Min side Kundeservice Bli medlem

Det hvite kartet

«Enger skriver godt og lett. Det er fortjenstfullt å løfte fram historien om verdens første kvinnelige redere – som en historie også om Norge, som en del av kvinners historie og om lesbisk kjærlighet. Det i seg selv gjør dette leseverdig.»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og - ikledd herrehatt og frakk - brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. Les mer

399,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og - ikledd herrehatt og frakk - brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

Medlemsvurdering:
Fine beskrivelser av en tid der kvinner ikke hadde så mange mannsdominerte posisjoner. Nære beskrivelser av kvinner som lever i et parforhold. God historiefortelling.

Berit Aarnes

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205550216
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Enger skriver godt og lett. Det er fortjenstfullt å løfte fram historien om verdens første kvinnelige redere – som en historie også om Norge, som en del av kvinners historie og om lesbisk kjærlighet. Det i seg selv gjør dette leseverdig.»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

«Det hvite kartet er en roman om å våge å velge sin egen vei. Det er fortellingen om to kvinner som gikk i bresjen for å gjøre kartet mer fargerikt.»

Anne Cathrine Straume, nrk.no

«Cecilie Enger har blikk for detaljer. For lukter og atmosfære, for moter og utgåtte sko, og for tidens politiske spenninger, der kvinnesaken og stemmerett for kvinner sto sentralt. (...) Cecilie Engers fortelling har blitt et stykke finslipt romankunst.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«[E]t intimt og jordnært portrett av to norske pionerer innen seksualitet, forretninger og likestilling. [...] Enger makter å mane frem et indre liv for hovedpersonen Bertha Torgersen.»

Leif Bull, Dagens Næringsliv

«Slike romaner bidrar til å øke forståelsen av kvinner som historiske aktører, ikke passive medpassasjerer, og av at det alltid har eksistert ulike måter å leve som kvinne på, også før vår tid.»

Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land

«Boka er interessant i beskrivelsene av to pionerer som trosser fordommer, konvensjoner og barrierer i småborgerlige og pietistiske Haugesund ved forrige århundreskifte.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Enger skal ha all respekt for sitt arbeid med å trekke nok et glemt kvinneliv fram i lyset.»

Elin Kittelsen, Klassekampen

«Cecilie Enger har skrevet et troverdig portrett, en leseverdig historie der mye har blitt diktet til blant annet på grunn av begrensede historiske kilder. Historiske romaner er ingen nyskapning i litteraturhistorien, men den har fortsatt livets rett. Og Cecilie Enger viser igjen at hun er en av de beste her til lands i sjangeren.»

Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse

Medlemmers vurdering

B
Berit Kristoffersen – 24.09.2021

– Det hvite kartet

B
Berit Aarnes – 21.09.2021

– Fine beskrivelser av en tid der kvinner ikke hadde så mange mannsdominerte posisjoner. Nære beskrivelser av kvinner som lever i et parforhold. God historiefortelling.

J
Jorunn Ringås – 21.09.2021

– *****God og interresant bok

T
Torunn Haarberg – 21.09.2021

– Det hvite kartet

E
Elna Myhre – 21.09.2021

– Godt og fengslende skrevet

G
Gmb – 21.09.2021

– Godt språk, godt tidsbilde, aktuelt tema. Anbefales.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det hvite kartet:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv