kl 20

Onsdag 07/12-2022 Rockefeller

Velkommen til det originale BOKBADET

Velkommen til dypdykk i Helga Flatland, Zeshan Shakar og Kristin Solbergs aktuelle bøker i samtaler med bademester Anne Grosvold
Opplesning: Erlend Loe
Musikalsk gjest: Ine Hoem

Bli med på en kveld med gode samtaler, opplesning og musikk!

7. desember kl 20 inntar seks kulturpersonligheter scenen på Rockefeller:
Helga Flatland, aktuell med romanen Etterklang. Flatland regnes som en av de fremste samtidsforfatterne i Norge i dag. Hun ble tildelt Tarjei Vesaas' debutant-pris for romanen Bli hvis du kan, reis hvis du må og Bokhandler-prisen for En moderne familie i 2017. Flatland har en unik evne til å skrive om menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd. Denne høsten har hun igjen fått fantastiske kritikker for romanen Etterklang, og for å si det med Adresseavisens anmelder: «Akkurat nå skriver ingen bedre enn henne».

Zeshan Shakar fikk Bokhandlerprisen 2022! Han er oppvokst på Stovner sammen med en norsk mor og en far fra Pakistan. Shakar fikk kjempesuksess med debut-romanen Tante Ulrikkes vei. Boka ble en bestselger og han ble også tildelt Tarjei Vesaas’ debutant-pris for boka. I 2020 kom Gul bok der han beskrev livet og klassereisen til en ung mann med minoritetsbakgrunn. De kaller meg ulven er Zeshan Shakars tredje roman.

Kristin Solberg er kjent som Midtøsten-korrespondent for NRK og prisbelønnet forfatter for sine beretninger fra Pakistan og Afghanistan. I høst kom hennes sterke historie om den IS-tilknyttede Aisha Shezadi Kausar som sluttet seg til IS. Hvordan kunne en jente fra Bærum slutte seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? I jakten på svar har Solberg reist i det som er igjen av kalifatet og i tre år ført samtaler med Aisha og personer rundt henne.

Erlend Loe har i høst gitt ut den kritikerroste romanen Giæver og Iunker. Den gamle grinebiteren Giæver har en bitter familiefeide gående med familien Iunker. Den har pågått i flere generasjoner, og gamle Giæver bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og særlig den åtte hundre år gamle konflikten med Iunker-familien på nabogården. Erlend Loe er for tiden aktuell også med NRK-serien «Gutta på skauen», basert på en roman han var en av tre forfattere på, og boka om Herman Flesvig, Herman. Forfatteren leser fra Giæver og Iunker.

Ine Hoem er en norsk låtskriver og artist med en stemme som treffer deg rett i hjertet. Hennes musikk har elementer fra både moderne visepopmusikk og jazz-universet. Hjertevarme historier møter en moderne singer/songwriter-tradisjon i kombinasjon med en unik formidlingsevne. I fjor slapp hun albumet «Alt vi har kjært», som er et musikalsk samarbeid med hennes far Edvard Hoem.

Bademester er selvsagt Anne Grosvold, «dronningen av den gode samtale».

Vel møtt til en livlig kveld med Bokbadets originale ingredienser: den gode, lange samtalen – krydret med øl, vin og god underholdning!

I tillegg til et nært og levende møte med forfatterne blir det boksignering og salg av de aktuelle bøkene gjennom kvelden.

Bill. kr. 360,- / kr. 290,- (medl. i Bokklubben) + bill.avg. 18 år leg. Dørene åpner kl. 19.00.
Programstart kl. 20.00.

Foto:
Helga Flatland: Agnete Brun
Zeshan Shakar: Erika Hebbert
Kristin Solberg: Tine Poppe
Erlend Loe: Anna-Julia Granberg
Ine Hoem: Jørgen Nordby
Anne Grosvold: NRK

 

 

Bokbadet – en 30-årig suksess

«Å bli bokbadet» er noe alle forfattere og et bokinteressert publikum vet hva er. Forfatteren blir intervjuet for åpen scene, gjerne med musikkinnslag på programmet. Begrepet brukes nå over hele landet for både små og store arrangementer og har gått inn i språket som et nyord. Men hvorfor i all verden sier vi «bokbad» om forfatterintervjuene?

Bokbadet som nyord
Verdens første bokbad ble holdt på Rockefeller i Oslo 3. oktober 1991 og ble arrangert i samarbeid med Bokklubben Nye Bøker. Siden Rockefeller ligger i det gamle Torggata bad og scenen befinner seg i det som tidligere var bassengområdet, ga navnet «Bokbadet» seg nesten selv. Følgelig ble programlederen «bademester». Norske og utenlandske forfattere er blitt dybdeintervjuet av bademestere, blant annet Eva Bratholm og Anne Grosvold, og kjente artister bidrar med musikalske innslag. Da NRK sendte 135 av Bokbadene på tv fra september 1996 til desember 2004, ble Bokbadet allemannseie og inspirasjon til lignende arrangementer Norge rundt, og du kan fortsatt komme på det originale Bokbadet på Rockefeller, som arrangeres flere ganger i året.

Bokbadet er blitt en institusjon i kulturlivet, og Bokbad et begrep i norsk språk. Nå arrangeres det «Bokbad» i enhver liten bokhandel og litteraturklubb rundt om i landet, men det er Bokbadet på Rockefeller som er det originale Bokbadet og et beskyttet merkenavn eid av Bokklubben.

Stjerner i badet
Siden starten i 1991 er det gjennomført over tre hundre dybdeintervjuer med forfattere i Bokbadet. Mange celebriteter har deltatt. John Irving sa han følte seg som en rockestjerne da han møtte jubelen fra et fullstappet Rockefeller. Ingvar Ambjørnsen opplevde brann i salen, men taklet det elegant og gledet nesten tusen tilskuere. Ari Behn fikk jernteppe fordi han hadde vært ute og skutt en elg samme dag. Og Rockefeller ble sikkerhetsklarert for terrorister da Salman Rushdie skulle bades.

Bokbadet sprengte Norges grenser
NRK sendte opptak fra Bokbadet i ni år, og Bokbadet ble dermed NRKs lengstlevende kulturprogram noensinne. Programmene ble også sendt i Sverige og Finland.